22 Януари, 2012 15:41 1 274 0

Експерти: Президентът трябва да бъде ориентир

  • росен плевнелиев

Росен Плевнелиев не е философ на трона, а инженер на трона

Експерти: Президентът трябва да бъде ориентир - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Росен Плевнелиев е действен и добронамерен човек. Изградил е сам себе си, каза в предаването "Неделя 150" по БНР социологът проф. Георги Фотев.
Когато слушах речта на Плевнелиев в Народното събрание, се разтревожих, защото имаше притеснително концептуално объркване на нещата.

Той не разбира какво е държавният глава. Българският държавен глава се различава от американския, френския и руския президент.
В България масово не се знае какво е държавен глава. Българският президент носи голяма символна власт.

Масовата представа е, че президентът е една церемониална длъжност.
Президентът трябва да общува с писатели, интелектуалци, хора на културата. Президентът не може да бъде прагматичен. Тук се иска дълбок размисъл и познаване на народа, заключи проф. Георги Фотев.

Според Михаил Иванов, съветник на президента Желю Желев по етническите въпроси, президентът трябва да бъде ориентир. Той трябва да дава координатна система.
Той трябва да изрича думи, които са важни. В речта му открих такива думи, каза Михаил Иванов.

Президентът може да играе ролята на арбитър в трудни за страната моменти. Той не може да бъде ефективен в решаването на конкретни проблеми, заяви Иванов.
Плевнелиев не е философ на трона, а инженер на трона, каза в предаването "Неделя 150" политическият анализатор д-р Николай Михайлов.

Това, което трябва да му бъде признато, е, че той влетя на крилете на една романтична тяга и извика духа на бъдещето. В наивността ни сервира това, от което имаме нужда. Добре е, че има от ентусиазма на Обама, заключи д-р Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА