Last news in Fakti

27 Януари, 2012 09:12 1 680 1

Правен хаос, ако няма указ за Марин

  • ангел марин-
  • маргарита попова

Комисията за помилванията е работила по правила

Правен хаос, ако няма указ за Марин - 1
Снимка: БГНЕС

Аз не съм видяла действително указ, издаден от президента Първанов, за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин за помилванията за мандата от 2007 до 2012 г., заяви пред бТВ вицепрезидентът Маргарита Попова. Ако се окаже, че президентът Първанов не е издал такъв указ, това би бил много неприятен формален пропуск, каза тя. Според нея това ще доведе до правен хаос.

В момента всички документи стоят на бюрото ми и се занимавам с проверка по случая с помилванията. Още не съм стигнала до края на проверката, която започнах още при встъпването ми в длъжност, каза Маргарита Попова. Тя допълни, че е разговаряла с бившия вицепрезидент Марин. "Говорихме за гражданството, за помилванията и за всичко, с което се занимава вицепрезидентът," посочи тя.

Маргарита Попова е разгледала документите, свързани с помилванията и е видяла, че има комисия, занимаваща се с тях, която е създала свои правила и принципи за помилване на осъдени. „Сигурно има неща, които трябва да се поправят, но хората не са работили без правила, те са работили организирано“, подчерта тя.

„Обществото иска повече прозрачност и публичност и администрацията на президентството е запозната с това, постъпвали са много писма за искане на повече публичност. ВАС обаче е произнесло с решение, че имената няма как да се изнасят, защото законът не го позволява. Няма нищо лошо да излизат имената на помилваните, но трябва да има правна уредба“, смята Попова.

По думите на вицепрезидента има случаи, при които комисията по помилванията не е съгласна да се помилва дадено лице, а Марин го е помилвал. 533 са помилванията за целия мандат на Ангел Марин, тези, за които той сам е поел отговорност са не повече от 10-12, каза Попова. „Струва ми се, че не трябва да се злоупотребява политически с темата за помилванията, не трябва да се истеризира“, заяви вицепрезидентът.

За скандалите между МВР и съда, Маргарита Попова посочи, че съдът не трябва да бъде хулен. Съдът е част от авторитета на държавата. Независимостта на съда е част от ценностите на демокрацията. Другата много важна тема, с която съм се заела, е, че изготвихме проект за правила за назначение на висши държавни длъжности, каза още Маргарита Попова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.