Last news in Fakti

30 Януари, 2012 12:52 941 0

Казусът с помилванията не е толкова голяма драма

  • плевнелиев-
  • марин-
  • помилвания-
  • указ
Казусът с помилванията не е толкова голяма драма - 1
Снимка: БГНЕС

Това не е толкова голяма драма за каквато се представя. Много компетентни юристи са работили години още в екипа на Георги Първанов по този казус. Това каза президентът Росен Плевнелиев пред журналисти по казуса с помилванията.

„Категорично заявявам, че информацията, с която разполагаме, гарантира, че президентът Първанов и вицепрезидентът Марин, както и техните юридически съветници и екипи, са били категорични, че не е имало нужда от издаване на нов указ. От тази гледна точка ние считаме, че трябва да се изчака решението на съда, тъй като е сезиран по жалба”, каза Плевнелиев. Той уточни, че жалбата е на граждани и е до Върховния административен съд.

„Няма нищо по-добро от това да изчакаме. Компетентните органи са на ход”, заяви Росен Плевнелиев. Той уточни, че юристите в момента са на две различни мнения като преобладаващото е за това, че не е било необходимо да се издава втори указ.

„Помилванията не са инициирани от президентската институция, те са инициирани от Министерството на правосъдието, процедурите са спазени. Това не са еднолични решение на вицепрезидента Марин”, коментира Росен Плевнелиев.

На въпрос дали президентството е готов да преразгледа вече издадените укази за помилване, Плевнелиев заяви: „Невъзможно е да се гледа назад във времето. Юристите са на мнение, че каквото е направено, е направено и е юридически обосновано.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА