Last news in Fakti

1 Февруари, 2012 13:41 2 915 2

Бойко Коцев става посланик в Москва

  • посланици-
  • бойко коцев

Генералният ни консул във Валенсия поема мисията в Испания

Бойко Коцев става посланик в Москва - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството предлага на президента да назначи посланици в пет държави, съобщи министърът на вътрешните работи Николай Младенов след днешното заседание на Министерски съвет. Те трябва да заменят досегашните ръководители на мисиите ни в Русия, Пакистан, Сирия, Мароко и Испания.

Както писа Факти.бг за посланик в Москва е номиниран ръководителят на постоянното ни представителство в ЕС Бойко Коцев. „Той работи от дълги години във външно министерство, добре познава дебата между Европа и Русия“, мотивира се министър Младенов.

Само преди седмица стана ясно, че Коцев е отзован от Брюксел и на негово място за белгийската столица заминава сегашният зам.-външен министър Димитър Цанчев.

Бойко Коцев е син на ген. Васил Коцев, най-дългогодишния началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. Бившият зам.-вътрешен минитрът е герой в една от грамите на бившия американски посланик в България Джон Байърли, която изтече наскоро през Wikileaks и bivol.bg.

За извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания правителството предлага Константин Коджабашев. Коджабашев е роден през 1962 година и е кариерен дипломат. В момента той е генерален консул на България във Валенсия. Преди това беше шеф на отдел Латинска Америка в МВнР. "За него има изключително позитивни отзиви от българската общност там, познава Испания и смятаме, че бързо ще се справи със задачите на място", каза министърът на външните работи.

Досегашните ръководители на дипломатическите ни мисии в Москва и Испания - Пламен Грозданов и Иван Христов, бяха осветени от комисията по досиетата като сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Посолството в Пакистан ще оглави Румен Пирончев. Той е временно управляващ мисията ни в Исламабад от 2007 г.

За Кралство Мароко правителството предлага за извънреден и пълномощен посланик на Република България Боряна Симеонова. Тя е шеф на Дирекция „Правителствен протокол“. "Има изключително много опит в работата си тук в Министерски съвет, работила е с четири правителства, каза Младенов.

За посланик в Сирийската арабска република е предложен Димитър Михайлов, който и в момента е временно управляващ мисията ни в Дамаск. "Димитър Михайлов за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Сирийската арабска република. Той е временно управляващ в Дамаск. Г-н Михайлов е един от най-добрите специалисти в България по страните от арабския свят, изключително компетентен дипломат, който много добре се справя със задълженията си в момента", каза Николай Младенов.

Следващата партида от дипломатически назначения ще бъде на следващото заседание на Министерски съвет. Тогава се очаква да станат ясни дипломатите и в Бразилия, Мексико, Швеция и Финландия. Миналата седмица правителството и президентът съгласуваха имената на 24 посланици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име Фамилия

    0 0 Отговор
    да не се прекъсва партийната линия, нали!!?!
  • 2 ьорис

    0 0 Отговор
    този ахмак с провисналите мустаки има решаваща роля в забавянето на България да въведе паспортите с биометрични данни. Заради него се забави процеса с около две години. После за награда управляващите го пратиха в брюксел, та да ни топи там директно колко сме назад с издаването на документи за самоличност. В резултат на това ЕК започна срещу страната ни процедура по "инфричмънт" и тогавашния м-р на мвр мики маус побърза да избере убавците от сиеменс да ни правят паспортите на убава цена. Те това му е заслугата на провисналия мустак