Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 11:16 12 559 17

Щетите не предполагат помощ от Европейския фонд за солидарност

  • кристалина георгиева-
  • щети-
  • помощ-
  • ес
Щетите не предполагат помощ от Европейския фонд за солидарност - 1

Щетите в България не са уточнени все още, но не предполагат помощ от ЕС. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева на пресконференция в Министерски съвет. „Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд за солидарност”, заяви Кристалина Георгиева.

Грубата оценка на щетите е за десетки милиони. За България 0.6 % е над 220 млн. евро, тоест засега ние нямаме причина да търсим този фонд. Ако през пролетта – март, април, страната ни пострада от наводнения, които не са изключени, ние се готвим за тях по цяла Европа, тогава ще търсим и този източник за помощ на страната ни, даде надежда Кристалина Георгиева.

Полша, Италия, Холандия, Белгия и Дания са заявили, че са готови да окажат съдействие на България. Европа ще помогне на бедстващите със специален изолационен укрепващ материал, който е необходим на много места в България и отопляеми палатки с калорифери, както за пострадалото население, така и за хората, работещи на място.

Кристалина Георгиева прогнозира и тежка пролет по света. Цяла Европа е скована в студ, в девет страни, включително България в цялата страна или в отделни регион е обявено бедствено положение. След тази тежка зима може да ни очаква и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим, каза Кристалина Георгиева. Тя даде оценка много добър на организацията в засегнатите региони.

Фонд „Солидарност” на ЕС беше създаден вследствие на наводненията в Централна Европа през лятото на 2002 г. Като правило помощта по фонда се ограничава до финансиране на спешни действия (например възстановяване на инфраструктура или временно настаняване на хора), предприети от публичните органи във връзка с щети, които не могат да бъдат застраховани. Понесените от частни лица щети и загубата на приходи не могат да подлежат на обезщетяване.

Оттогава той е бил използван при 47 различни бедствия, породени от природни катастрофи като наводнения, горски пожари, земетресения, бури и суша. До момента Фондът е предоставил помощ на 23 различни европейския държави в размер над 2,4 млрд. евро.

През 2005 г. беше предложен нов регламент на фонда, с който да се разшири обхвата на неговите действия, като включва бедствията, застрашаващи общественото здраве, както и такива, предизвикани от тероризъм и промишлени/технологични причини. Европейската комисия направи това предложение в отговор на клаузата за преразглеждане, предвидена в Регламент (EО) № 2012/2002 за края на 2006 г. Новият регламент следва да влезе в сила от януари 2007 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бахура

    5 0 Отговор
    ИМАМ РАБОТЕЩ ФРИЗЕР GORENJE СЪС СЕДЕМ РАФТА,КАК МОГА ДА ГО ДАРЯ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ХАРМАНЛИ.КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА
  • 2 жител от бисер

    0 4 Отговор
    МОЖЕШ ДА СЕ ОБЪРНЕШ КЪМ МЕН
  • 3 човек

    1 0 Отговор
    Нека вички да кажем "НЕ" на бойко

    Коментиран от #5

  • 4 бахура

    4 0 Отговор
    дай си координати и ще ти го донеса лично
  • 5 МММ

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "човек":

    @3 Да бе и тебе ще те сложим на негово място
    с тия четири думи и три грешки в тях
    ще оправиш нещата.
  • 6 jack daniels

    0 0 Отговор
    Абе №3,ти и името си не можеш написа,тръгна и агитации да правиш.А марш на училище и не слушай какво си говорят баба и дядо..
  • 7 гост221

    1 0 Отговор
    Много заблуден народ има,много! На Бойко и всички покрай него отдавна трябваше да им се каже "НЕ",но явно още дълго ще му търпим глупостите и излагациите и всички други тъпотии в този голям цирк!
    "jack daniels" да си пие jack и да не дава много акъли!
  • 8 АНОНИМЕН

    1 4 Отговор
    абе колко време слу6ахме глупостите на Станишев и останалите комунисти. Спрете да се излагате и оставете Борисов да си вьрши работата. Станишев открадна дьржабата а вие оште му вярвате. ЗАСРАМЕТЕ СЕ!!!!!!!!!
  • 9 така е

    4 0 Отговор
    АНОНИМЕН,от такива като тебе държавата е на тоя хал,станишев и бойко и всички други СИ ПИЯТ РАКИЯТА ВСЯКА ВЕЧЕР ЗАЕДНО И НИ СЕ СМЕЯТ ЧЕ ЧАКАМЕ ПО ДОБРИ ВРЕМЕНА,
  • 10 Бахура

    3 0 Отговор
    ХАХАХАХАХА
  • 11 жител на бг

    1 0 Отговор
    http://besove.bg/новини/32135/Созопол-под-водата-Рейзи-купува-поредния-служебен-Мерцедес-за-120-хиллв
  • 12 жител на бг

    2 0 Отговор
    това е положението бедни ми българино
  • 13 ????

    2 0 Отговор
    Не очаквайте нищто от тази даржава,и намерете начин да го напуснете щото заплатите винаги ще са 300 лева.
  • 14 Скъсан българин

    2 0 Отговор
    Усмихнати и доволни са господаря и слугинята,защото са се ояли.Сития на гладния не вярва.
  • 15 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    КРИСТАЛИНЧЕ ,ТИ като не помогнеш в този момент кой ще ни помогне!!
    Да не останеш в спомена на хората с етикетно говорене и рахомахане!
  • 16 Хасан

    2 0 Отговор
    Браво, 10 000 за загинал?
    Точно тази община е получила 16млн и са "усвоени" по времето на Емел Етем. Резултата го видяхме!
    Кражбите на политиците водят до смъртта на електората - и последваща гавра с оцелелите.
  • 17 бай Георги

    0 0 Отговор
    Не знам за какво Кристалина е казала "НЕ" на Бойко,но тя каза "НЕ" на България!