Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 13:56 2 276 10

Борисов се намеси в казуса ACTA

  • acta-
  • споразумение-
  • интернет

Българското законодателство отнасящо се до интернет пространството няма да се променя

Борисов се намеси в казуса ACTA - 1
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се намеси в разгорещилите се в последните дни споровете около включването на България в споразумението ACTA. На среща в кабинета му той е разговарял с депутати от управляващата партия, интернет доставчици, както и неправителствени организации от IT сектора.

Идваме от среща при премиера, там бяха неправителствени организации от IT сектора и представители на интернет доставчиците. Постигна се конкретно разбирателство във връзка със споразумението АСТА, съобщи днес в кулоарите на парламента зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

За проблемните текстове при ратифицирането му България ще има резерви и ще се прилага досега действащото законодателство в страната. Българското законодателство в частта за интернет категорично няма да се променя и това ще бъде отстоявано в НС.

ПГ на ГЕРБ ще предложи ратификацията да бъде с тези резерви, подчерта Николов. Това означава, че при ратификацията конкретните текстове, отнасящи се до интернет пространството, които възпламениха недоволството на потребителите, няма да бъдат приети.

Още вчера стана ясно, че министрите Трайчо Трайков и Вежди Рашидов ще бъдат изслушани в три парламентарни комисии – по транспорт, икономическа политика и култура, във връзка със споразумението.

"Постигнахме джентълменско споразумение да се прилага сега действащото законодателство", заяви Янаки Ганчев, председател на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги.  "Срещата като резултат надмина и нашите очаквания, тъй като постигнахме някакъв вид споразумение с министър-председателя", посочи той.

Представители на потребителите днес са връчили на премиера петицията, с която настояват международното споразумение да бъде ратифицирано с резерва. Така, че никой по никакъв начин не може да налага контрол на трафика в интернет и не може без съдебна санкция да търси информация за личните данни на потребителите.

Така след петицията с ръкописни букви е написано: международното споразумение АСТА да бъде ратифицирано от НС на РБ, като членовете налагащи контрол на трафика в Интернет, ще бъде заложена резерва, че се прилага досега действащото в момента българско законодателство. Следват два подписа, единият от тях е на премиера, каза Ганчев.

"Така при ратификацията на АСТА от НС ще бъде заложена резервата, че се прилага досега действащото до момента българско законодателство. "В частта, която засяга интернет потребителите, нашата ратификация ще бъде с това условие и за потребителите няма да има последствия за него", обясни Ганчев. От Асоциацията подкрепят съществуващия свободен обмен на информация.

Въпреки всичко все пак протест ще има в България на 11 февруари, когато е международният ден за протест срещу АСТА. Той ще тръгне от пилоните на НДК, протест ще има и във Варна, Велико Търново, Бургас. АСТА предстои да бъде ратифицирано и от НС, и от ЕП. Ние имаме още една дата насрочена за 25 март, когато ще внесем в писмена форма и петиция с много подписи. Това си е чисто наша дата – българска, каза Ганчев.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каду

    1 0 Отговор
    ние да си направим едно цивилизовано протестче да знаят че ни има пък ..дори аз мисля че ако ние сме общество един път месечно може да се събираме и така да напомняме че сме живи...
  • 2 Мадуран

    1 0 Отговор
    Да се учим от поляците.
  • 3 скептик

    1 0 Отговор
    Пак ще ни измамят. Ще ни поставят пред свършен факт, че така ни задължават от ЕС или САЩ или че ако не го подпишем ще ни поставят в някой черен списък.
  • 4 Анонимен

    1 0 Отговор
    Това е ТИПИЧНО за мутрата! Така излъга протестиращите и за ЗЕС и трафичните данни! Не се поддавайте! На протест срещу АСТА!
  • 5 възмутен

    1 0 Отговор
    всички се убедихме вече, че ни управляват изпечени лъжци, некадърници и слагачи. трябва да ни писне на всички и да ги изметем
  • 6 неаста

    0 0 Отговор
    Знаеше ли "най-успешният" премиер,че подписват АСТА без сикакъв дебат?Защо се "намесва" в казуса АСТА чак сега,когато се размириса?Идобщо той в час ли е?Или си рита някъде мачлета на закрито...
  • 7 СССР

    1 0 Отговор
    тази аста не е ли от сащ какво прави тука и какво иска от чужда държава да си гледа работата в сащ там от където идва
  • 8 Тони-София 37г.

    0 0 Отговор
    --- Смех за USA ! :) Толкова са изпаднали тези мой любими американци ,че започнаха от нас българите,бедните мишошоци,с мизерните 250 -400 долара,който взимаме като месечни заплати да си пълнят хазната под предлог за авторски права! Е това ако не е резил за Обама ,няма какво да е друго ! :)
  • 9 роси

    0 0 Отговор
    не съм много добре запозната с ACTA , но като се замисля начина по който е построено е направо абсурден. Та кои теглят най - много музика и филми - децата разбира се . И представете си картинката с нахлуващи полицаи в дома ви когато вас ви няма , а детето е само в къщи ? не ми се мисли по въпроса . или ще попитате това възможно ли е да се случи ............. дааааа в БГ всичко е възможно
  • 10 Някой

    0 0 Отговор
    Големи джентълмени станаха... Нашия посланик и той - барабар Петко с мъжете... Видяла жабата че подковават коня, че и тя си вдигнала крака... Сега се мъчат да се измъкнат, ама поне да го направят наистина като джентълмени - да кажат - Да сгрешихме, че посмъмрим тоз и оня... А така... ни рак ни риба.... С тази АКТА, ще настане истинска полицейщина. Едва ли има човек в България в чийто компютър да не може да се намери нещо с неплатени авторски права. Само Цецко трябва да си набележи някой, да му претърсят харда и айде... Пък като знаем, за 5 пакета цигари какво правят... Те не могат с наркоманията да се справят, та тръгнали да гонят МР3-ките из нета. Да се смеем ли и ли да плачем... Винаги големите компании са водили политиците за носа, но вече минават всякаква границата...