7 Февруари, 2012 17:31 9 223 5

Село Бисер - ден втори

  • бисер-
  • заливане-
  • животни
Село Бисер - ден втори - 1
Снимки и видео: Петко Тенчев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ден след заливането на село Бисер с близо триметрова вълна от язовир Иваново ситуацията в селото остава тревожна.


Една нощ след голямата трагедия, при която загинаха осем души и двама се издирват, жителите на селото се сблъскаха и със следващия шок. На стопаните загубили животните си им станало ясно, че няма да им бъдат изплатени сумите за тях, докато не представят труповете им. Възрастните хора се чудят и маят къде ще си търсят магарето или кравичката, които са отнесени от водната стихия и тинята, или са вече  под дебелата снежна покривка, за да си получат парите.

Да, днес ГЕРБ отпусна 1 милион лева от държавната си субсидия, а вчера социалният министър Тотю Младенов заяви, че ще отпуснат по 325 лева еднократна помощ на всеки пострадал. Но стопаните искат да бъдат обезвъзмездени.

Хората с ужас продължават да разказват как в къщите –тип - мазета водния стълб от над 2,5 метра е нахлул и те са били притиснати между мебелите и не имало как да излизат през малките прозорци.


Днес по-рано селото бе застрашено пък от нов потоп от  яз. Елена, където преливникът бил задръстен от рибарски мрежи, но слава Богу към 15,00 часа бе съобщено, че критичното положение е овладяно.
Тук от вчера е почти целият кабинет, а днес минават на инспекция и комисар Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов.


Чудесно е, че вниманието на кабинета е съсредоточено в нещастието на хората. Но следват логичните въпроси:
Нямаше ли как да го предотвратим?
Защо трябваше язовир „Иваново” да остава с неясна собственост в продължение на години и с пропукана стена, а сега прокуратурата да решава кой крив, кой прав?
Нямаше ли кой да уведоми с време жителите на Бисер и те да бъдат евакуирани?
Днес стана ясно, че МИЕТ ще следи за безопасността на язовирите, а до сега тази отговорност бе разпръсната между министерства, общини и концесионери.
Трябваше ли да се случи трагедията, за да осъзнаем, че е необходим по-строг ред? 


Като, че ли покрай тази трагедия заливането на голяма част от Любимец вчера мина по незабелязано. Там пък кметът Анастас Анастасов не обяви дори и бедствено положение, защото това трябвало да бъде направено от областния управител.


Много са въпросителните около човешката трагедия и природното бедствие. Ние  ще продължим да задаваме. въпросите си,  къде е държавата, къде сме самите ние.


Но поне до утре, когато е Ден на национален траур, нека сведем глави.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мик

    0 0 Отговор
    вси4ки управници след 1989 без зна4ение какъв ръководен пост са заемали от президент до кмет на малко село ПРИСЪДА РАЗСТРЕЛ И ОБЕСВАНЕ И СМЪРТ ПО ОСОБЕННО ЖЕСТОК НАЧИН
  • 3 igen

    0 0 Отговор
    За съжаление това няма да е последното подобно "бедствие". Лошото е, че има и ще има жертви. И проблема не е в някой конкретен човек - проблема е във всички нас! Това е все едно, че Ви трябва брава за вратата, ама като отидете в магазина - от това дето се предлага нищо не става. Нищо не става и от нас като народ. Дето се казва не става и чеп за зеле. Който и да заеме управленски функции - без значение на какво ниво - ако мисленето му е като в момента - нищо добро не ни чака.
    Проблема на този случай най вероятно е местен феодал завзел язовира и ни кмет, ни полиция могат да му се опънат. Той ги храни - те си траят! И всичко си е наред. Нито инспекции, нито глоби, нищо не може да го бутне този човек! Ама я да вземат хората навсякъде където има такива язовири и язовирчета, да запретнат ръкави и да построят една голяма и прекрасна къща за кмета точно под дигата на язовира. После да му пренесат багажа и накрая да сринат до основи неговата къща в селото. Дали този кмет ще се интересува от състоянието на стената, а? Как мислите?
  • 4 gost

    0 0 Отговор
    Срам и позор за българските управници, да правиш политически PR на "гърба" на тези изстрадали и отрудени хора е долно и цинично господа управляващи. Може ли някои да обясни какво дирят двама министри още там или искат да кажат и покажат, че без тях никои нищо не може да направи в подобни ситуации. Ами ако за подобни бедствия няма обучени хора, институции и органи, които да реагират адекватно Вие господа министри не сте си свършили работа и Вие също носите вина за последствията от тази трагедия. Вие Господа Министри трябва да управлявате цялата държава, а не да седите там и да давате интервюта по всички възможни медии. Щели да дарят 1 милон лева от "субсидията си" забележете "субсидията си", ами част от тези пари на тази "субсидия" е имено от данъците на тези хора и от данъците на всички българи. Би трябвало да Ви е срам да говорите, че дарявате нещо, което не е Ваше.

    Относно информацията за язовирите също или лъжат или не знаят за какво става въпрос. Всеки, които има интернет може да влезе в Google Earth и да види територията на цяла България и къде има водоеми това е най-лесния и достъпен начин. Да не говорим за информционата система в Министерство на земеделието и храните, та цялата територия на страна е заснета за да могат земеделските производители да получават субсидия на обработваема площ. Всяко едно землище е заснето във връзка с възстановяването на собствеността вурху земеделските земи, за ловните дружинки и "ловните", които дебнат на всеки един водоем и.т.н.

    Ами Вие господа журналисти търсейки само сензация и рейтинг поради незнание, неволно и/или умишлено пропускате да зададете важните въпроси:
    -ами ако пак се случи и в повече от едно село, община, област тогава пак ли ще чакаме да дойдат министрите да организират органите и институциите да си свършат работата, та България разполага само 16 министри и едни министър председател
    - минаването на всички водоеми под центализирано управление е решение продиктувано от незнанието, безпомощността и некомпететността на управляващите. В България има още много и различни видове съоражения, които са също толкова опасни при и настъпването на определени авариини ситуации и те ли трябва да минат под шашката на държата.
    - къде са местните органи при възмикване на подобни кризисни ситуации
    - колко струва изграждането на система за следене на нивото на такива водоеми
    -растоянието от стената на язовир Иванов до с.Бисер е около 12 км. по коритото на реката, за колко време е стигнала водата до селето, как е разбрал кмета на с.Бисер за прииждаща вълна, кои е я уведомил, той от къде е разбрал, кога е постъпила информацията и т.н.

    Написах тези няколко реда провокиран от начина на отразяване на цялата тази трагедия и много се надявам да не съм прав в тези мои съждения, заключения и/или някои се опита да ме убеди, че съм се заблудил.
  • 5 гост

    0 0 Отговор
    много ни бива нас българите в критиката преди да сваляте от горе до долу първо качвайте от долу на горе така ще има прецизност на избора и няма да има абонирани за постове а подходящи за постове