След огромен скандал: София ще строи инсталация за горене на отпадъци

Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие

Публикувана: 17 Май, 2018 16:23
10 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2296

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно след бурно заседание на Столичния общински съвет (СОС), продължило 3,5 часа. "За" бяха 36 души, "против" - 16, "въздържал се" - 6. Преди започването на заседанието, общинските съветници от Реформаторския блок Марта Георгиева и от БСП Калоян Паргов поискаха точката за доклада на Фандъкова за инсталацията за горене на отпадъци (RDF, refuse derived fuel) да отпадне от дневния ред.

Георгиева поясни, че има внасяне на подписка за референдум за строежа на инсталацията с аргументи като този, "Топлофикация София" ще трябва да плаща обезщетение, ако няма достатъчно количество отпадък за горене, но водещият заседанието Николай Стойнев от ГЕРБ обяви, че тепърва подписката трябва да бъде придвижвана за разглеждане в структурите на Столичния общински съвет (СОС). Председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева пък обясни, че строежът на инсталацията бил европейски ангажимент и заради това трябвало сега да се гласува, съобщи "Актуално".

В крайна сметка от 46 гласували общински съветници, само 14 поискаха да се отложи решението за строеж на инсталацията, докато 30 съветници се изказаха в подкрепа на това решението да се гласува днес (17 май), а двама се въздържаха. Същевременно беше подложено на гласуване дали предложение от Симеон Славчев, съветник от Политическа група 5 - да не се дава зелена светлина на проекта, а да бъде съставена независима работна група, която да му направи оценка след по-подробно проучване, особено на технологичните решения, да влезе в дневния ред на заседанието.

Славчев изрично подчерта думата "независима" за работната група и наблегна, че експерти от Българския енергиен холдинг (БЕХ) са му предложили варианти, при които RDF горивото като висококалорично гориво може да бъде оползотворено без никакви вредни емисии и можело дори да се произвежда метанол - като гориво за градския транспорт в София. Друг основен аргумент на Славчев, на Иван Велков от "Зелените" и на Светльо Витков, е липсата на становище от Софийския административен съд относно безопасността на бъдещото предприятие.

Славчев беше питан от съветници от ГЕРБ и Реформаторския блок, като изпъкна името на Радослав Абрашев, който подкрепи на ниво "комисия" доклада на Фандъкова - да даде примери за градове с работеща технология за оползотворяване на RDF, каквато той предлага. Не говоря за една технология, а за няколко, които да дискутираме и от които да изберем, защити се Славчев. Абрашев пък го попита защо сега той е против инсталацията да се строи в имота на ТЕЦ "София", след като преди време вече е гласувал "за". Не съм участвал в избора на площадка, отвърна Славчев.

В дебата блесна общинският съветник от групата на Реформаторския блок Прошко Прошков, който попита следното: "Кой от вас знае какво правят всички копчета на дистанционното", защитавайки тезата, че инсталацията трябва да се строи от прагматична гледна точка, тъй като споровете водят до положение на безтегловност. Предложението на Политическа група 5 в крайна сметка влезе в дневния ред, но не беше прието. Срещу него гласуваха 36 души, "за" бяха 14, а се въздържаха 5 съветници.

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София".

Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Самата Фандъкова защити проекта като "поредната стъпка за изграждане на цялостна интегрирана система за управление на битовите отпадъци на София". Това не е проект, който се подготвя и прави за месец-два, каквито твърдения чувам. Построихме и работят инсталациите за зелени и битови отпадъци, посочи кметицата на столицата. Тя видя строежа на инсталацията за горене на отпадъци като "европейско бъдеще" и призна, че била получила много съвети, включително от хора от своя екип, да се откаже от инсталацията.

Фандъкова определи за "внушения", че новата инсталация ще отрови допълнително въздуха на София и даде пример с Виена, където имало 4 инсталации, а най-старата била в центъра и била архитектурна забележителност. За пример по отношение на горене на отпадъци, което да се превърне в производство на енергия, кметицата даде и скандинавските държави. Фандъкова каза и, че с тази инсталация София ще депонира под 10% от отпадъците си (бел. ред. - сега депонирането е с дял 16%, по думите на кметицата) и с това ще бъде покрита поставената от ЕК цел, която следва да бъде постигната до 2030 година.

Освен това, технологията на завода била най-добрата - изгарянето на скара, при 850 градуса температура, което казали консултантите от Дания (бел. ред. - по информация на Actualno.com комисионната за работата на консултантите е 2 млн. евро), а с инсталацията ще намалее "заетостта" на ТЕЦ "София". Кметицата обаче не даде точни числа за отделяните фурани и диоксини, които се сочат като канцерогенни вещества, а само каза, че количеството намалява. Фандъкова добави и, че още днес (17 май) се надява да тръгне специален сайт за инсталацията.

Ще има и данни в реално време, включително за качеството на въздуха, които ще идват от мониторингова система, която ще следи работата на инсталацията. Инсталациите непрекъснато се модернизират, завърши с аргументите столичната кметица, която изрично подчерта, че ЕК също ще направи проверка на цялостната интегрирана система за отпадъците, което е още една гаранция. Проблемът е, че в доклада пише, че фините прахови частици остават същите, като се добави четвърти комин - не ми се струва логично, моля да ми бъде разяснено, заяви общинският съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова отговори, че се разглеждали "кумулативно" всички инсталации в системата за отпадъци на София - трябвало да се гледа "кумулативно". Марта Георгива пък директно обвини Фандъкова, че заблуждава с предоставянето на различни данни, хем кани за обществено обсъждане гражданите, хем не дава всички документи, а и говори за политически консенсус - вероятно защото такъв трябвало, за да одобри ЕК проекта. Георгиева добави и, че всъщност фините прахови частици се увеличават с 12,5 тона годишно съгласно ОВОС, а в доклада на Фандъкова това е променено.

Кметицата отвърна, че не позволява да бъде обвинявана в неща, които никога не била казвала - не съм твърдяла, че има политически консенсус и това не е необходима част от условията да се защити проектът. А председателят на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към СОС Лорита Радева, съпруга на вътрешния министър Валентин Радев, обвини Георгиева в лъжи и я посъветва да си прочете докладите, а съветникът от ГЕРБ Татяна Георгиева поиска от Марта Георгиева "да се извини в лично отношение на г-жа Фандъкова". Не знам дали да не го разбирам като заплаха предвид семейното ви положение, отвърна Георгиева.

В крайна сметка Йоана Христова каза, че нормата при работата на инсталацията щяла да доведе до отделяне на 1 милиграм вредни месии на куб. метър, при европейска норма от 10 милиграма на куб. метър, като се очаква границата по изискванията на ЕС да бъде намалена на 5 милиграма на куб. метър.


България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Крис Ноко
Шериф от щата Флорида с нестандартен призив към своите съграждани
Не стреляйте по урагана!"

Още бисери