Last news in Fakti

22 Януари, 2012 11:03 2 183 4

На добър час, г-н президент!

  • росен плевнелиев-
  • георги първанов

Росен Плевнелиев официално встъпва в длъжност като държавен глава

На добър час, г-н президент! - 1
Снимка: БГНЕС

На добър час, г-н президент! Така завърши последното слово на Георги Първанов като държавен глава.

Аз ще съм първият, който ще акламира вашите успехи, отбеляза Първанов.

Новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова встъпиха в длъжност. Това стана на тържествена церемония с 21 артилерийски салюта и камбанен звън.

Миналото ни учи, че сме успявали винаги, когато сме били заедно с ясна цел и разчитащи на своите сили, подчерта президентът Росен Плевнелиев в словото си при стъпване в длъжност.

Той подчерта, че ще е прагматичният президент.

Националното единство предполага баланс на властите, а не партиен монопол над тях, подчерта в обръщението си Георги Първанов на церемонията по "предаване на караула" в президентството, която се провежда на площад "Александър Невски" .

Той призова за приемственост в националните цели и приоритети. Трябва да се търси диалог между управляващи и опозиция, припомни Първанов.

В аналите на следосвобожденската българска история няма запазени ярки спомени за внушителни тържества при встъпването на нов държавен глава, каза Първанов. В годините на прехода тази традиция се формираше нелеко, не без своите проблеми. Днес имаме основание да кажем, че този ден в политическия календар на българите е знаков, значим и тържествен, каза Първанов.

Президентската институция е относително млада на фона на вековното развитие на българската държавност, млада, но стабилна и солидна. Със своите ясни правила, действена структура, утвърждаващи се традиции, които аз и моите предшественици сме следвали.

Прави чест на моите предшественици д-р Желев и г-н Петър Стоянов, че отстояваха такава позиция, не допуснаха обезличаването на институцията.

Със своите усилия се надявам да имам скромен успех в стремежа да не се допусне ограничаване на президентските правомощия, да се утвърждава нейния авторитет.

Пожелавам на президента Плевнелиев и неговия екип да продължи усилията, за да не се допусне превръщането на институцията в протоколна, в декоративна - каза президентът Първанов.

Ще работя за растеж, ще работя за заетост, за справедливост и ефективно правораздаване, за балансирано развитие на регионите, за по-добра бизнес среда, за повече инвестиции, образование, културно и духовно развитие на нацията, държава с репутация и добро име, обеща новият президент Росен  Плевнелиев.

Нямам съмнение, че България ще се развива, въпросът е с каква скорост ще напредваме по националните цели. Да бъдем достоен европейски член, средно богат, с развита икономика, държава, в която младите хора остават, защото виждат перспектива за развитие - каза Плевнелиев. Нека изградим такава България заедно, завърши Росен Плевнелиев.

В началото на церемонията на площад „Св. Александър Невски” пристигна президентът Георги Първанов заедно със съпругата си Зорка Първанова.

Съпроводен от командира на Националната гвардейска част полковник Ставрев, държавният глава се отправя към десния фланг на строя.

Към 11,05 ч. пристигна избраният за президент Росен Плевнелиев. Той прие поздрава на гвардейците.

Преди президента Първанов, на площада дойде вицепрезидентът Маргарита Попова. Тук е и премиерът Бойко Борисов заедно с министри от кабинета, депутати, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев, Лютви Местан от ДПС, духовници и граждани.

На площада липсва лидерът на ДПС Ахмед Доган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    nai posle normalen prezident.
  • 2 ML 320 CDI

    0 1 Отговор
    по бтв даваха кортежа му,и се състоеше само от бмв-та.бмв 7 фейслифта бронирана,бмв 5 е60 също бронирана,бмв 7 е38 бронирана и полицейска бмв х1

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ML 320 CDI":

    @2 a s klasite i teli ti se vidiaha kato BMW?
  • 4 Жоро от гаража

    0 0 Отговор
    Агента го няма вече. Сега само ще направи един тур до Швейцария да провери колко парички са му останали от комисионната за Белене. После разумно ще вложи 10% в новата си политика. Комунистите и ДС са непоклатими. Ахмед дДоган може само да им духа попарата.