Last news in Fakti

27 Януари, 2012 12:54 1 291 0

Забраната за движение на тежкотоварни автомобили отпада в 17 области

  • автомобили-
  • тежкотоварни-
  • пътна обстановка
Забраната за движение на тежкотоварни автомобили отпада в 17 области - 1
Снимка: БГНЕС

Забраната за движение на тежкотоварни автомобили над 10 тона отпада за 17 области. Това заяви на пресконференция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Забраната отпада от 12 ч. В 10 области обаче остава забраната.

Забраната в 10-те области е валидна до второ нареждане, уточни министър Павлова.

Тъй като трябва да се създаде организация за осигуряване на храна, медикаменти и горива, МВР, съвместно с Автомобилна администрация и АПИ, ще организира кордони за движение, за да може превозните средства с материалите да се придвижат по цялата пътна мрежа.

За организацията на кордоните с медикаменти, храна и горива първо трябва да бъде направена заявка до Областно пътно управление, което се координира с инж. Лазар Лазаров и с МВР, за да бъде дадено разрешение. Времето за съгласуване е около 30 минути и ще се прави постоянно.

Няма забрана за преминаването на брашното в България, така че е осигурен постоянен поток на тези превозни средства. В Румъния продължава да важи код "червен" и трафикът в тази посока няма да е възможен. Същата е ситуацията и в Сърбия.  

По тази причина ще бъде разрешен транзитен трафик само по южните граници – с Турция и с Гърция.

Всички хора на територията на Силистра, Добрич, Варна и Бургас, да не предприемат пътувания, ако не се налага, тъй като там ситуацията е много сериозна заради снегонавяванията и много ниските температури, призова Лиляна Павлова.

Техника и оборудване на армията се използва там, където е необходимо. В момента най-тежка е ситуацията в Силистра. Екипите на отбраната съдействат там.

Всички допълнителни разходи, които се правят от фирмите за почистване се доказват от разходно-оправдателни документи, заяви шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Става въпрос за наемане на много тежка техника, какъвто е случаят в района на Тополовград – паднал ТИР над 60 тона. Конвенционалните кранове и влекачи, с които разполага АПИ, нямат възможност да го извлекат. Техниката на Пожарна безопасност и защита на населението не е успяла да го извлече. Намерена е фирма, която притежава необходимата техника, ще й бъде заплатено по оправдателния документ, който ще представи фирмата. Химикалите не се включват в тези документи, тъй като те са по договор и е регламентирано кога и как се използват, уточни Лазаров.

В съобщение до медиите, от военното министерство информираха, че група от 7 военнослужещи  и два БТР-а са се включили в разчистването на пътя Ст. Загора - с. Подслон – Нова Загора. Изтеглени са 15 леки автомобила и 3 камиона, блокирани от снега.
Втората група от 7 военнослужещи и две бойни машини е участвала в разчистването на пътя Ст. Загора – с. Ягода – с. Ветрен – с. Нова Махала. Оказана е помощ на блокирани в снега автомобили и пътници.
Операциите по прочистването на пътищата от военните са извършени по молба на областният управител на Стара Загора Недялко Недялков, с разрешение на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА