Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 15:17 6 067 1

Потоп в Царево, Созопол остана без плаж

  • царево-
  • созопол-
  • бургас-
  • варна
Потоп в Царево, Созопол остана без плаж - 1
Снимки: "Бесове"

Огромни вълни над 10 бала заливат пристанище Царево, като има разрушени пристанищни съоръжения и лодки, съобщиха от пресцентъра на МВР.  5-метровата стихия прехвърля вълнолома.

Кметът на града и екипи на отговорните институции са на мястото на инцидента. Общинският кризисен щаб в Царево в момента решава какви мерки да се предприемат за овладяване на кризисната ситуация.

Вълни са отнесли съоръжения от плажната ивица на централния созополски плаж. За същите поражения е съобщил и концесионерът на „Каваци”.

Морето в Бургас заля Мостика и пътя за солниците. Непроходима е и част от пътя от солниците към кв. „Сарафово”. Вълнението на морето е около 5-6 бала около брега, навътре е още по-бурно - от 7 на места до 8 бала, съобщиха от „Морска администрация“ - Бургас, като се позоваха на данните от кораби, които преминават през Бургаския залив.

Няма бедстващи хора и кораби в големите и малките пристанища в региона. Има щети обаче по лодки. В пристанище Бургас влиза отразена вълна, която не е проблем за корабите, но за малките лодки е. Местят ги на различни места, така че да не ги удря вълната.

На рейда в пристанище Бургас има три кораба, още 4 има в централно пристанище, един кораб има в нефтопристанището, в пристанище - запад има три. Общо около 8-9 кораба има в Бургаския залив.

В община Поморие, област Бургас, поради силно вълнение и разрушена стена край брега са наводнени улиците „Морска” и „Чайка”, пътят за Военния санаториум и е залят бул. „Яворов”. Наводнени са една къща, дворни места на къщи, хотелите „Сънсет Резорт” и „Ахелой Палас” и дворът на почивна станция. Потънали са три лодки и е разбита една яхта. Няма жертви и бедстващи. 

Поради покачване на нивото на р. Ахелой са предприети мерки за временно ограничаване изпускането на яз. „Ахелой”. 

Мощни вълни са отнесли дигата пред хотел „Гларус” в Слънчев бряг. Водата е заляла Крайбрежната алея в северната част на курорта. Пред наводнение е и хотел „Чайка”. В Южната част на Слънчев бряг ситуацията е спокойна предвид минусовите температури и силния вятър.
Морето навлезе в ниските части на брега в град Обзор, част от зоната на парка и около стадиона. Има залети сгради. Пострадали са предимно хотели. Засега положението е овладяно и се правят диги.

Три-четири бала е вълнението в района на пристанище Варна. Заради вълнението и вятъра портът остава затворен вече втори ден. 

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта „Камчия“. Вълните са високи около 5 метра. Подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мик

    0 1 Отговор
    нибиру тепърва идва