Last news in Fakti

19 Януари, 2012 19:04 958 0

10 часа военно обучение в училищата

  • военно обучение-
  • закон за резерва-
  • резервисти

Законът за резерва мина през парламентарната комисия

10 часа военно обучение в училищата - 1
Снимка: БГНЕС

Законът за резерва на въоръжените сили мина през Комисията по отбрана и външна политика в парламента без нито един глас “против”. 11 от депутатите подкрепиха текста, а 5 се въздържаха при гласуването.

“Това е доста добра оценка за качеството на проекта на този закон”, коментира военният министър Аню Ангелов. Той е убеден, че ще има предложения между първи и второ четене на закона в пленарна зала, които ще допринесат за още по-високото му качество. По думите му още в следващата седмица законът влиза за първо четене в пленарна зала.

Военният министър каза още, че някои депутати искат да се увеличат часовете за военно обучение на учениците. Според него обаче и след разговор с експертите от образователното министерство не е нужно тези часове да се увеличават.

Учениците от 9-ти и 10-ти клас ще бъдат обучавани за задълженията на гражданите във връзка с отбраната, структурата на въоръжените сили и как да действат, ако страната е във военно положение. Те ще имат 10 учебни часа в рамките на часовете на класа.

Военното министерство планира тази година да бъдат набрани 300-400 резервисти, като процесът ще започне от втората половина на годината или най-късно в началото на 2013 година.

“Планирали сме средства за това”, категоричен е Аню Ангелов, който обаче се опасява, че може да има проблем по отношение на изпълнението на тази цел за 300-400 нови резервисти.

Министърът се обяви и за увеличаване на военните учения със съседните ни страни.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА