Last news in Fakti

19 Януари, 2012 13:39 1 186 0

Депутатите отхвърлиха последното вето на Първанов

  • георги първанов-
  • вето-
  • кодекс на труда-
  • парламент

Народното събрание отхвърли ветото на президента Първанов върху промените в Кодекса на труда. Президентът върна за ново разглеждане разпоредбите, които засягат представителството на работодателските организации в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

Управляващото мнозинство изключи Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане” (БСЧП) от Националния съвет за тристранно сътрудничество.  Това стана с промяната, че за представителна организация на работодателите на национално равнище се признава организация, обединяваща браншови или отраслови структури, в които са наети на трудов договор не по-малко от 100 000 лица.

Според президента  „нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват обективна потребност“ от тези промени.

Депутатите обаче не приеха аргументите на ветото. То бе отхвърлено със 123 срещу 48 гласа и един „въздържал се“.

„Нецелесъобразно е изискването за национално представени организации на работодателите да се признават само тези, които обединяват браншови или отраслови структури и предприятия, в които са наети не по-малко от 100 хиляди осигурени по трудов договор лица. Многократно завишеният количествен критерий ще създаде проблем с представителността на организации, които работят в иновативни и високотехнологични сектори“, написа държавният глава в искането за ново разглеждане на промените.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА