Last news in Fakti

5 Март, 2018 09:43 2 301 15

Божидар Димитров ще се бори за президентска република

  • божидар димитров-
  • президент-
  • движение-
  • партия

Велико народно събрание да промени конституцията

Движението за възход и величие на България, което историкът Божидар Димитров се очаква да учреди в понеделник, ще се бори България да стане президентска република. Това каза Димитров пред БНТ. Това трябваше да стане преди месец, тогава не се състоя, въпреки че желаещи да участват в учредяването отидоха на обявеното място.

Поканен в предаването да обяви учредяването му утре, бившият директор на Националния исторически музей обясни, че то щяло да бъде обикновена неправителствена организация, макар че наскоро даде заявка и за прерастването на движението в партия. Не пропусна и да се пошегува, че можел да разчита на пари от фондация "Америка за България", тъй като САЩ били президентска държава. След въпроса дали е получавал финансиране от организацията Димитров побърза да заяви: "Никога не би взел от тях, както и никакви други пари - чужди."

Според него и други професори, които щели да се включат в учредяване на движението, най-добрата форма на управление е президентската република, каквато има в Русия, САЩ, Франция, Турция, Чехия. Затова и тяхното НПО щяло да се бори за това и в България. С всички законни средства - не чрез преврати, а с организиране на референдум за свикване на Велико народно събрание за промяна на конституцията, поясни историкът. От думите на Димитров се разбра, че коалиционните правителства, при които всяка партия се отказва от предизборните си програми заради коалицията, не работят. Според него президентът трябва да назначава т.нар. професорски правителства.

Той коментира и вчерашния национален празник 3 март. Димитров обясни, че той му върнал надеждата. Първо сподели, че се е пенсионирал преди 4 месеца и половина и установил, че 54 години е "работил за своя народ и страна". Направи и признание - в последно време бил разколебан дали това не е било напразно, тъй като именити българи, включително и професори, казвали, че българският народ е свършен, гръбнакът му е пречупен.

Вчерашните чествания обаче - като видял "младите да се изкачат на върха Шипка въпреки полицейската охрана", това му напълнило душата. Както и думите на руския патриарх Кирил, който казал, че Русия е продукт на България като държава и като принципи - разтълкува изказването на патриарха без българското православие не би го имало и руското Димитров. Бившият директор на Националния исторически музей припомни, че той отдавна твърди, че Русия е покръстена от емисари, пратени от цар Борис I, затова и руската църква не е имала гръцки период. Сега патриарх Кирил потвърдил думите му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фундаменталист

    10 1 Отговор
    Научил е урока на хан Кубрат, със снопа пръчки - съединението прави силата.

    'partis' lat. - "части" бълг.
    РАЗДЕЛЯЙ народа на части/партии, насъсквай ги една срещу друга И ВЛАДЕЙ

    'fascio' itt. - "сноп" бълг.
    Снопът на хан Кубрат. Иначе казано единство, безпартийност...

    Затова и т.нар. "партийна демокрация" е толкова насърце на самоизбралите се за господари на света. И затова заклеймяват "фашизма". Защото единните държави като Германия на Хитлер, като Китай на ККП, като Единна Русия на Путин много бързо стават силни и излизат от контрол. А партийни демоНОкрации като нашата водят до провал на народа и държавата, нещо, което се наблюдава в цяла Европа.
  • 2 Панов

    5 5 Отговор
    казваше,че му трябвали минимум 20 милиона за партия.явно,някой му ги е дал.

    Коментиран от #3

  • 3 уредник

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Еми, сегашните всички съгрешиха и вкупом непотребни станаха, та се търси авариен изход, та да могат пак да завърнат баламите към урните.
  • 4 Равадиновския

    9 4 Отговор
    философ пак се изяви. Да направим президентска република и да я подарим на лицето ББ да я пази? Не, мерси.... На такива старите хора казват "Ибрик.чия"
  • 5 Жан

    13 0 Отговор
    То се видя за 30г демокрация само РАЗРУХА , а на среща Мастити политици и Гладен народ. Така , че Професора събира хора с мозък та белким те се помъчат да ни оправят страната. Президентската република явно е по добрия модел , съдейки по големите сили. Дано да имат сили и морал да изправят на крака ограбения ни народ и Държава.

    Коментиран от #9

  • 6 така е подобре

    13 3 Отговор
    Давай, с радост ще си изберем Румен Радев, ако някой се надява на нещо друго ;)
  • 7 Мира

    2 6 Отговор
    Давай Боже помагай на бай ДЖЕНДЪР!!!!!

    А иначе проф. В У Ч К О В - Президент!!!!!
  • 8 Гроб

    7 5 Отговор
    Тоя лъже професор трябва да го набучат на кол за назидание на всички лъжци като него.Непрекъснато ни убеждава ,че не е имало турско робство.Интересно кой изби деца жени и стари хора в Батак.Кой обеси Левски уби Бенковски Волов ,Хаджи Димитър и много други бедни българи.За да оправдае тиквата за отношението му с Ердоган е готов да преминава историята.Срам бивш директор на историческият музеи но България.

    Коментиран от #13

  • 9 Иван

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жан":

    На "българските" политици, не толкова мозък им трябва, а наистина, "почтеност във всичко", както Мадридския крадец, беше отправил точно, но лъжливо послание. Което му и спечели тогава изборите.

    Просто трябва някой, който да не краде и да милее за България. Ако е умен, ще бъде бонус.
  • 10 МММ

    8 2 Отговор
    Президентската кампания на ББ започна, но и за президентска република. Той винаги иска цялата власт. Тогава много бързо ще успее да ни заличи от картата на Европа въобще.
  • 11 толерантен

    6 1 Отговор
    "Президентска", "парламентарна", то поначало т.нар. "демокрация" е капан за наивници. Тази система е създадена от хитрите и безскрупулните, та да могат посредством манипулация на простите, да управляват и умните.
    Не е нормално неграмотен циганин рецидивист, например, прекарал половината си живот в затвора, а другата половина на социални помощи и кражби, да има равен глас с някой човек на науката с международно признание, човек на изуството, изтъкнат спортист или дори някой просто редовен данъкоплатец.

    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. Затова в Италия, например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Това се има предвид под "меритокрация".

    А, не, както е в България, например, полуграмотни и полуумни цигани, турци, пенсии, дрогирани зомбита и т.н. да определят политиката на страната, включително В СВОЙ УЩЪРБ.

    Нужен е образователен ценз.

    Възрастов ценз.

    Социален ценз.

    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото.

    За да не изберат Боко за президент.
  • 12 Изместване на въпроса

    3 2 Отговор
    Проблемът не е това дали е парламентарна или президентска. Определено не искам президентска като в Турция, Русия, Белрус, Украйна, Казахстан и другите азиатски републики. Защо там нещата не са такива, каквито ние бихме искали. В Турция цари беззаконие, уволняват унверситетски преподаватели и право в затвора. Това ли искаме? Божидаре, объркал си се. Иска ти се след сегашните излагации на Борисов, да му дадем и пет години цялата власт? Че малко креде сега ли? Вместо да се занимава с глупости, този обект да си гледа старините. А ние да се опитаме да променим държавата към спазване на законите. Там е истината.

    Коментиран от #14

  • 13 отговор

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гроб":

    Не харесвам този набеден професор, нито някога ще подкрепя помпозното му движение за "възход и величие". Но съм съгласен с него, че робство не е точната дума. Робството е търговия с хора, като те нямат никакви права, живеят в някакви общежития, по време на истинското робство бараки, хранят ги и ги обличат, за да работят или да участват в зрелища. Никога българинът не е бил в такова положение! По времето на Османската империя всеки е имал право да притежава земя, имущество, имало е преуспели хора, така наречените чорбаджии и никога не сме били роби, никога! Да си на подчинение на чужда държава е едно, да спазваш законите й, да не се бунтуваш, да бъдеш роб е съвсем друго. Нали не мислите, че бяхме роби на Руската империя, така наречения Съветски съюз? Макар че управляващите тогава бяха доста покорни и сервилни.
  • 14 отговор

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Изместване на въпроса":

    Когато кажеш, че някой краде, трябва да имаш неопровержими доказателства. В момента наблюдаваме евтини, недоказуеми обвинения, целящи ангажиране на общественото мнение, хвърляне на прах в очите на хората. създаване на скандални ситуации, всичко това непоносимо! Ако мислите, че така печелите, жестоко се лъжете! Няма нищо по-ужасно от власт в ръцете на злобни, прости и нечестни хора!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове