Last news in Fakti

5 Февруари, 2012 20:01 1 180 0

Седмицата почва с дъжд и сняг

  • сняг-
  • дъжд-
  • време
Седмицата почва с дъжд и сняг - 1
Снимка: БГНЕС

Под влияние на средиземноморски циклон у нас се създава много сложна, зимна метеорологична обстановка. През следващото денонощие ще вали – в северозападната половина от страната сняг, а в югоизточната – дъжд. Главно в Североизточна България има условия за поледици. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца – ще започне да се понижава. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

През предстоящата нощ значителни ще бъдат валежите на места в Източна България (10-15 л/кв.м) и отново Рило-Родопската област (30-50л/кв.м), а утре през деня в Западна България, предимно между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите – отново над 50 л/кв.м. В ниската част на Родопите снеготопенето ще продължи, в съчетание с интензивните валежи от дъжд, там ще има разливи и заливания. Вятърът ще се ориентира от североизток и постепенно ще се усилва, особено в Източна България, където скоростта му ще достигне до 15-18 м/сек, а в пулсации и повече.

Минималните температурите ще бъдат от минус 7° в северозападните райони, до около плюс 2° в югоизточните и в крайните югозападни райони, а максималните – от минус 6° в Северозападна България до около 6° в Югоизточна България и към Петрич и Сандански. За района на София минимална температура около минус 6°, максимална около минус 3°.

През нощта срещу вторник от юг валежите ще се активизират и почти навсякъде ще са от сняг; обстановката ще се усложнява още от североизточния вятър, който ще е причина за снежни виелици и навявания.

Над Черноморието ще бъде облачно. Валежите временно ще спрат, но до края на деня отново ще завали дъжд. Постепенно през деня вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили до 10-15 м/сек. Максимални температури от 4 до 7 градуса. Температурата на морската вода е от 1° по северното, до 3° по южното ни крайбрежие. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване.

В планините ще бъде много ветровито – с бурен и временно ураганен юг-югоизточен вятър, който постепенно през деня ще се ориентира от изток. Ще вали сняг и видимостта ще бъде силно намалена, както от снеговалежът, така и от облачността. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 3°, а на 2000 метра – около минус 5°.

Във вторник ще продължи да вали сняг. Валежите ще са значителни и ще се образува съществена нова снежна покривка. Ще остане ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. Ще се образуват преспи и навявания. Температурите ще се понижат и минималните ще са между минус 8 и минус 3, а максималните между минус 6 и минус 1°, в крайните югоизточни райони до 1-2°.

В сряда валежите ще отслабнат и постепенно ще спрат, а късно през деня и през нощта и облачността ще започне да се разкъсва и намалява. В по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, само в източните райони ще се задържи умерен от североизток. Понижението на температурите ще продължи и в четвъртък ще бъде много студено: минимални температури между минус 20 и минус 15°, максимални между минус 12 и минус 7°. Ще има разкъсана облачност, без съществени валежи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА