Last news in Fakti

19 Януари, 2012 08:28 947 0

Стачката на миньорите продължава

  • мини марица-изток-
  • стачка

Работниците готвят 7-дневни протести пред централата в Раднево

Стачката на миньорите продължава - 1
Снимка: БГНЕС

Стачката в „Мини Марица-изток“ продължава вече пети ден. От 2435 служители, назначени за дневна смяна в трите рудника на комплекса, ефективно стачкуващи са 2226, което е приблизително 92%. Все още няма покана от ръководството за преговори със стачния комитет. Финансовите загуби на дружеството в резултат на нереализирана продукция, от началото на ефективната стачка до днес, възлизат на 5 600 000 лева.

Работниците се заканиха, че ако до края на деня не седнат на масата за преговори, ще започнат 7-дневни протести пред централата в Раднево.

Синдикатите са получили писмено разрешение от кмета на Раднево Юлиян Илчев за провеждане на протестни митинги пред сградата на централното управление на дружеството. Митинг ще има в събота. Ще се включат лидерите на КТ „Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров, съобщи БНР.

Ако стачката продължи повече от една седмица, ще бъде разстроена работата на централите и това ще се отрази на цените на тока, според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако действията продължат повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г.

„Мини Марица-изток” осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е ТЕЦ "Марица-изток 2". Износът на електроенергия засега не е спрян, от Електроенергийния системен оператор заявиха, че това може да се наложи, ако стачката продължи дълго.

До решението за стачката се стигна, след като преговорите между синдикатите и ръководството на дружеството не постигнаха резултат. Най-важните въпроси, по които има несъгласие, са изпълнението на Колективния трудов договор и структурните промени в дружеството, които според синдикатите нарушават Кодекса на труда.

Представителите на работниците искат още запълване на свободния щат в дружеството, който според тях е под критичния минимум. Те настояха и за допълнителни бонуси заради добрите финансови резултати в мините.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА