8 Февруари, 2012 15:35 1 138 1

Прокараха поправката „Витоша ски“

  • витоша ски-
  • закон за горите-
  • мирослав найденов

Парламентът прие спорните поправки в Закона за горите, според които за строежа на нови ски писти, влекове и лифтове ще се учредява право на строеж, без да отпада изискването за промяна на предназначението на земята.

Поправката стана известна под названието „Витоша ски“, защото беше вкарана за обсъждане от министъра на земеделието, след като дружеството, което стопанисва съоръженията на Витоша, спря работа точно преди началото на зимния сезон.

Дебатите по промените в Закона за горите разбуниха духовете в парламента. Срещу промените се обявиха от Коалиция за България, ДПС, Синята коалиция и „Атака“. Депутатите от опозицията заявиха, че текстовете обслужват интересите на определени компании – в частта за изграждане на ски писти това е собственикът на лифтовете на Витоша - „Витоша ски”, а в частта за дърводобив – държавните горски стопанства и големи фирми от бранша.

Промените дават възможност за израждане на ски писти на държавни горски територии без те да се отписват от горския фонд. Инвеститорът ще плаща такса за отстъпено право на строеж, но ще спестява такса за смяна на предназначението на земята. Поправките бяха изготвени под натиск на „Витоша ски”, които спряха лифтовете над София в началото на зимния сезон.

Опозицията попита защо при гледането на такъв важен закон, който променя десетки съществуващи досега правила, от залата отсъства земеделският министър Мирослав Найденов.

„Мога да ви кажа защо. Защото в залата има 3 камери, а там, където в момента се намира той, има поне 30 камери“, заяви депутатът от ДПС Юнал Тасим. „Той се ръководи от броя на камерите. Въпреки че този закон е много важен и него го няма“, заключи народният представител.

„С този закон вие давате недопустима държавна помощ на определени лица. И ще видите, че Брюксел ще ви го каже. Витоша трябва да се ползва, но не безвъзмездно. Тук става въпрос за много пари. Спорът е тук дали да се ползва държавен ресурс. Ресурсът е ресурс на всички, а с този закон искаме само някои да го ползват“, посочи представителят на ДПС.

Критични към предлаганите промени бяха и депутатите от „Атака“. Според Огнян Стоичков законът ще позволи там, където няма ски писти, да има право на строеж. „Безспорно ще има строителство. Там, където съществуват ски писти, те ще бъдат дадени на собствениците на влекове и лифтове. И тук идваме до интересния въпрос – това право възмездно и срочно ли ще е? Нищо не е записано за правото на срок и дали то ще бъде заплатено“, попита Стоичков.

Според депутата на „Атака“ текстовете са изработени така, че позволяват със строежа на писти да има и съпътстващи съоръжения. „За религиозни и спортни нужди“, започна да изброява Стоичков и попита дали и той не би могъл да замаскира едно заведение за хранене като център за обществен диалог например. „Защо ски пистите не се изградят по Закона за физическото възпитание и спорта“, попита депутатът.

От ГЕРБ упрекнаха опозицията, че темата за ски пистите се използва злонамерено.

„Къде пише, че безвъзмездно са дава това право? Каква помощ, след като слагаме ограничения?“, категоричен бе бившият градоначалник на Банско, а сега депутат Любен Татарски.

Юнал Тасим обаче набеляза още ключови промени в закона. Една от тях дава правото на земеделския министър да определя със заповед началото на ловния сезон. И тук депутатът от ДПС разчете определена логика в действията на управляващите.

„Преди изборите министърът обеща да удължи ловния сезон. Министърът е ловец и разбира от лов, ами ако оставим в ръцете на човек, който не разбира, да определя началото на лова?“, попита депутатите от мнозинството Тасим.

От ДПС атакуваха и забраната при лов на диви прасета да се използват сачми диаметър над 6 мм.
„С тази поправка разходите на ловците ще скочат, защото за тези ловни патрони те ще плащат по 7 лв“, коментира Юнал Тасим. Той критикува и забраната ловните дружинки да не употребяват алкохол по време на лов.

„Искате да кажете, че в гората ходят пияници, нещо, което не е вярно. Или възнамерявате хора с буркани да ходят в гората и с дрегери да ловят ловците?“, попита риторично той.

Тасим атакува и решението на управляващите да намалят с две години изискуемия трудов стаж за горските инспектори от три на една година.

"Назначихте тези момчета скоро, те нямат необходимия стаж, но пък свършиха прекрасна работа по изборите. И сега трябва да ги наградите", аргументира се той.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йолев

    0 0 Отговор
    Ужас, ще обезобразят Витоша, както обезобразиха Банско. Още един просташки луна парк за източване на средства. Къде е следващия протест? Ден, час, място.