Last news in Fakti

9 Май, 2018 13:30 2 855 26

Царят: Когато видяхме руски войници, помислихме, че ще ни довършат

  • симеон сакскобургготски-
  • руски войници-
  • всв

Никога не сме мислели, че изгнанието ни ще продължи 50 г., казва Сакскобургготски

В рубриката „Свидетел“ БиБиСи излъчи материал за бившия български премиер Симеон Сакскобургготски. В него той разказва спомени от времето, когато му се наложило да напусне страната след 9 септември 1944 година, както и от завръщането му у нас след промените, пише Блиц.

„През септември 1944 година съветските войски влязоха в страната. Имаше държавен преврат и след това дойде моментът, в който моят чичо, другите регенти и още хора бяха екзекутирани. Тръгнахме от тази къща, всъщност, точно през тази врата“, разказа Симеон от двореца във Врана.

„Качихме се на т.нар. царски влак. Това, което притесняваше майка ми, беше, че забелязахме руски войници и внезапно си помислихме най-лошото – че ще ни отведат някъде и ще ни довършат“, добави той.

„Никога не сме мислели, че това ще продължи 50 години“, каза Симеон.

„Гледайки новини за падането на стената (Берлинската стена – на 9 ноември 1989 година), буквално тогава беше моментът, в който започнах да си мисля, че вероятно ще можем да видим България отново“, посочи той.

Той сподели още, че при избирането му за министър-председател през 2001 година е имал много опасения дали ще се справи като политик. „Самопонижих се в министър-председател, вместо да си остана с хипотетичната титла „цар“, за да мога да бъда по-полезен“, заяви Симеон.

„За мен това беше обратното на всичко, което са ме учили през годините – че царят не трябва да се бърка в пряката политика. Това е нещото, което ми струва много безсънни нощи“, допълва бившият премиер.

„За поколението на баща ми, от векове хората са се женили само в такива семейства. От моето поколение нататък хората започнаха да се женят за хора извън кралските семейства. Това само по себе си показва, че монархията не е нещо закостеняло, застояло и обърнато само към миналото“, казва още Сакскобургготски.

По думите му, не може да се каже, че само едната от двете системи – монархия и република, е най-добрата. Според него, обаче, монархията е много по-гъвкава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ford Prefect

    44 20 Отговор
    Да ви бяха довършили...
  • 2 четящ

    34 22 Отговор
    ...и е трябвало! Такива са законите на войната! Баща ти обяви война на Русия, и отговора е война! А на война всеки убива другия! Войната е хуманна, защото се води от хуманоидни долни същества на които си пряк наследник!

    Коментиран от #11, #12, #14, #17

  • 3 Townboy

    37 12 Отговор
    Ако ви бяха довършили сега нямаше да претендираш за държавни имоти. Основната ми критика към комунистите е че не са ликвидирали скапаните кобурги.
  • 4 царят е гол

    43 7 Отговор
    Единственото, което свърши този господин е, че се награби с имоти от България! В качеството си на министър-председател, си реституира многократно повече земи от колкото някога е притежавало семейството му. И до ден днешен продължава да води имотни дела срещу държавата. Предаде очакванията и надеждите на милиони българи, които го посрещнаха като месия! Мястото му в историята ще бъде записано с черни щрихи.
  • 5 Будалата

    32 7 Отговор
    Оправи ни и ти за 800дни.Взема си заграбени те имоти и си свиркаш.Като си помисля май е било по добре да ви довършат. Подведе народа да ти повярва че цял живот си чакал момента да оправляваш но се получи голямо разочарование. Бойко удари келепира че го направи Генерал. Утиваш в забрава Симеончо.
  • 6 гост

    23 21 Отговор
    Истината за "освободителите" и техните първи дружки , шумкарите !!!! Крайно време е всички да наричат нещата с истинските им имена !!! 1944 беше извършена ОКУПАЦИЯ на България от СССР , без дори помисли за "освобождение" !! Точно две седмици по-късно тук щяха да са съюзниците , а България заедно с Гърция в плана Маршал , ЕС и "западналия" запад , за който още доста ще гоним !!

    Коментиран от #8

  • 7 ПЕНСИОНЕРА

    13 10 Отговор
    Няма да забравям фразата на ЦАРЯ ( БЪЛГАРИНЪТ Е ВРЕМЕ ДА СМЕНИ ЧИПА СИ. Демек : надявай се на себе си, на разума, на трудолюбието , не търси поробителя си. СТЕГНИ СЕ , И ПОСТИГАЙ БЛАГОДЕНСТВИЕ ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА СИ.
    Много монархии в света са силно развити и са във възход , чудесна социална политика . Само един пример НОРВЕГИЯ , а ми кажете нещо негативно и лошо нещо в тази държава. Между другото доста български граждани вече са се устроили в норвегия , работят и живеят много добре там . Изискванията са : да владееш говоримо английския език , няма да ви кажа за заплатите в норвегия че може да ви прилошее.БИХ ЖЕЛАЛ НОРВЕЖЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ САМО 10 г.
  • 8 Ник

    26 10 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Истината драги, е че нямаш никаква представа за какво говориш.
    Ако не бе извършен преврат, руснаците щяха да прегазят България и да я разпределят буквално на съседните страни. - Буквално! Най- големият радетел за това "наказание" е най- големият враг на България - Чърчил.
    Разпределението на влиянието между Запада и Изтока е по предложение на Чърчил и прословутата салфетка.
    Гърците реално водят гражданска война за това, кой ще застане на власт и това продължава да 49 година. Причината Гърците да не влязат в СОЦ Блока е отказът на Сталин да се намеси заради договорката с Чърчил, който иска излаза на Егейско море и пътят към Индия.
    И накрая понеже си малък и не знаеш, Гърчите бяха по- зле от нас докато не влязоха в ЕС и не започнаха да наливат пари в държавата им. Реално това се случи около 2000 година. Тогава започна да се усеща разликата. Все още се виждат белезите, къде са били гърците икономически особено по островите. Голяма част от електрическите им стълбове още са от чам.
    Добре е когато говориш да си подплатен в случая с исторически факти. Защо герберските тролове сте толкова неподготвени бе?
  • 9 бял

    20 7 Отговор
    Трябваше да ти довършат,комарджия гнусен

    Коментиран от #10

  • 10 Гайтан Веждьо Войвода

    12 6 Отговор

    До коментар #9 от "бял":

    Още навремето баща му Борис 3ти като го е правил трябвало е да го изцвъка на рогозката и да го застреля!!Голям продажник и крадец излезе тоя джендър!!
  • 11 Българофил

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "четящ":

    Кога Борис Трети е обявил война на Русия? Как може такова невежество?

    Коментиран от #23

  • 12 един

    14 14 Отговор

    До коментар #2 от "четящ":

    България не е обявявала война на СССР,дори не е прекъсвала дипломатическите си отношения.Не е изпращала войски на източния фронт. Съветските пияни и въшливи орди нахлуха през 1944 г. и ни натресоха човеконенавистния комунизъм.

    Коментиран от #13

  • 13 Румяна Костова

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "един":

    А народът ни,който ги е посрещал с цветя,и той ли е бил на по 5 и повече ракии?

    Коментиран от #24

  • 14 Реалист1

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "четящ":

    Не съм чувал Борис III да е обявявал война на Русия. Чувал съм, че е казал на Хитлер, че ако изпрати българска войска на Източния фронт, тя ще премине на страната на руснаците заедно с военния оркестър. Пък този Симеончо за нищо не става. Що не каже освен семейството му с какво е бил натоварен "царския" влак. Ама не му е стигнало, че се върна да доограби за 800 дни българите.
  • 15 Ветеран

    12 3 Отговор
    Като чуя за Кобурга ,се хващам за кобура !
  • 16 SAAB

    7 3 Отговор
    Е за това пък ти ни довърши ....да 800 дни !
    Гнида.....ако беше жив баща ти със сигурност щеше да се откаже от тебе :)
  • 17 четящ

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "четящ":

    На 1 март министър-председателят Богдан Филов подписва във Виена официалното присъединяване на България към Тристранния пакт.
    През пролетта на 1941г. германската армия прегазва Гърция и Югославия, която след държавен преврат се отказва от участие в Оста. Но 20 април българските войски завземат Западна Тракия и Източна Македония, от които е създадена нова - Беломорска област.
    За съжаление недалновидната политика на българското правителство, всеобщата обвързаност с Германия и натискът от нейна страна, водят до фатална грешка още през 1941 година, когато България обявява война на Великобритания и САЩ. Надеждите, че това ще е по-скоро символична война, помръкват. Страната ни е подложена на жестоки бомбардировки от англо-американската авиация. Най-силно пострадва София – там са разрушени няколко хиляди сгради, а жервите са над хиляда души, освен бомби, понякога са хвърляни и детски играчки с експлозив, а най-много разрушения има не по военните обекти, а по историческия център на града. И от тогава Гърци и Македонци ни мразят като продажно долно племе!...и по-късно СССР обявява война на България!
  • 18 1966

    4 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Да ви бяха довършили...
    Само нецастия и кражби ни донесе тази "династия"
  • 19 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Този долен неблагодарник/ че са го оставили жив и здрав и са му дали пътя/ няма перде, няма срама !
    Той има възможността да присвоява народни български имоти, защото има"български" адвокати и съдии !
    Неговия баща и Богдан Филов обявяват война на САЩ, СССР и Англия. Все пак СССР не ни бомбардира - те си вземат своето по друг начин. А ние , понеже сме "любимци " на Н.В. У. Чърчил изтърпяваме бомбардировките над редица градове и загиват 4070 човека без разрушените над 13 000 сгради.
    Някой повярваха, че Кобурга ще "оправи" България.
    Видяхме и виждаме какво "оправя" мръсника !!!!
    Той и Паси ни вкараха в НАТО и ЕС ! Ще видим какво ще излезе.
  • 20 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    Още във Ялта и Техеран Сталин е бил категоричен - България остава под " съветско влияние" ! И Рузвелт и Шишо Чърчил са кандисали. И Сталин се е надявал нашите войски в беломорска Тракия да останат там до идването на съветските войски, като излазът на море на юг да се запази. Истината е, че бай Добри Терпешев си е изял майната и разпуснал окупационните ни войски там. Войниците ни само това чакат и хукват през глава за "стара" България.
    Грузинецът е бил бесен. Георги Димитров успява да спаси бай Добри от бащинския гняв на Бащата на народите !!
  • 21 Темиме дарий

    4 3 Отговор
    Дъртата лисица иска още да скубе от оскотелия народ и да го язди...даже и срам нема
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българофил":

    Било е обратното, не е прочел правилно човека.
  • 24 един

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Румяна Костова":

    Това с посрещането е поредната комунистическа измислица.Посрещали са ги група лумпени,шумкари и дегенерати,не виждащи новото робство,което се задава.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 некойси

    2 0 Отговор
    50г ... Изглежда е било за добро както се видя ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове