Last news in Fakti

19 Януари, 2012 11:49 1 266 1

Преговори в „Мини Марица-изток“?

  • мини марица-изток-
  • стачка-
  • преговори
Преговори в „Мини Марица-изток“? - 1
Снимка: БГНЕС

На петия ден от стачката на работниците в „Мини Марица-изток“ може би ще има преговори, научи Факти.бг. „Чуваме някакви информации, че щяло да има среща. Чуваме, че някой зам.-министър бил тръгнал насам, но дали е вярно не знаем със сигурност“, съобщи Генчо Генчев от КТ „Подкрепа”.

Работниците се заканиха, че ако до края на деня не седнат на масата за преговори, ще започнат 7-дневни протести пред централата в Раднево. „Стачката си я продължаваме, но ще я подплатим с митинги-протести пред централата в Раднево“, посочи Генчев.

Синдикатите са получили писмено разрешение от кмета на Раднево Юлиян Илчев за провеждане на протестни митинги пред сградата на централното управление на дружеството. Митинг ще има в събота. Ще се включат лидерите на КТ „Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров, съобщи БНР.

По-рано днес беше съобщено, че ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД ще изплати предвидените в Колективен трудов договор (КТД) допълнителни компенсации към трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

На заседание проведено вчера между страните по КТД, представителите на ръководството и синдикалните структури на ДСО на КНСБ и ФСО „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ ЕАД, постигнаха съгласие за изплащане на допълнително трудово възнаграждение, в размер на 10,35% върху брутното трудово възнаграждение за IV-то тримесечие на 2011 г., което да бъде начислено към индивидуалните работни заплати на всички работници и служители в дружеството за месец декември 2011 г.

Оценявайки по достойнство положените усилия за изпълнение на производствената задача за миналата година и следвайки политиката на справедливо заплащане обвързано с резултатите от положения труд, 50% от размера на това допълнително трудово възнаграждение ще бъде съобразено с индивидуалните оценки на всеки един работник и служител за съответния период. Плащанията ще бъдат извършени в рамките на договорения по КТД срок до 25-то число от месец януари 2012 г., съобщават от дружеството.

„Това е, което се държи по Колективния трудов договор. Това е остатъчният фонд, който на края на тримесечието се разпределя между щата като компенсация“, обясни Генчо Генчев. „Това не са тези пари, които искаме за по-голяма произведена продукция от 6 млн. тона въглища“, допълни той.

Снощната среща е била между страните по Колективния трудов договор, а не между стачниците и ръководството на дружеството. „Ние сме едни и същи, но различни са органите“, обясни синдикалистът.

Днес в ефективния протест участват приблизително 92 % от работниците в „Мини Марица-изток“. От 2435 служители, назначени за дневна смяна в трите рудника на комплекса, ефективно стачкуващи са 2226. Финансовите загуби на дружеството в резултат на нереализирана продукция, от началото на ефективната стачка до днес, възлизат на 5 600 000 лева.

Ако стачката продължи повече от една седмица, ще бъде разстроена работата на централите и това ще се отрази на цените на тока, според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако действията продължат повече от месец, цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г.

„Мини Марица-изток” осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е ТЕЦ "Марица-изток 2". Износът на електроенергия засега не е спрян, от Електроенергийния системен оператор заявиха, че това може да се наложи, ако стачката продължи дълго.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    0 0 Отговор
    Значи по близо 450 лв. премия на всяко тримесечие от остатъчен фонд за работни заплати.Казано ясно, това е преразпределяне на парите за заплати на не назначените работници на незаетите щатни бройки.Какво излиза?Работниците са имали интерес да не се назначават нови работници,а сега се оплакват от тежкия си труд.Този театър ми омръзна.