Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 08:03 2 118 0

Код "червено" в Родопите (обновена)

  • сняг-
  • времето-
  • прогноза-
  • код червено

Валежите се активизират

Код "червено" в Родопите (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Червен код е обявен за Кърджалийска и Смолянска области днес заради обилен снеговалеж и поледица, съобщават от НИМХ. Наводнение предизвика обявяването на бедствено положение в Златоград.


Код червено означава:
Времето е много опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност. Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки.

В цяла Западна България - Благоевградска, Пазарджишка, Кюстендилска, Пернишка, София област, София град, Врачанска, Видинска и област Монтана е обявен оранжев код, което означава, че и там има вероятност от опасни явления.

В останалите области от страната кодът е жълт.

Днес валежите в повечето райони ще продължат, като ще са предимно от сняг, само в крайните южни и източни райони – от дъжд, прогнозират метеоролозите от БАН. В крайните източни райони ще има поледици. Значителни количества валеж се очакват в Западна България - между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите – отново около 50 л/кв.м.

В ниската част на Родопите снеготопенето ще продължи и в съчетание с интензивните валежи от дъжд там има реална опасност от локални наводнения. Вятърът ще се ориентира от североизток и постепенно ще се усилва, особено в Източна България, където скоростта му привечер ще достигне до 15-18 м/сек, а в пулсации и повече. Максимални температури от минус 6° в Северозападна до около 6° в Югоизточна България, в София около минус 3°.

През нощта срещу вторник от юг валежите ще се активизират и почти навсякъде ще са вече от сняг; обстановката ще се усложнява още от силния североизточен вятър, който ще е причина за снежни виелици и навявания.

На много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см.

През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи. 

Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия  - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см. и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА