Last news in Fakti

20 Януари, 2012 15:56 1 474 0

52 млн. лв. за зимно почистване

  • павлова-
  • мррб-
  • снегопочистване

От 600 до 2000 лв. за километър път струва снегопочистването, съобщи Димчо Михалевски

52 млн. лв. за зимно почистване - 1
Снимка: БГНЕС

 

Имаме предвиден бюджетен ресурс за зимно почистване от 52 млн. лв. и ние ги изплащаме само срещу реално свършена работа. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. „Правим преглед на разходите за това колко реално е извършена работата. Там, където има пропуски, ще санкционираме”, каза Павлова.

Депутатите от Коалиция за България Петър Курумбашев, Ангел Найденов и Димчо Михалевски зададоха серия от въпроси за цената и качеството на зимното почистване.

Петър Курумбашев заяви, че бюджетът за снегопочистване по време на Тройната коалиция е бил около 22 млн. лв.  По думите му „сега бюджетът е около 50 млн. лв. и получаваме минимум два пъти по-некачествено почистване”.

Пътните компании, които поддържат републиканската пътна мрежа, чистят за суми от 600 до 2000 лв. за километър път, съобщи Димчо Михалевски. Той попита министъра каква е личната й оценка за изпълнението на договорите за зимно почистване и дали е разумно да се харчат толкова пари.

"Договорите са сключени и няма как да нося персонална отговорност за техните условия. Не предполагат прекратяване и това не е възможно, без да претърпим много сериозни финансови санкции по отношение на държавния бюджет”, уточни Павлова. Припомняме, че договорите с пътните компании бяха подписани по времето на предшественика й и настоящ президент Росен Плевнелиев в периода 2010-2011 г.

„Това, което сега можем да направим, е да наложим санкции и го правим, и да увеличим контрола, и да предприемем много по-сериозни мерки”, поясни Лиляна Павлова.

„Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) поддържа 20 000 км и не можем от един-единствен прецедент, който се случи на 7 януари при Витиня, да правим заключение, че всички фирми не се справят или че зимата ни изненада. Да, имахме проблем и тежка ситуация, но тя е на един участък от един от тези пътища, а не на цялата републиканска мрежа”, обясни Лиляна Павлова.

По думите й още на момента са били предприети мерки. „В АПИ също са направени съответните наказания и санкции. Ангажимент е не само на АПИ, а на няколко институции и на техните координирани действия”, каза още Павлова. Според нея сключените законови договори не могат да бъдат прекратени без съгласие от двете страни или променени, защото законът не го позволява. „Имаме предвиден бюджетен ресурс от 52 млн. лв. ние ги изплащаме само срещу реално свършена работа – тогава, когато има мобилизация и готовност за поддържане. Това е максимално предвиденият бюджет за много тежки ситуации”, уточни Павлова.

Според народния представител Ангел Найденов обаче случилото се на Витиня не е бил единичен случай. „Какво означава това за сигурността на страната, след като три ТИР-а могат да блокират страната?”, обърна се към Павлова Найденов. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА