Last news in Fakti

8 Април, 2018 06:00 2 719 28

Великден е

  • исус христос-
  • христос-
  • великден-
  • църква-
  • пост

Затова Пасхалната литургия е изключително кръщелна по своя характер

Великден е - 1

Първоначално Великден бил предшестван от дву-тридневен пост, който станал една седмица – т.нар. Страстна седмица, или Седмицата на Христовите страдания. Впоследствие към поста на Страстната седмица бил добавен 40-дневният пост по подобие на четиридесетте дни, през които Христос постел в пустинята. Той бил предназначен за "оглашените", тоест за тези, които щели да бъдат кръстени на Великден. Дълго време докато траела практиката на масовите кръщения на възрастни хора, тайнството се извършвало именно на Великден, когато особено силно било преживявано кръщението като съ-участие в доброволната смърт и възкресение на Господа. Затова Пасхалната литургия е изключително кръщелна по своя характер.

След VI век започнало да преобладава кръщението на деца и затова масовото кръщаване на възрастни на Пасха постепенно било изоставено. Именно тогава смисълът на св. Четиридесетница бил променен – от катехизаторски период постът станал период на покаяние за членовете на Църквата.

През IX век св. Четиридесетница вече окончателно била обединена със Страстната седмица и така продължителността на Великия пост се увеличила.

Продължителността на Великия пост била различна и зависела от това, как поместните църкви са гледали на включването на Страстната седмица към св. Четиридесетница и дали са считали съботите и неделите, когато св. канони забранявали постенето, за част от нея.

В Константинополския устав Страстната седмица не се счита за част от св. Четиридесетница, а съботите и неделите са включени в Постния период, въпреки че те не се явяват постни дни в пълния смисъл на думата. Така според Константинополския устав св. Четиридесетница имала 6 седмици по 7 дни, тоест 42 дни продължителност. Ако от нея се изключат Лазаровата събота и Цветница, продължителността на Великия пост става точно 40 дни. Великата Четиридесетница според този устав започва с Чистия понеделник от първата седмица на поста и приключва в петъка на шестата седмица, тоест в навечерието на Цветница. Тропарите включени в Триода за този ден говорят за "изпълването на душеполезната Четиридесетница" и за очакването на "святата седмица на Страстите".

Подобно е тълкуванието и на правилото в Апостолските постановления (текст от края на IV век), където се казва:

"Извършвайте този пост преди пасхалния, като започвате от втория ден (тоест, понеделник) и завършвайте в петък. След тези дни, като отпостите, започнете светата седмица на Пасхата като постите през нея със страх и трепет".

Не е случайно, че литургиите на Лазарова събота и Вход Господен в Йерусалим имат кръщелни елементи.

Според друга традиция, отразена в 29 канон на Шестия вселенски събор (681 г.), Страстната седмица била част от Четиридесетницата, където тя е наречена "последна седмица от четиридесетницата".

Тази практика е запазена и от древните църкви, които се отделят от Православието след Четвъртия вселенски събор в Халкидон (451 г.) – Арменска, Коптска, Етиопска. Според тази традиция съботите и неделите като "непостни дни" не се включват в изчисляването на Четиридесетницата и затова тези църкви постят 8 седмици по 5 дни, тоест 40, но постът при дохалкидонците започва една седмица по-рано (когато при нас е Неделя Сиропустна. Според някои литургисти появата на подготвителната Сирна седмица преди началото на Великия пост се явява плод на желанието да се съчетаят двете традиции в Църквата.

Римокатолическата църква от древност включва Страстната седмица към св. Четиридесетница. Тя обаче чрез няколко свои събора отменя забраната за пост в събота (64 апостолско правило). Тази практика е осъдена рязко в 55 канон на Шестия вселенски събор. Затова Римокатолическата църква изчислява Великия пост така: 6 седмици по 6 постни дни, прави 36 дни. Към тях се прибавят още 4. Затова там Великият пост започва в сряда, т.нар. Чиста сряда.

Постът през Страстната седмица е бил особено строг – "без вино и елей", тоест сухоежбина, като само на Велики Четвъртък, след св. Причастие, вярващите са употребявали заради духовния празник "елей", тоест растително масло. Към Великата събота се отнасяли с особено внимание, тъй като това била единствената събота, която каноните постановявали като постен ден.

Постът на Велика събота продължава до полунощ, до настъпването на "Господния ден", когато се обявява Възкресението Господне. Апостолските постановления определят: "Съботата продължава до пеенето на петлите, постът свършва с настъпването на първия ден след Събота, който е Възкресение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имам малик

    1 13 Отговор
    Глупости нема таквоз нещо

    Коментиран от #17, #18

  • 2 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    12 2 Отговор
    Ето как поредния мюсюлманин от "мирната" религия се намесва там, където не му е мястото. И после нека пак да излязат и да пропагандират, че религията им е мирна и те не се намесват в християнската такава. Ето заради това аз твърдя, че двете религии са като маслото и водата и няма начин да бъдат смесени и поради това "Всяка жаба да си знае гьола". Мюсюлманите и исляма нямат място в ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА, защото религиите са несъвместими и с тази мюсюлманска агресия предполагам, че рано или късно ще възникне война на верска основа. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ ЗА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хасан

    6 14 Отговор
    Великден а църквите празни ..гръцките курорти пълни...пак изоставени старци по провинцията и селата гледат с насълзееи очи дали внуците ще ги посетят
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "Инвер Паша":

    ХРИСТОС е ВЕЛИК, а този, който споменаваш не го знам кой е и от къде се е пръкнал. Когато Христос е бил на земята такова нещо като ислям не е съществувало така че аре по порека и в лево от хората. Вървете си в джунглите там да ви одупват, нали ви е черта да се гъзурите.

    Коментиран от #10

  • 7 Реално

    17 0 Отговор
    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ БЪЛГАРИ...ЖИВОТ И ЗДРАВЕ НА ВСИЧКИ ВАС...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 До Хасан и Османците които ни обиждат

    11 0 Отговор
    Аллах ще накаже този, който обижда Християните, Аллах също гледа вашите дела мюсюлмани. Когато най ви трябва сполай, той ще ви забрави. Той си знае работата. Нали знаете, че не сте по-големи от Господ. Както искате го наричайте. И ми е много забавно как турци и помаци празнуват християнски празници и после пишат лицемерно на места, като това. Защото съм виждал мюсюлмани и в църква да влизат (български мюсюлмани, не туристи), но не съм им се подиграл, както вие на нас. Хасан според мен ще бъде наказан от Аллах, ако изобщо вярва в нещо.

    Коментиран от #11

  • 10 ххх

    7 5 Отговор

    До коментар #6 от "ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ":

    Много агресивно изказване!Не обиждай религията на над милиард души!Агресията не е присъща за вярващи!!!

    Коментиран от #16

  • 11 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "До Хасан и Османците които ни обиждат":

    Първото нещо...за един истински мюсюлманин църквата е свещенно място ..за мюсюлманина Христос е също пророк...и един истински мюсюлманин не би трябвало да казва нещо против християнството..това е богохулство.....имам колеги на работа и те така ..децата не искали в Смолян на село ,щото било тъпо..и искали в Гърция...викам им Гърция няма да избяга но може тоя път за последно да си видиш баба си...

    Коментиран от #14

  • 12 Иванов

    11 1 Отговор
    Аз като ви казвам, че не сте турци, а обикновени цигани прости, се сърдите, а е точно така!
    Честит празник на всички християни! Да ви е весел празника и нека Творецът благоволи към добрия български народ при днешните му теглила и мъки в борбата за парчето хляб, което политическата банда разбойническа тегли да извади от устата на децата му!

    Коментиран от #13

  • 13 ххх

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Циганин или турчин,помак, християнин ,няма значение,щом не сме хора!
    Исляма не дели хората на вероизповедания,а на отношение!
  • 14 Хасане прекаляваш

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Хасане, грех ти устата Хасане, Бог ще те накаже тежко Хасане. Моите баби са починали, не искам да ти го пожелавам на теб, за да разбереш какво е да говориш за моите Баби. Затова спри с простотиите си. И запомни едно! В Корана пише за Христос! Прочети Вашата свещенна книга или попитай някой Имам! Не се излагай!

    Двулчен си Хасане, виж какво си написал в първото си мнение тук и какво пишеш сега. Лъжеш и Богохулстваш, ще те накаже Господ! Помни думите ми. Ако не теб ще накаже, твоите Деца ще ги подсети един ден. Господ може да се забави, но не забравя! Пожелавам ти да си здрав и да не опиташ от неговият гняв.

    Коментиран от #28

  • 15 gnida

    11 0 Отговор
    Христос Воскресе ! Да сте живи и здрави , много щастливи и по-добри !
  • 16 ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "ххх":

    Е приеми, че съм вярващ но вас не мога да ви дишам

    Коментиран от #23

  • 17 Имам малик

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Имам малик":

    Цялото ти семейство от женско до мъжко да погине тежко до 14то коляно да мрат от теб напред да не познаят радост, рак и смърт все около тях да е? Това ли искаш? Затвори вътре в теб това или отвори устата си пак и да се случи!
  • 18 Имам малик

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Имам малик":

    Аз съм гей и обичам да ме мушкат здраво резаните карабини
  • 19 Имам малик

    3 2 Отговор
    Грех за всичките дето плюят Великден и Християнската вяра. Да бъдат наказани по най-тежкият начин в годините пожелавам им го. Да не видят бял ден, Господ да ги накаже тежко и безмилостно!
  • 20 Христянин

    4 0 Отговор
    Честит празник братя и сестри в Христа! Радвайте се и се веселете вие, създатели и пазители на модерния, цивилизован свят.
  • 21 Чурулик чурулик

    0 6 Отговор
    На този свет има само 1 светец и това е Йосиф Сталин хахаха а ицето никои го не е виждал само приказки се носят хахаха
  • 22 Аятолах Хомейни

    0 3 Отговор
    Ешхедууу енннемуу ля иля илляялах мохамеден расулюллах
    Биссмиллях рахман ирахим
  • 23 ххх

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "ИСЛЯМА Е ТЕРОРИЗЪМ":

    Значи няма как да си вярваш!
  • 24 Валя

    0 2 Отговор
    Промоция в болницата за неврологично и психично здраве, психолог,психиатър и психоаналитик 3 в 1 ,заповядайте за преглед,безплатни хапчета за всички
  • 25 Баш Майсторът

    0 6 Отговор
    Иисус въобще не е умирал.....И как ще възкръсне?Заблудени хора сте...Хайде почетете малко вашата библия ,и тогава,ако разберете нещо,се замислете,кое е вярно и кое лъжа..
  • 26 Кака Гинка

    4 0 Отговор
    ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! Пожелавам на всички християни и нехристияни здраве, любов и щастие.Нека поне днес загърбим различията си и си пожелаем да живеем в една по-светла България!Амин!
  • 27 Баром мерцедес окрало баром чученся

    1 0 Отговор
    Ще ги съпътства тегоба и мъка тези, които споменават името на Бог напразно или с омраза, без значение Христос или Алля! Алля да ги успокои за вечни времена, покой да не им даде от сълзите им, да се реят из земята вечно тези, които обиждат Бога. Щом обиждаш Бога, значи си мислиш, че си по голям от него ли? Ето затова берекет да не видят тез мюсулмани.
  • 28 Е добре,

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Хасане прекаляваш":

    защо не прочетеш хубаво какво е написал?
    Нито е обидил някого, нито богохулства.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове