Last news in Fakti

30 Януари, 2012 13:12 1 333 1

Без междусрочна ваканция

  • грипна епидемия

173 училища са затворени, 129 заради грип

В 173 училища в страната в момента децата не учат, в 129 от тях е заради грип, съобщи пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. От тези 129 училища - 22 са в Пазарджик, едно е в Плевен и 106 са училищата в София – област, посочи Игнатов.

Останалите училища не работят поради усложнената пътна обстановка или заради ниските температури. Поради лоши условия в Силистра в 20 училища децата не учат, в Стара Загора са девет, в Разградско са две и др.

Сергей Игнатов посочи още, че заради това, че сега децата няма да имат ваканция, те ще имат ваканция на 23, 24, 25 и 26 февруари. „Родителски организации подкрепиха графика за ваканции, преди да бъде подписан. Ние даваме повече ваканции тази година. Учениците участваха в това обсъждане заедно с нашите експерти”, каза министърът.

„Тъй като началото на втория срок е във вторник директорите могат да сменят смените, когато се сменя срокът, така че да няма проблем децата да са до късно вечерта на училище и на следващия ден да бъдат първа смяна”, посочи още Игнатов.

Днес грипна епидемия обявиха още Бургас и Шумен. Според кризисния епидемиологичен щаб в Бургас са достигнати граничните стойности на заболеваемост. По данни от тази сутрин има 193 заболели на 10 000 души. Прагът е 200 на 10 000.

Мерките, които са свързани с обявяването на епидемията са прекратяване на плановите операции, затваряне на женски и детски консултации, преустановяване на свижданията в болниците, филтърът в детските градини се засилва. Има допълнително 20% легла в бургаската болница, които са на разположение за болни от грип с усложнения. "

В Шумен през изминалата седмица случаите на остри респираторни заболявания са се повишили до 260 на 10 000 души. В момента се подготвя заповедта за обявяване на грипната епидемия в Шумен, съдържаща необходимите противоепидемични мерки.

От 26 януари грипна епидемия беше обявена в област Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров, а от 27 януари и в област Стара Загора. По-рано беше обявена грипна епидемия в общините Пазарджик и Самоков, съобщават от здравното министерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 динко

    0 0 Отговор
    кои са тези училища от стара загора