Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 09:25 1 297 0

България ще изготви своя позиция по АСТА

  • acta-
  • позиция

Дори и Европейският парламент не е видял всички текстове в ACTA, защото те са се изменяли в годините, заяви лидерът на СДС и съпредседател в Синята коалиция Мартин Димитров пред БНТ. Той се надява това споразумение да има широки дебати в ЕП, дори и да се стигне до отхвърлянето му.

"Рисковете от подписването на ACTA са проверяването на всеки един компютър, по всяко едно време може да се влезе в дома на всеки и да се нарушат човешките му права. Интернет дава свобода и ако ACTA бъде приета от България, ще ни бъде отнета свободата", смята Димитров.

Според него е много важно точно по такива въпроси нашата позиция да е сериозна, да се мисли за напред, защото може да сме много потърпевши. "Беше добре България да се включи в коалицията на неподписалите ACTA, за да има по-голям натиск върху промяната на текстове от това споразумение", добави лидерът на СДС.

Димитров уточни, че не трябва обаче да се обвинява само министър Трайчо Трайков за подписването на това споразумение.

ACTA е част от процесът, който се случва в Европа по отношение на сигурността в интернет, коментира, от своя страна, депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. „България като философия е подкрепила този закон, защото има много съвпадения с нашето законодателство“, допълни той.

Има становище на Европейския съюз, че ACTA не нарушава правата на потребителите и уточни, че в нито една държава не се е провел дебат за подписването на това споразумение.

Николов е категоричен, че дебатът по това споразумение трябва да се състои сега, както и с гражданите, така и в Народното събрание.

Николов също е се притеснява от някои от текстовете и най-вече това, че задължават доставчиците на интернет да следят абонатите си и да сигнализират органите на реда.

Категоричен е, че България трябва да изготви своя позиция по АСТА затова следващата сряда ще бъдат изслушани експерти в областта на комуникациите.
„Подписът на България по това споразумение не означава, че България ще го резолира", допълни Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА