Last news in Fakti

29 Януари, 2012 10:58 1 213 0

Огромна драма, ако няма указ за Марин

  • димо гяуров-
  • цветанов-
  • марин-
  • ангел марин

Цветанов заблуждава обществеността, смята Димо Гяуров

Огромна драма, ако няма указ за Марин - 1
Снимка: БГНЕС

Много е неприятно това, което се случва. Но това не е първа или втора серия, а част от безкрайна драма с този министър. Това заяви в предаването на БНР „Неделя 150” Димо Гяуров, депутат от Синята коалиция, член на подкомисията за парламентарен контрол върху дейността на НРС, НСО и служба "Военна информация" към МО.

Господин Цветанов дойде и се накара и на народните представители и се държа абсолютно грозно и това не прави чест нито на него нито на МВР, нито пък прави услуга на полицията. Защото това е волно или неволно насърчаване на следващи безобразия. Вместо да каже: да, случи се неприятност, някой в ниските нива е направил грешка, превишил е правата си, министър Цветанов по този начин предопределя случването и на следващи подобни безобразия, подчерта Гяуров.

За конфликта между министър Цветанов и съдия Мирослава Тодорова, Гяуров каза, че за първи път имаме такъв конфликт със съдебната система и за първи път е в толкова недопустим размер. "Министърът заблуждава обществеността. Специално за тази съдийка, говорейки за забавянето на мотивите, министър Цветанов или не знае, или съвсем целенасочено заблуждава хората, че са произтекли страхотни вреди от това, че е извършила забавяне на мотивите. Забележете, че става дума за забавяне не на присъда, а на мотиви. Присъдите са произнесени. Имаме осъдителната 8-годишна присъда. Съдията не е написала мотивите, което предотвратява възможността осъдения да обжалва, но нищо фатално не е настъпило", категоричен е Гяуров.

За помилванията, направени от бившия вицепрезидент Ангел Марин, Димо Гяуров посочи, че когато атаката е насочена към политици и бивши администратори в държавата, най-често самата атака е политическа. Давам си сметка, че сме изправени пред огромна драма. Ако се окаже, че вицепрезидентът не е имал указ за помилванията, действията му са абсолютно нищожни и всичко, което той е подписал не е произвело никакво действие. Може да се окаже, че хаосът е невероятен, защото помилваните са преустановили изтърпяването на присъдите си. Но всичките действия са абсолютно нищожни и не би трябвало да се случва. Оттук нататък какво се случва, това е питането, заяви Гяуров.

Виждам нагласа сред политиците като че ли да не закачат тази тема с цел да се предотврати хаоса, добави Гауров.

За смятаната на ръководството на НРС, Гяуров каза, че един шеф на разузнаването не би следвало да бъде изхвърлен и оставен на улицата. Отделен е въпросът дали има какво да се забравя в конкретния случай. Може би е въпрос на месец-два, след като обществото забрави какво се е случило и забрави името на ген. Киров, той да бъде тихо пенсиониран, може би такава е нагласата. Не е бърза смятаната на ръководството, естествено е новият президент да сложи на важните възлови позиции по отношение на назначаването, за които той е отговорен, хора, на които има доверие, каза още Гяуров.

За Държавна сигурност, Гяуров каза, че има и хора, които като обект на съответно досие, не са знаели, че го имат.

В преходни времена неизбежно е обществото да бъде задоволено не с цялата истина и с цялата справедливост. Нямаше как да бъде другояче. Голяма част от досиетата е унищожена, изнесена, според заповедта на ген. Семерджиев е трябвало да бъде заличено всичко най-важно и то така, че да не се разбере кой зад кой псевдоним стои, това е направено в някаква степен. Имаше около 800 унищожени дела, за които не можеше да се каже за кого са били. Тези хора може и да са били обществено активни през последните 20 години и ние не знаем кои са те. Не излязоха наяве и не би могло, който и да е да направи нещо за показване на тези имена в публичното пространство, подчерта Гяуров.

За съдебната реформа, Димо Гяуров заяви, че "когато това правителство дойде на власт имахме разговори с отделни министри, свързани със съдебната реформа, имаше готовност и нагласа". 6 месеца по-късно тази готовност отпадна, проблемите престанаха да бъдат виждани и резултатът е, че реформа към ден днешен няма, има само приказки. Но аз продължавам да искам правителството да успее, заяви Димо Гяуров.

По темата за НРС, Гяуров добави, че има извършено договаряне за бъдещото устройство на разузнавателната общност, коя служба кое място да заеме, но няма физическа готовност, защото за пореден път думите изпреварват действията. "Факт е, че няма готови законопроекти. НРС работи основно за изпълнителната власт, в по-малка степен с президента. Не е вярно, мит е, че това е президентска служба. Тя е такава, доколкото президентът назначава нейния директор и заместник-директорите, нищо повече. Но той ги назначава, защото те имат висши военни звания, друга връзка между президента и службата няма. Най-вероятно господин Драгомир Димитров, който в момента изпълнява временно длъжността, ще наследи ген. Киров ", каза Гяуров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА