Last news in Fakti

23 Януари, 2012 08:57 1 015 1

Стачката в мините беше излишна, хората подведени

  • трайков-
  • мини марица-изток-
  • шистов газ

Протестите срещу шистовия газ били организирани от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа

Стачката в мините беше излишна, хората подведени - 1
Снимка: БГНЕС

Правата на всеки от нас стигат до там, където не се нарушават правата на другите. Този принцип трябва да се прилага за всичко. Това каза пред бТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Стачката по принцип е законен инструмент, така че, когато стачката спазва всички законни изисквания, тогава не бих искал да говоря за нарушени права, допълни той.

По думите на Трайков в един момент се е стигнало до събития, надвишаващи нормалния ход на нещата. „Това беше от момента на блокирането на влаковата композиция от Перник. Тогава стачкуващите излязоха извън правата си“, подчерта министърът. 

„Позицията на ДАНС беше отпреди това, с оглед на факта, че работата на мините е от решаващо значение за функционирането на енергийната система, а енергийната сигурност е част от националната сигурност. Кризисният щаб беше в диалог с всички държавни институции“, обясни Трайков.

Цената на тока се променя въз основа на сбор от факторите, отбеляза енергийният министър. „Стачката се прибавя към тези елементи, тя сама по себе си не може да е причина за едно или друго нещо“, каза той, като допълни, че има загуби, които са безвъзвратни и загуби, които могат да се наваксат.

„Неслучайно в споразумението е записано, че се дават по 300 лева за всеки от над 7-те хиляди служители в „Мини Марица Изток“, те са за 2012 г. и са свързани с наваксването от попълването на запасите от въглища. Надявам се отсега нататък да коментираме отново добрите резултати“, заяви Трайков

„За мен тази стачка беше изненадваща, исканията бяха изненадващи. Резултатите, постигнати от това ръководство на мините, от тези работници, от това правителство, всички имахме принос към това. А повече въглища се добиха, защото осигурихме условията къде да се продадат тези въглища. Тези 1000 лева, които се поискаха изведнъж, не бяха фиксирани някъде“, припомни министърът.

Той е убеден, че хората, работещи в „Мини Марица-изток“ са били подведени „от някои синдикални лидери“. „Защото беше обяснено как има оттегляне на подписи, нямаше нищо такова. За мен това беше излишна стачка, излишно нагнетяване на напрежението и хората бяха подведени. Това стана ясно и от интерпретацията на някои мои думи от синдикалните лидери по места“, изтъкна Трайков.

По думите му КНСБ са се проявили като по-разумни и отговорни. „Това, което постигнаха хората като условия, не, че някога сме имали нещо против с всички изброени точки, но за да се стигне до договарянето на документа, голям беше приносът на хората от КНСБ и на част от КТ „Подкрепа“, категоричен е енергийният министър.

На въпрос колко струва този протест, Трайков отговори, че протестът може да струва и по-малко, отколкото се преценява сега, ако се компенсира попълването на запасите от въглища.

Но по отношение на изкупуването на електроенергия за НЕК, загубите са няколко милиона. „Надявам се да са по-малко от 10 милиона“, каза Трайков. Той подчерта, че сумите, които ще трябва да се вземат предвид при определянето на цената на тока, са минимални от гледна точка на влиянието върху целия пазар.

За шистовия газ, Трайков коментира, че не е тайна, че тази кампания с протестите срещу добива на шистов газ беше „организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа“. „Тези, които протестират и тези, които преговарят, го знаят това. Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес“, заяви Трайчо Трайков.

На въпрос кои са тези пиар компании, които организират тези протести срещу шистовия газ, Трайков отговори: „Принципът е търсете посоката на парите“ и отказа да ги назове по име.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 !!!!!

    0 0 Отговор
    г-н Министър рабоят ли газовите връзки?
    Тръгваме от целта - Намяляване на цената на енергоносителите, защото тя е несъразмерно голяма часто от разходите на населението спрямо другите държави.
    Какво предложихте да се заправи:
    - собствени находища;
    - връзки за доставка от други доставчици;
    - нов реактор в Козлодуй
    - добиване от водни ресурси.
    - и т.н.
    Кой ни тика в скъпите решения - Слънчева, вятърна, нов АЕЦ, шистов газ? Още от началото трябва да обсъждаме други решения а да не даваме на манипулаторите да ни лашкат между най-скъпите възможности. Те за това взимат комисионни да ни натикат в скъпотията!