Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 08:55 39 037 24

Осем са вече жертвите. Бисер и Любимец наводнени - видео

  • наводнение-
  • харманли-
  • бисер-
  • времето

В Свиленград е обявено бедствено положение

Осем са вече жертвите. Бисер и Любимец наводнени - видео - 1
Любимец - Снимки Петко Тенчев

Има четири трупа в село Бисер, които са били намерени удавени в селото. На пропаднал мост, пак в Маджаровска община, джип заедно с пътуващо семейство от двама души е паднал в реката и са се удавили.  По същия начин са се удавили и до село Иваново.  Така че, според мен, до този момент осем са жертвите плюс двама издирващи се.  Това заяви  за Факти.бг от село Бисер депутатът от ГЕРБ Иван Петров.


Двама от село Родопи, които бяха отнесени от водната стихия, са в болницата с хипертомия. Мисля, че те вече са по-добре. От самото село броят на настанените в болница не мога да уточня. Те са извозени до болниците в Харманли и Хасково, допълни депутатът.


Повечето къщи, които са паднали, са с основа от керпич, но в горната част на селото има и масивни постройки, които са рухнали под напора на стихията.

Кризисният щаб сформира групи, които трябва да обиколят самите паднали къщи, но все още е опасно.
Водата в селото леко се е поотдръпнала.

Язовир Иваново се предполага, че се е стопанисвал от военните, той е трябвало да се предаде на военните и дали е предаден и какви документи има ще покаже следствието, което ще се образува, каза още за Факти.бг Иван Петров.


Прокуратурата разследва трагедията в с. Бисер

Хасковската окръжна прокуратура е започнала досъдебно производство заради трагедията в харманлийското село Бисер.

То е образувано по чл. 335 ал.2 от Наказателния кодекс – за причиняване на наводнение по непредпазливост.

С постановление на окръжния прокурор на Хасково е назначен екип от следователи. Те трябва да установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

Част от хронологията за жертвите

В 13.02 в Регионалната служба 112 – Кърджали е съобщено, че в 11.40 часа е постъпила информация за двама жители на с. Иваново, които са тръгнали към Харманли и се издирват. В 11.58 часа след скъсване на мост на главния път в дерето е открит лек автомобил, синът на издирваните е потвърдил, че  автомобилът е на родителите му. В 12.42 часа от община Харманли е постъпила информация, че в колата е открита починала жена. В момента сили на МВР продължават да издирват мъжа, е официалната информация на МВР . 

За Факти. бг. кметът на Харманли Михаил Лисков заяви, че има информация за четири жертви в с. Бисер.  Пак според г-н Лисков в болница са настанени 12 души, като от там са преминали още 15 души.

Около 60 души може би са спаасени.

По -рано Факти.бг съобщи, че сео Бисер е под вода. На мястото на инцидента, освен премиера Бойко Борисов, са министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, началникът на генералния щаб Симеон Симеонов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

В района на с. Бисер, община Харманли, се е скъсала стена на микроязовир «Иваново», който е общинска собственост., бе първоначалната информация Част от селото е заляно от приливната вълна, има съборени къщи и бедстващи хора. Приливната вълна е заляла пътя Хасково - Харманли и железопътната линия Димигровград  - Свиленград, спряно е движението на влаковете в района. Обходният маршрут за мооторни превозни средства е през Хасково – Димитровград. Изпратени са екипи на областните управления «Пожарна безопасност и защита на населението» – Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас за отводняване и спасяване на пострадали. Провежда ес спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия. По данни от местните власти в бедстващия район живеят около 800 жители.


Спасяване с хеликоптер - Снимка: МОИма опасност от скъсване стена на яз. Орешец, общинска собственост - Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и ГДПБЗН. Започва контролирано изпускане на язовира.
БЧК оказва помощ на евакуирани над 50 човека, които са настанени в помещения на болницата и старчески дом. Предоставени са одеала, топли напитки и закуски, гласи официалната информация на МВР към 12,00 часа.

Преливат четири значими язовира – яз. Боровица, община Черноочене, област Кърджали, яз. Ясна поляна, област Бургас, яз. Йовковци, област Велико Търново и яз. Ивайловград, област Кърджали.

Бързо се покачва нивото на яз. Тракиец, област Хасково като оттокът е в района на бедствието – р. Харманлийска.

Река Харманлийска е излязла от дигите и има опасност от заливане на пътя между селата Подкрепа и Стойково. Обстановката е под непрекъснато наблюдение от органите на ОДМВР – Хасково с оглед своевременно да се прецени необходимостта от евакуиране на населени места.

В Харманли водата е заляла резервоарите на бензиностанциите и в момента горивото. Иначе водата е достигнала до с. Елена на 20 км. от Харманли.

Железопътният път  в междугарията Свиленград–Любимец, Раднево-Любеново и гара Хасково е наводнен и движението на влакове в тези участъци е преустановено. При необходимост и възможност, пътниците ще бъдат транспортирани  с автобуси.

В област Хасково е отворен пътят Димитровград-Симеоновград, след разбиване на ледохода и спадане нивото на водата. Създадена е организация от ОДМВР за непрекъснато наблюдение на водоемите в областта.

Нивото на р. Марица продължава да се повишава. Залят е пътен участък в района на ГКПП - Капитан Андреево, като превантивно е спряно движението на леки автомобили.

Циганската махала в Любимец е под вода. В Свиленград е обявено бедствено положение. В 13,20 затвориха ГКПП Капитан Андреево за леки автомобили и ги пренасочиха през ГКПП Лесово, съобщи кореспондентът на Факти.бг от пункта.  

Хеликоптер е успял да извади и спаси двама души между селата Стойково и Брягово, съобщи премиерът Бойко Борисов, който още сутринта бе на място. Двамата са вече в болница в Хасково.

Три са жертвите досега на наводнението, съобщи кметът Златка Ангелова.  Приливната вълна е дошла между 7 и 8 часа.

В цяла Хасковска област е обявено бедствено положение. В Любимец евакуираните се настаняват на други места.

За овладяване на последствията от наводнението в селото след преливането на язовир „Иваново”, вече е ангажиран екипът на местния клон на „Напоителни системи”. Язовирът е общинска собственост.
Мобилизирани са и представители на Българската агенция по безопасност на храните, които ще следят за удавени животни вследствие на наводнението.

Водата залива и Любимец. Очаква се мостът над река Бисерска в града, който вече е без основи, да падне всеки момент. Този мост не е част от инфраструктурата на града и се е ползвал само от селскостопански производители, уточниха за Факти.бг от града.

4-5 метра е водата в циганската махала, която се намира на изхода награда, по пътя за Свиленград. Очаква се към Любимец да дойде нова приливна вълна, която да влезе в града. Там се струпват пясък и камъни. Затворени са пътищата към Свиленград.
 

Приливната вълна в района на село Бисер се успокоява. В момента не се отчитат повишени нива на водата. Спасители и пожарникари вече работят в най-засегнатите части на селото. Те са насочени към залетите къщи за извеждане на хората от тях. 

Засега няма данни за загинали и пострадали хора. Екипите на МВР работят в пълна координация със структурите на местната власт и с Щаба на отбраната на МО. Дават се указания на населението за заемане на високите части на сградите и за изчакване на спасителните екипи.

Въведен е в действие Плана за защита на населението при бедствия, съобщиха от МВР.  Според Гражданска защита хеликоптерите от авиобаза Крумово  също се включиха в операцията.

Създава се организация за привличане на допълнителни сили за оказване помощ на населението. Силите на МВР са насочени към района на наводнението, привлечени са допълнителни екипи от областните дирекции в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Изпратена е необходимата налична техника – високопроходими автомобили, лодки и други средства. В акцията ще се включат и военни части, съобщиха от МВР.

А всичко започна така:

Вероятно скъсана язовирна стена е наводнила село Бисер, което се намира между Харманли и Любимец, съобщиха първоначално очевидци по бТВ. Хората са се качили на втория етаж на къщата.

Те съобщават, че над 3 м. е приливната вълна, водата стига до втория етаж и има вероятност от покачване на нивото. Според обадилите се по телефона е възможно да има къщи, които да са изцяло залети.

Аз не мога да изляза от къщи, но според мен 90% от селото е залято, заяви кметът на село Бисер Златка Вълкова пред БНР. Това бяха едни от първите думи на кметицата. В късния следобед тя вече се грижеше да настанява хората от селото.

Сутринта тя каза още, че всичко е станало много бързо, опитала да предупреди съселяните си и в това време водите придошли. Гледката е страшна - виждат се носени от водите животни и покъщнина, но не съм чула за пострадали хора засега, каза още Златка Вълкова.

Петко Тенчев, специален представител на Факти.бг, съобщи от Любимец, че мазетата в града са наводнени. По думите му в долната част на града има един метър вода. Той предположи, че вероятно наводнението е в резултат на скъсана язовирна стена.

По-рано от Свиленград съобщиха:

В резултат на тежката метеорологична обстановка, обилните валежи и преливащи язовири по течението на река Марица, нивото на реката се е повишило с над 3 метра. В сутрешните часове водата започна да прелива по крайбрежните улици „Граничар” и „Крайречна” и в кв. Гебран.

В общината действа кризисен щаб и са предприети мерки за справяне със ситуацията в града и заплашените села Генералово и Капитан Андреево. Евакуирани са децата от ОДЗ „Зорница”, осигурени са автобуси за преместването им в ЦДГ „Слънце”. Начално училище „Христо Попмарков” е определено за център за настаняване на бедстващи хора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    3 0 Отговор
    Има ли информация, какво става в момента там? С какво можем да помагаме?
  • 2 ML 320 CDI

    0 1 Отговор
    от както дойде 2012 все стават природни бедствия.първо температурите от +10,+15 градуса паднаха на -15,-20 а сега и това
  • 3 гост

    2 0 Отговор
    Дано този път наистина всички възможни институции да се включат и помогнат на тези хора! От сърце им желая късмет !!!
  • 4 лили

    0 0 Отговор
    м....лия
  • 5 1111

    1 0 Отговор
    Към ML 320 CDI ,според теб тва природно бедствие ли е ? Пак някой не си е срършил работата...21век сме хорааааа
  • 6 Тръндафил

    4 0 Отговор
    Има ли ниакои наблизо там, които може да каже има ли нужда от още хора и техника? Одеала, кръв, вода, храна? Кой е главен координатора? Как да се предложиме за помощ?
  • 7 ML 320 CDI

    0 1 Отговор
    Водната стихия е отнесла и 9-тонен камион на „Гражданска защита“. това е от новини.бг
  • 8 Тръндафил

    0 0 Отговор
    Това е само генерална репетиция, каквото има да става в следващите няколко седмици, със всички големи язовири. Особенно опасно е положението на АЕЦ и река Дунав .
    Опасността от епидемии заради замърсена питейна вода е значителна.
    КОИ ЩЕ РЪКОВОДИ И КОНТРОЛИРА ОЧЕВИДНО ИДВАЩИТЕ НАВОДНЕНИЯ? КОИ И КЪДЕ ШЕ БАДАТ СПАСЯВАНИ ХОРАТА И ИМУШЕСТВОТО ИМ?
  • 9 Ицо

    2 0 Отговор
    Страшно ме информира статията. Ту скъсана язовирна стена, ту прелял язовира. Разликата между двете е огромна.
    Нека някой каже истината - прелива язовира или е скъсана стената?
  • 10 МОСТ

    1 1 Отговор
    ЩОМ БАТ БОЙКО Е ТАМА,СТРАШНО НЯМА!!!
  • 11 Мари

    0 6 Отговор
    Сега говорих с човек от Любимец и той ме увери, че не е толкова трагично.
  • 12 Мирослав Милев

    2 0 Отговор
    това става като се секът горите сега природата си го показва дано няма жертви и по скоро да влезнат в ритъм реките и язовирите
  • 13 мик

    2 1 Отговор
    депутатити да гласуат да си продадат мержанити и да дадат парите на пострадалите...нали ги е еня много за народа ама казват 4е немало пари ми да гласуват да продадат мержанити от НСО така ще се икономивта милиони левове и да вземат малки коли от тези в ловеч тамън ше подпомогнат родния бизнес
  • 14 Веселин Денчев

    3 1 Отговор
    Стига сте търсили вината в управляващите, не може да обвиняваме за всичко г-н Борисов. Хората си вършат работата
    веднага отидох там и започнаха да действат....Нека и ние като общество да си свършим работата всеки да помогне с каквото може а според мен най-добре да се разкрие дарителски телефон за да може всеки да помогне за въстановяването на щетите от това наводнение.
  • 15 мик

    3 0 Отговор
    хаха ние да даряваме?????????а държавата маштеха дето прибира данъци къде е ?
  • 16 toni

    2 0 Отговор
    скатава се
  • 17 следящ темата

    5 0 Отговор
    Тази въпросна язовирна стена,сигурно е построена през соц.времето.Та стоя и си мисля,какво ще стане и със старите жил.блокове,които са строени през 1970-1980година,след като им изтече експлоатационният им срок.Трябва ли да чакаме някой блок да се срути,понеже и аз като повечето хора живея в такъв,но май по добре е да не мисля за последиците.
  • 18 Ale

    1 3 Отговор
    Kupi si kuha tuhlarka s tiq novite tuhlichki a pak az ste si jiveq v panela ot 60 ta godina. Samo vnimavai kato probivash dupka za dubel za kartina da ne haltne celata stena molq te. Neznam koi vi gi nasajda teq l..na
  • 19 мик

    1 1 Отговор
    смени си сега апартамента..аз живея в нов апартамент тухла и никога няма да ида в паналените и тухлените катакомби строени преди 60 години....
  • 20 Светослав Мутев

    0 1 Отговор
    мик.. едно земетресение и панелените и тухлени катакомби ще продължат да си стърчат, докато твоята тухла ще се раздига.. :D
  • 21 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    panelnite jilishta neznam kakvo tolkova gi hvalite kato te sa na doizjiviavane.Bankite ne sluchaino ne davat krediti za tia ruini.
  • 22 бати батев

    0 0 Отговор
    На този язовир стената му е спукана от около 5 години,и въпреки сигналите на кмета до разни минестерства,резултатът е налице,не е природно бедствие а управленска нехайност
  • 23 BA3 2107

    0 0 Отговор
    Za poreden pat pluq na taq 6..ana darjava i na teq politici!Kolko pati 4uhte v Amerika ili kadeto i da e da se slu4i takova BEZOBRAZIE.Kak se nie be.Da dopusnat cqlo selo da bade zali4eno,teq hora,teq deca.Ne mi se misli.S.ra na parlamenta,na vsi4ki politici na Boikovci i t.n.t........
  • 24 Българин

    0 0 Отговор
    Наводнения има на всякъде по света. На японците им гръмнаха реакторите, но не казаха че им е скапана държавата и политиците. Омръзна ми всички нихилсти да си изливат глупавите брътвежи. Я се махайте и толкоз.