Last news in Fakti

31 Януари, 2012 12:22 1 327 0

Съдия Тодорова остави Маникатов в ареста

  • маникатов-
  • мирослава тодорова

Съдия Мирослава Тодорова остави сочения за един от най-влиятелните наркобосове в южна България Васил Маникатов в ареста. Искането за налагането на най-тежката мярка днес е внесено от прокуратурата.

От държавното обвинение посочиха, че Маникатов е обществено опасен, дейността му е такава, освен това е видно, че макар и да е бил в затвора, той също продължавал с престъпната си дейност. Дори това, че е лежал в затвора не е довело до неговото превъзпитание.

Адвокатът му Илиян Василев заяви пред съда, че искането на прокуратурата показва, че някой цели с цената на всичко Маникатов да остане в ареста. Василев посочи, че „в нечии глави очевидно битува мнението, че има хора, които не трябва да излизат на свобода“. Той дори смята, че има списък, който все още не е оповестен от хора, които не трябва да бъдат на свобода. Василев каза, че „има някой, който има привилегията често да се показва по телевизията“ и този някой иска Маникатов да бъде арестуван. Ако не се спазват законите, ще престанем да бъдем държава, а общество, в което действа саморазправата, каза още адвокат Василев.

Самият Маникатов заяви пред съда, че има над 50 награди и нито едно наказание за 8-те години, в които е лежал в затвора.

Съдия Мирослава Тодорова се мотивира, че единственото основание, когато е била произнесена присъдата да не бъде наложена мярка за неотклонение на Маникатов, е, че той е бил в затвора. Тя уточни също, че Маникатов е осъден на тежко умишлено престъпление, докато е бил в затвора.

Мярката му не е окончателна и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд. Там в 13.30 ч. днес се гледа и искането за екстрадицията му по европейската заповед за арест.

По-късно днес състав на Софийски апелативен съд уважи искането за екстрадиция на Васил Маникатов в Гърция, но отложи изпълнението му, докато делото, което се води в България срещу него, не приключи. От южната ни съседка обаче са дали гаранции на властите у нас, че той ще бъде върнат след това в България, за да изтърпи присъдата си, ако му бъде наложена окончателна такава.

Именно Васил Маникатов и делата около него бяха една от причините за разразилия се скандал в последните седмици между вътрешния министър Цветан Цветанов и съдия Мирослава Тодорова.

Председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова осъжда Васил Маникатов през 2009 година на 8 години затвор. Тогава тя не му налага мярка за неотклонение, защото Маникатов излежава други две присъди от 4 и от 9 години. Маникатов излиза от затвора на 4 ноември 2011 г., освободен е защото има над 1000 трудови дни.

Няколко седмици по-късно е заловен и на 2 декември му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража по европейска заповед за арест и искане от страна на Гърция той да бъде екстрадиран за наркотици.

Вътрешният министър в свое изказване на 24 януари 2012 г. обвини съдия Тодорова, че защитава организираната престъпност. Цветанов подчерта, че тя абсолютно покровителства мафията и организираната престъпност.

„Как си представяте, когато има произнасяне на съдебен състав и 3 г. не са написани мотивите за лицето Васил Маникатов, емблематичен за Европа трафикант на наркотици и тази съдийка не е записала мотивите си 3 години? Има подходи, които се прилагат в съдебната система, които не служат на обществото. Но има санкция, която тя вече е понесла. Тя като интелигентна жена не е разговаряла с Маникатов, за да каже, че му е забавила мотивите. Защо трябва винаги да разследваме. Организирайте дебат в обществото, аз искам повече да защитавам родителите и децата, ставащи съпричастни към употребата на наркотици. Към лицата с престъпна дейност съдебната система трябва да е безкомпромисна“, каза Цветанов.

От своя страна съдия Тодорова заяви, че обмисля дали да заведе дело за клевета срещу Цветанов, като тя каза, че ще вземе решение през тази седмица.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА