Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 14:41 1 152 0

Законът за НРС готов до края на годината

  • плевнелиев-
  • нрс
Законът за НРС готов до края на годината - 1
Снимка: БГНЕС

До края на тази година трябва да бъде готов Устройственият закон за Националната разузнавателна служба (НРС). Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща с ръководството и служителите на националната служба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Има нужда от работещ закон и ясни правила, за да може НРС да осъществява дейността си спокойно и с общи усилия на президентската администрация и отговорните институции това може да се случи през тази година”, подчерта държавният глава.

Президентът заяви пълното си доверие, разбиране и подкрепа за работата на службата. „Институциите имат нужда от превантивна, коректна и адекватна информация и с ясните правила, които ще бъдат изработени, НРС ще има перспектива”, каза Росен Плевнелиев. Той гарантира, че на службата ще бъдат осигурени необходимите условия за работа и за кариерно развитие на служителите.

Във взаимодействието си с Националната разузнавателна служба президентът ще разчита на доверието и директната комуникация. „Дейността на НРС и оценките за нея не са видими, но службата се ползва със силен респект и авторитет, защото не обслужва политически партии и лидери и работи за националните интереси”, подчерта още държавният глава.

Според него, държавата и отговорните за вземането на решенията трябва да имат ясен план за работата на службите, за да може те да работят ефективно и да бъдат полезни. „Икономиката, просперитетът и сигурността на гражданите зависят от вас”, обърна се президентът към служителите и ръководството на НРС.

Временно изпълняващият длъжността директор на НРС ген. Драгомир Димитров определи посещението на президента като „израз на доверие и приоритетното място на службата за гарантиране на сигурността на страната”. Той увери президента Плевнелиев, че НРС ще оправдае високите очаквания към нейната работа

В края на януари президентът смени цялото ръководството на Националната разузнавателна служба и назначи двама нови офицери. Двамата офицери са от службата и са назначени на длъжност “заместник-директор", като единият от тях ще изпълнява и задълженията на директор до назначаването на титуляр.

От длъжност и военна служба бяха освободени досегашният директор на НРС ген. Кирчо Киров и двамата му заместници ген.-майор Людмир Ангелов, а от длъжност - полк. Звездомир Пенков, посочи министър Ангелов.
Макар че няма да замине посланик, както анонсира преди време премиерът, ген. Кирчо Киров ще бъде назначен като съветник на Бойко Борисов. Той влиза на мястото на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, който стана началник на кабинета на президента.

„Кирчо Киров не е сред номинираните (за посланици – бел. ред.), тъй като и външният министър, и президентът държат хора, работили за ДС, да не бъдат номинирани", обясни Борисов.

„Генерал Киров, разговарях с него, тъй като още веднъж казвам, той близо десет години ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят. Затова съм му предложил - на мястото на Йовчев да дойде съветник в Министерски съвет", посочи Борисов.

Плевнелиев заяви съгласието си най-накрая да бъдат приети закони за НРС и НСО, които са под шапката на президента и чиято дейност в момента се регламентира едва в няколко члена на Закона за отбраната.

„Съветът на сигурност към МС ще работи ускорено през следващия месец, за да бъдат изготвени основите на планираната реформа. До края на 2012 България трябва да има ясни и категорични устройствени закони, които дефинират правила и приоритети за службите", каза Плевнелиев.

Очаква се двете служби да излязат от шапката на президентството и да бъдат преместени към изпълнителната власт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА