Last news in Fakti

20 Март, 2018 14:56 3 452 12

Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма

  • бузлуджа-
  • паметник-
  • европа ностра

Дом-паметникът на върха в Стара планина е сред 7-те най-застрашени от разруха

Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма - 1
Снимка: Shutterstock

Дом-паметникът на връх Бузлуджа спечели европейска подкрепа по програма за паметници в риск, съобщи арх. Дора Иванова, която работи по проекта "Бузлуджа - паметта на времето". Монументът вече е включен в програмата "7-те най-застрашени паметници", която се организира от "Европа Ностра".

"Това е най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. Първата безвъзмездна помощ за Бузлуджа ще се изразява в изготвяне на експертиза и спасителен план за действие. Европейски експерти ще посетят паметника през идните месеци и ще дадат технически съвети, ще зададат възможности за финансиране и ще мобилизират широка европейска подкрепа за запазването на Бузлуджа", каза арх. Иванова пред БНР.

Тя поясни по какви критерии монументът е влязъл в класацията за риск.

"Основните критерии са два. Първият е ценност като наследство и ценност като обект, който се нуждае от опазване. И всъщност това е много важно в тази програма - че на европейско високо ниво показва, че паметникът на Бузлуджа е от европейско значение, европейско наследство. И вторият критерий е застрашеността - доколко тези обекти наистина са опасни и трябва да се действа незабавно да се опазят, защото могат да бъдат загубени в следващите години", каза арх. Иванова.

Тя подчерта, че самите експерти осъзнават проблематиката в България и идеологическата натовареност на Бузлуджа.

"Че паметникът е натоварен с много голяма идеология, с политически идеи, но той трябва да бъде опазен, без да се възхвалява и без да се потвърждава неволно политическа идеология. Той трябва да се запази като артефакт, като част от историята, която трябва да се помни, да се помни, да се знае какво е било", заяви тя.

По думите ѝ Бузлуджа е изключително ценен като архитектура, инженерно постижение и изкуство и има голям потенциал както за развитието на туризма, така и за преосмислянето на много други такива паметници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwertyасд

    22 4 Отговор
    Всяка година много туристи, включително и чужденци посещават Бузлуджа. Вместо да тъне в разруха, нека се направи музей на комунизма и да се взимат пари от това. Нали в крайна сметка всичко е пари. Който се чувства обиден от това, просто няма да го посещава и готово. Тъпотия е да се пропуска такава възможност. Още по-тъпо е да се унищожава всичко построено през този период, все едно не е съществувало никога. Народ, който не си помни миналото, няма бъдеще.

    Коментиран от #5

  • 2 български Българин

    13 8 Отговор
    Една добра новина!

    Коментиран от #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    8 5 Отговор
    Тая летяща чиния де да можеше да лети, па да качиме цялото ГЕРБ барабар с Борисов и да ги изтреляме при началника му.
  • 5 ББ и ЦЦ

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "qwertyасд":

    И да напомня на гласуващите че ГЕРБ няма алтернатива!

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Kolio Mitev

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "ББ и ЦЦ":

    Наистина трябва да си умствено изостанал да мислиш, че Бойко и Цецко помагат с нещо на народа
  • 7 Хъш

    7 8 Отговор
    Докога "бузлуджа"ще засенчва лобното място на хаджи Димитър? Хората дори не знаят че е там???????! Комунетата затриха родовете на всички милеещи за България

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    6 4 Отговор
    Щом започваме комунистически паметници да въстановяваме работата не е добре.

    Коментиран от #10

  • 9 до ХЪШ

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Хъш":

    Напълно сте прав, всъщност вярното име на върха е "Хаджи Димитър", има го на по-старите карти. Дори преди 9-ти е с това име, "Бузбуджа" е турцизъм. Но от нашите коминтерновски продажници какво друго да очакваме???
  • 10 гост

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    добре че не всички мислят като теб, че току виж египтяните си бутнат пирамидите, защото са символ на упадъчен строй като монархията и жестоката експоатация на милиони, загинали при построяването им. Не че сравнявам това недоразумение на Бузлуджа с пирамидите, но всеки народ трябва да помни историята си.
  • 11 маЦква

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "български Българин":

    Световно неизвестната архитектка иванова?!?

    А ще провесят ли рАЗИЯтския парцал (откраднат от Холандия) с двуглавия орел-мутант (откраднат от Гърция-Рим) на входа? Бюстче на микропуйлото ще турят ли? Входа с рубли ще бъде или само с евро?

    Чудя се само защо ЕС ще плаща за реставрация на партиен паметник на престъпна по закон, мафиотска шайка?!?
  • 12 ЪРП ДО ПОСЛЕДОВАТЕЛЯ НА СУДЖУКОПИТЕЦИТЕ:

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ББ и ЦЦ":

    ТАКИВА КАТО ТЕБ СА ПРОФАНИЗИРАНИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ И ТОЧНО ЗАРАДИ ТАКИВА БЪЛГАРИТЕ КОПАЯТ ДЪНОТО ОТДАВНА!!!
    ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТАКИВА УМСТВЕНИ ПРОФАНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове