Last news in Fakti

8 Февруари, 2012 16:23 881 1

Трайков и Рашидов успокояват депутатите за ACTA

  • acta-
  • трайчо трайков-
  • рашидов
Трайков и Рашидов успокояват депутатите за ACTA - 1
Снимка: БГНЕС

Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) не ограничава свободата в интернет и няма да доведе до закриване на сайтове. Това заяви Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, на изслушване в парламента. 

„В много обществени кръгове възникнаха въпроси. В момента страните от Европейския съюз губят повече от 8 милиарда евро годишно, заради откраднати стоки. Принципно АСТА трябва да е в интерес и на българските производители”, поясни Трайков. 

По думите му - АСТА не нарушава гражданските права и свободи. „Целта на АСТА е да се бори с мащабната нелегална дейност. Има редица текстове, в които пише, че гражданските права и свободи следва да са неприкосновени. АСТА не ограничава свободата в интернет няма да доведе до закриване на сайтове. Навсякъде ще се използва интернет информацията, както досега”, категоричен бе министърът.

Нарушаването на авторски права е забранено както в България, така и в ЕС. „АСТА не налага промени, не задължава интернет доставчиците да филтрират съдържанието на техните потребители. Според оценката на Европейската комисия, АСТА не налага промени в законодателството на Европейския съюз. Направена е поредица от стъпки, пътят до която започва още през 2007 г.”, уточни Трайков.

Предстоят срещи и обсъждания с възможно най-много заинтересовани страни.  „България има възможност да отхвърли споразумението. Надявам се, при такъв сценарий, да го направи обосновано, за да не навреди на икономическите и външно-търговските отношения на страната”, допълни министър Трайков.

„Трябва да намерим онзи баланс, който да гарантира правата и на потребителите, и безусловните права на авторите да получават възнаграждения за своя труд“, заяви от своя страна културният министър Вежди Рашидов. „Ние закъсняхме с тази дискусия. Изправени сме пред много деликатен казус. Категорично заставам зад пълното, неограничено, безусловно право да общуват и споразумението не засяга техните действия в мрежата”, поясни Рашидов.

По думите му АСТА не заплашва личните данни и кореспонденцията на потребителите. „Призовавам обществото и младите хора да се успокоят, че те няма да бъдат обект на преследване по интернет.

Свободата на общуване ще бъде така гарантирана, както и досега. Длъжен съм да подчертая, че ние като държава сме длъжни да гарантираме правата на артистите – носители на авторски права”, каза още министър Вежди Рашидов.

Според него както в цял свят, така и у нас артистите се ползват с голяма популярност, но не така стои въпросът с техните авторски права и има незаслужени нападки към тях. „Получава се така, че правата на авторите са права на едно малцинство. Аз самият съм автор и творец и много добре знам, че получаването на тези средства са мизерни. Аз ви призовавам да покажем повече уважение към артистите, да им гарантираме достойно да съществуват. Аз съм „за” продължаване на дискусията”, категоричен бе Рашидов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    0 0 Отговор
    ДА КАЖЕМ НЕ НА АСТА!!! Не слушайте откровенните лъжи на политиците, потърсете информация от различни източници, за да разберете съществото на АСТА!Не случайно е било много дълго обсъждано и подписано на тъмно! Нашето бъдеще е в нашите ръце, ако разчитаме на тези които ни крадат и рекетират постоянно, не ни чака нищо хубаво! Всички на ПРОТЕСТ - 11.02., 11ч., Пилоните на НДК!!!!