Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 10:32 1 033 0

Кабинетът решава за още 5 посланици

  • посланици-
  • мвнр
Кабинетът решава за още 5 посланици - 1
МВнР

Предложения за още петима посланици ще внесе в Министерски съвет външният министър Николай Младенов. Те трябва да заменят досегашните ръководители на мисиите ни в Русия, Пакистан, Сирия, Мароко и Испания.

По неофициални информации за посолството в Москва се спряга името на посланика ни в ЕС - Бойко Коцев. Досегашните ръководители на дипломатическите ни мисии в Москва и Испания - Пламен Грозданов и Иван Христов, бяха осветени от комисията по досиетата като сътрудници на бившата Държавна сигурност.


В останалите три държави смяната се налага заради изтеклите мандати на досегашните дипломати. Очаква се временно ръководещите мисиите ни в Сирия и Пакистан - Димитър Михайлов (Дамаск) и Румен Пирончев (Исламабад), да бъдат назначени за посланици.

Коцев е подробно представен в поверителна дипломатическа телеграма, изпратена от американския посланик в София Джон Байърли през 2007, публикувана от сайта „Биволъ“. В нея дипломатът пише, че назначаването на Бойко Коцев в Брюксел се дължи на вътрешнопартийни политики и е малко вероятно той да подобри реномето на България в ЕС - преценяват американците. Той е представен като опитен дипломат, но и като уклончив бюрократ и кариерист, способен на "византийски номера".

Експерти на ЕС, които подготвят докладите са се оплакали от липса на сътрудничество от страна на служители на МВР по същото време когато Коцев е зам.-министър, отговарящ за въпросите на интеграцията в ЕС.

В първия си мандат като заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, Коцев е отговарял за преговорите по раздел "Съдебна система и вътрешни работи" от Договора на България за присъединяване към ЕС. Именно тези области са най-критикувани във всички доклади от мониторинговия механизъм на ЕС след присъединяването.

Освен това Коцев с бездействието си е провалил мащабен американски проект за сътрудничество между американските служби и МВР - пише посланикът.

Байърли не пропуска и факта, че бащата на Бойко Коцев - Васил Коцев, е най-дълго управлявалият шеф на комунистическото външно разузнаване на България и твърде вероятно е участвал в ликвидирането на писателя Георги Марков в Лондон през 1978 г.

Бойко Коцев е стриктно лоялен към социалистическия "барон" Румен Петков, но също така е политически приемлив за президента Георги Първанов и за министъра на външните работи Ивайло Калфин, които вземат решения за дипломатическите назначения - смята американския дипломат.

Най-шокираща без съмнение е информацията, съобщена на американците от бившия шеф на НСС Атанас Атанасов. Според него Бойко Коцев е бил неофициален юридически съветник на покойния Стоил Славов, съосновател на СИК, взривен през 2004 г. Байърли уточнява, че информацията не е потвърдена от независими източници. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА