Last news in Fakti

28 Януари, 2012 19:02 2 913 0

Съдия Тодорова обмисля дали да съди Цветанов

  • мирослава тодорова-
  • съдия-
  • цветанов-
  • дело за клевета
Съдия Тодорова обмисля дали да съди Цветанов - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на Съюза на Съдиите в България Мирослава Тодорова заяви, че все още обмисля дали да заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов по повод отправените от него публични обвинения, предаде БНР. Според Цветанов, тя е действала в услуга на организираната престъпност, защото е забавила с две години и половина мотивите си по присъдата на наркотрафиканта Васил Маникатов.

Мирослава Тодорова каза, че нападките на Цветанов са част от трудната ситуация, в която в момента съдиите работят. Тя подчерта, че другата седмица ще обяви дали ще подаде частна жалба срещу министъра за неверните и позорни, по думите й, твърдения:

Все пак е въпрос на упражняване на лично право. Преценявам дали министър Цветанов ще има осигурен справедлив процес.

Съдия Тодорова не скри, че съдиите са уморени от безплодния диалог през медиите с Цветан Цветанов:

Това, което сме могли, сме казали. Няма смисъл да участваме в поддържането на шума. Ние със сигурност сме по-безпомощни в тази посока, но това е въпрос на държавно устройство. Ние трябва да гледаме дела, тихо и безпристрастно и да не се конфронтораме със страните по тях.

Въпреки умората, днешното общо събране на Съюза на съдиите реши да излезе с позиция по екстравагантното решение на представители на МВР да кръстят една от последните спецоперации "Р.А.Л.И.Ц.А." ,според неофициално обяснение на името на съдия Ралица Манолова, променила мярката за неотклонение на свързвания с "Наглите" Валентин Янев-Бореца.

Със сигурност обективният наблюдател разбира, независимо каква е абревиатурата Р.А.Л.И.Ц.А., това е свързано с предишно изявление, че акциите оттук насетне ще бъдат кръщавани на имена на съдии. Знаем как се чувства нашият колега и знаем, че в понеделник трябва да отиде на работа и трябва да продължи да гледа тежки дела. Ние сме съдии, не трябва да допускаме напрежението да ни направи пристрастни. В този смисъл Министерство на вътрешните работи може да е спокойно - ние сме все така безпристрастни.

Мирослава Тодорова коментира и получената подкрепа от страна на неправителствени организации, занимаващи се с правосъдна дейност:

Може да бъде преценявано само като една добра новина, защото това е един коректив и за спазването на правата на човека и затова държавата да не се компрометира. Упражняването на власт да не бъде компрометирано. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА