Last news in Fakti

25 Януари, 2012 14:12 1 093 1

Ниска оценка за парламента

  • институт за модерна политика-
  • борислав цеков-
  • парламент
Ниска оценка за парламента - 1
Снимка: БГНЕС

Лобистки закони, слаба контролна дейност, непрозрачни назначения и промени, които ограничават правата на гражданите характеризират работата на парламента през последните четири месеца на изминалата 2011 година, стана ясно от традиционен доклад на Института за модерна политика (ИМП).

Политологът Борислав Цеков визира назначенията за Инспектората на ВСС, Комисията за защита на конкуренцията и председателския пост в НОИ. Той лансира идеята да се създаде комисия на паритетен принцип, която да разглежда номинациите и да се консултира с тях публично.

Като отличителна черта на пленарната сесия той изтъкна и партийните субсидии и харченето им.

Сред примерите за лобистки промени бяха изтъкнати тези в Закона за горите, в Закона за физическото възпитание и спорта, касаещи наема на спортните съоръжения, Кодекса на труда, изключващи БТПП от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Институтът за модерна политика анализира дейността на парламента и в дейността му за контрол над правителството. Оказва се, че за последните месеци на 2011 година има спад в активността на депутатите и техния интерес да задават въпроси към правителството.

Експертите предупреждават още, че много от отговорите на министрите са повърхностни, популистки и партийни, липсва им визия и конкретика. При някои се наблюдава и неуважение към институцията на Народното събрание.

Лиляна Павлова, Нона Караджова, Николай Младенов, Аню Ангелов и Трайчо Трайков са най-конкретни и полезни в отговорите. Те попадат в група на добрите примери, определена от Института за модерна политика. При Симеон Дянков има изместен напредък, а сред лошите примери са Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Тотю Младенов и Бойко Борисов.

Депутатът от Синята коалиция Иван Иванов е задал най-много въпроси и питания към министрите за последните четири месеца. В челната тройка на най-активните депутати попадат Мая Манова (21 въпроса), Корнелия Нинова и Яне Янев (с по 14).

В периода септември – декември депутатите от София-град и Бургас са били най-активни.

Оказва се, че депутатите най-много се интересуват от регионално развитие – министър Лиляна Павлова е отговорила на 44 въпроса. Едва на 2 въпроса за четири месеца са отговорили министрите на правосъдието и на физическото възпитание и спорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Окрадения

    0 0 Отговор
    Ако нямаше лобистки закони,БАНКИТЕ,НОТАРИУСИТЕ и ЧСИ нямаше да ни съдират кожите.Съдраха ни,и няма насита.