22 Януари, 2012 18:26 2 485 0

АФП: Бивш бизнесмен сменя социалист като президент

  • росен плевнелиев-
  • георги първанов-
  • президент
АФП: Бивш бизнесмен сменя социалист като президент - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бивш бизнесмен, който влезе в политиката преди две години, заменя на поста социалиста Георги Първанов, който беше президент два последователни мандата по пет години и вече няма право да участва на изборите.
Така АФП коментира встъпването в длъжност държавен глава на Росен Плевнелиев.

В момент, когато България е критикувана от Брюксел заради неефективността на съдебната си система, новият държавен глава обеща да работи за „справедлива и ефективна съдебна система, за балансирано развитие на регионите и на инфраструктурата".

АФП обаче не пропуска да отбележи, че българският президент няма реални правомощия, а само представителни функции. Агенцията отбелязва и другото обещание на Плевнелиев да работи България да бъде „достоен член на ЕС“.

Новият президент има подкрепата на 55% от българите, а 21% от тях имат негативно мнение за него, а 24% нямат мнение.
Отиващият си държавен глава Георги Първанов за последен път построи почетния караул, пред който за пръв път застана новият президент Росен Плевнелиев. След това Първанов и неговият приемник положиха венец на Паметника на Незнайния войн, описва церемонията в София ИТАР-ТАСС.
Агенцията акцентира, че новият държавен глава на България иска да докаже на света, българите са успял народ.

„Ще търся съгласие по националните приоритети. Европа има план за развитие до 2020, България също ще разработи своя програма, която ще създадем с помощта на обществен диалог и след това ще се обединим около нея и ще се придържаме към нея“, цитира думите на Плевнелиев ИТАР-ТАСС.

Новият президент на България Росен Плевнелиев встъпи в длъжност днес и обеща да работи за икономически растеж и повече инвестиции, коментира „Блумбърг“.

Плевнелиев, който е компютърен инженер, управляваше бизнес в строителството, след което повече от две години беше министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на премиера Бойко Борисов. Като такъв той се съсредоточи върху строителството на нови магистрали.

Блумбърг не пропусна да припомни, че МВФ е понижил прогнозите си за растеж на БВП на България от 1,9% на 1,3% за тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА