Last news in Fakti

31 Януари, 2012 15:09 1 279 1

БСП срещу инициативите на Дянков

  • станишев-
  • кутев-
  • acta-
  • бсп-
  • дянков-
  • сребърния фонд-
  • бех-
  • аста

Споразумението ACTA е достатъчен повод за референдум, е личното мнение на Антон Кутев

БСП срещу инициативите на Дянков - 1
Снимка: БГНЕС

БСП е против инициативите на финансовия министър Симеон Дянков относно Сребърния фонд и по отношение на приватизация на дялове в Български енергиен холдинг. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.

По думите му тези инициативи показват едно управленско безсилие от страна на министъра на финансите. По последни данни фискалният резерв е спаднал на 4 млрд. и 300 млн. лв. Това означава, че 2,5 г. това правителство живее, покрива бюджетни дисбаланси за сметка на наследството на предишното правителство – каза Станишев.


Фискалният резерв беше 8,2 млрд. лв., тези 4 млрд. лв. са изядени. Не за инвестиционни производствени разходи, а за покриване на дефицитите, които възникват от ниската събираемост. Тя пък е следствие на политическо покровителство и контрабандата и на това, че икономиката е тласната в сивия сектор – каза Станишев.

„Какво предлага Дянков? Да се потроши каквото е останало от фискалния резерв, защото Сребърният фонд по закон е част от фискалния резерв. Това са 1,8 млрд. лв.” – каза Станишев.

По време на нашето управление имаше натиск парите от Сребърния фонд да не стоят в БНБ, а да бъдат на друго място, но ние не се поддадохме и не рискувахме парите, предназначени за пенсиите на българските граждани, подчерта лидерът на БСП.

Енергетиката остана последния сектор в който държавата има значителен дял и може да влияе на социалната политика, подчерта Станишев.

Сребърният фонд е гаранция за нашите бъдещи пенсии, заяви от своя страна Антон Кутев. По думите му „Дянков иска да реализира нашите пенсии на външния пазар”.


Относно датата 4 февруари Станишев посочи, че тя е неразривно свързана с датата 10 януари. По думите му протестите на хората тогава са били справедливи, но са били употребени за користни цели.

БСП тогава постъпи национално отговорно, въпреки че имаше мнозинство, показа, че е готова да отстъпи от своя политически интерес в името на националния, заяви Станишев и призова да се направи анализ на управлението днес. Според него демокрацията е под заплаха, имаме едно правителство което става все по-авторитарно. Чрез мачкане и лъжа не можеш да управляваш държавата, категоричен е лидерът на БСП.

Относно споразумението ACTA Станишев заяви, че е поръчал на експертите на БСП да го анализират. За нас ключово при оформянето на нашата позиция ще бъде да няма цензура и да не се ограничава комуникацията между хората. Нямам достатъчно информация, посочи Станишев, но беше категоричен, че не би подкрепил нещо, което е в полза на големите корпорации.


Антон Кутев изрази от своя страна личната си позиция, че това е един добър повод да се разбере какво мислят гражданите. Личната ми позиция че това е достатъчен повод за референдум, подчерта Кутев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    0 0 Отговор
    Станишев , Станишев
    за твоята пенсия ли говориш
    та тя е отредена още от баща ти
    и то преди да си имал и един ден трудов стаж