Last news in Fakti

19 Януари, 2012 19:44 946 1

Не вярвайте на това, което се пише

  • дс-
  • митрополити-
  • йоаникий

Негово високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий призова днес миряните да не се вслушват в това, което се говори за Българската православна църква и нейните служители. Този отговор на обвиненията в агентурно минало към Владиците той даде по време на първото църковно богослужение в параклиса "Св. Цар Борис- Покръстител" в Сливен.

"Не се вслушвайте в това, което се говори, което се пише, което иска да унижи духовното началство, защото тези, които го правят, рано или късно ще получат своята отплата, защото Бог е съвършен и неговите служители служат със страх и трепет пред Божия престол", заяни Йоаникий.

Преди два дни комисията по досиетата обяви, че 11 от общо 15 владици са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Според огласените данни Сливенският митрополит Йоаникий е бил агент Кирилиевич, като от 1977 г. е работил за управлението на МВР - Сливен, по линия на Шесто управление на ДС. Впоследствие е бил и регистриран към самата политическа полиция.

След като данните бяха представени, Йоаникий заяви, че ще се запознае лично с досието си и едва тогава ще даде официално изявление. Митрополитът коментира още, че не е предал никого и е дал всичко за своята епархия:

При освещаване на новоизградения храм "Св. Цар Борис-Покръстител" в Сливен дядо Йоаникий призова:"Подобни трудности трябва да се приемат като Божие изпитание и да се понасят със смирение и търпение".

Вчера Врачанският митрополит Калиник поиска прошка заради досието си.

Премиерът Борисов пък по-рано днес обяви, че е потресен от мащаба на агентите от Държавна сигурност в Българската православна църква. Той обаче поясни, че църквата е далече от държавата, и затова коментира само тези, които по свое желание са влезли във взаимодействие с държавата, ставайки агенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбрал

    0 0 Отговор
    Ами аз вярвам.Ако кажете че не е имало ДС пак ще повярвам.