31 Май, 2018 11:12 13 322 23

Камерите на АПИ са незаконни

  • апи-
  • камери-
  • скорост

Събира се информация за пътните превозни средства и шофьорите

Камерите на АПИ са незаконни - 1
Снимка: АПИ

Неприкосновеността на личното пространство е основно гражданско право в демократичните държави. Въпреки това институциите нерядко ходят по ръба на неговото нарушаване.

Всички си мислим, че сребристите, четвъртити камери, които виждаме по възлови места, докато шофираме извън населените места, имат единствената цел да измерват трафика и не записват кои са преминаващите автомобили и тяхната скорост.

Оказва се, че това изобщо не е така. За това предупреждават от Демократична България.

Агенция „Пътна инфраструктура“ поддържа над 300 такива камери, които освен координатите, заснемат и запазват регистрационния ви номер, скоростта и часа на преминаване. Тези данни се пазят безсрочно и в момента АПИ знае с голяма точност къде и кога сте пътували в страната с личния си автомобил през последните пет години.

За това липсва каквото и да било правно основание – няма закон, който да позволява на АПИ да събира тези данни, нито да ги съхранява толкова време. Освен в разрез със здравия разум, това е и доста спорна практика съгласно новия общ регламент относно защитата на данните (GDPR).

Нещо повече, данните се съхраняват по начин, който не предоставя информация кой, кога и по каква причина е използвал данните, а при евентуален пробив в системата и изтичане на информация, данните биха могли да станат всеобщо достояние.

Какво би могъл да направи с тази информация престъпник, който знае, че всяка сряда около 9:00 сутринта пътувате от Плевен до Монтана и се връщате в петък? Или собственик на транспортна фирма, който получи всички данни за маршрутите на конкуренцията?

Предвид тези рискове, изготвихме законопроект, който в голяма степен да гарантира защитеността на личните данни, които АПИ събира за нас. Предвидените мерки включват:

- съхраняване на данните във вид, неизползваем за неоторизирани лица;

- ограничаване и регламентиране на достъпа до събираната информация;

- задължително писмено известяване на всеки гражданин, когато за негов автомобил е - извършено търсене в базата данни;

- изтриване на събраната информация не по-късно от 6 месеца след заснемането.

Законопроектът е изпратен на Народното събрание и на Агенция „Пътна инфраструктура“. Очакваме бърза реакция предвид влезлите в сила миналата седмица промени на европейското законодателство за защита на личните данни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    40 16 Отговор
    Знаете ли защо спряха да ни информират за нивото на река Дунав?
    Защото това вече са лични данни! :)

    Коментиран от #13

  • 2 Nick

    41 3 Отговор
    6 месеца съхранение е много, 48 часа максимум. В така блянуваната от някои "западна европа" е така. Ако ще търсиш някой беглец/престъпник го правиш веднага и го намираш накъде се е запътил, пак казвам ВЕДНАГА, а не след 6 месеца. За половин година може да изтрепе китайския народ, тогава я камилата, я камиларя. А защо точно АПИ събират подобни данни, дали само те имат достъп до масива, ще създадат ли законен рекет са все въпроси с неясен отговор, на които и министъра не може да отговори с точност

    Коментиран от #10

  • 3 На всяка манджа миродия

    14 14 Отговор
    Тая работа не ми се вярва ,прекалено е сложна за нашта държава..
  • 4 ПЕТКО

    20 26 Отговор
    И какво като ги събират, голяма работа.. Все едно около вас се върти света..

    Коментиран от #22, #23

  • 5 радар проЗ

    36 10 Отговор
    АПИ
    НЕ СЪБИРА
    ИНФОРМАЦИЯ ЗА СКОРОСТТА.
    не лъжете хората!!!
  • 6 Щурчо

    18 30 Отговор
    И какво толкова е станало ... Който няма от какво да е притеснява, даже и не му прави впечатление ...
  • 7 Лост

    21 0 Отговор
    Глобите са солени при неспазване на новия закон за защита на личните данни. Стигат и до 20млн. €. Който иска може да се възползва.
  • 8 гост

    11 3 Отговор
    Ами фирмата получава луди пари за съхранение и обработка на масивите. Това е. Те доскоро няма подписан договор за съхранение и обслужване на тези данни. На всичкото отгоре тези камери може да извършват същите функции като камерите на КАТ, само че не се използват за това. Вместо КАТ да се възползват от тези пунктове те предпочитат да дават десетки милиони за други камери и пак да имат основание за извинение.
  • 9 оня същия

    19 3 Отговор
    я колко бързо се обадиха платените калинки от рода на петковци и щурчовци тоя път... нямали кво да крият.. За овцете направо по един чип с gps като "няма какво да крият" по възможност и мерилка за въздух и отходни води
  • 10 Гост

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Nick":

    За бленуваната Европа разбрахме.Кажи сега ,как е в ”процъфтяваща” Русия?
  • 11 Дедо

    17 0 Отговор
    Ами да глобят АПИ по новата директива!
  • 12 А МВР кога 529

    19 5 Отговор
    И защо с тия записи не идат в МВР с регистрационните номера на коли без винетки, управлявани от полицаи? Министърът да си ги сурвака, търтеите му ниедни!

    Коментиран от #18

  • 13 един от многото

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танас":

    И за грипната епидемия, също!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 К.К.

    13 0 Отговор
    Тея броячи ги изкараха страшни, сигурно замерват и изгорелите газове и алкохолните изпарения в купето на автомобила, и сканират за укрити акцизни стоки.
  • 16 Христо

    8 3 Отговор
    Тея камери бяха монтирани под предлог, че ще броят трафика. С подходящ софтуер могат да се ползват за издирвателна дейност. Мисля до там е законноста им. За събиране на информация, като периоди, скорости и кой бил в колата не мисля, че е редно да бъдат ползвани.
    Малко ме съмнява да засичат скорост, че на няколко пъти съм минавал с 250-280 през такива квадрати...
  • 17 Гъдьо Съчманлиев

    0 0 Отговор
    На народа трябва да му е гърч..........хи-хи-хи.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Камера

    1 0 Отговор
    Камерите, записват абсолютно всичко, което пише в статията, засичат скоростта разкошно. Така че статията е абсолютно вярна, защо кат не ги използват за глобяване не знам... сигурно закон някакъв недоклатен, но така или иначе събирането и държането на тези данни е незаконно и е въпрос на време някой да осъди държавата жестоко.. пардон мафията.
  • 20 Изнудвачи

    0 0 Отговор
    А какво ще кажете за поставянето на скоростните камери? 20 метра след ограничението и то на завой, за да нямаш никаква възможност да намалиш плавно. Ами ако зад теб се е лепнал друг?
  • 21 Жоро

    1 0 Отговор
    Новият регламент на ЕС дава право на всеки да изиска, в случая от АПИ, данните, които събира и обработва свързано с него/нея. Нека всички шофьори подадем по едно заявление за достъп до нашите данни, гарантирано и законно от действащите дбес правила, и да видим как АПИ ще ни даде информация какво, къде и как е записала и съхранява за нас, на кого и защо дава тази информация и т.н. Това е смисълът на този регламент - да бъдем Граждани и да си търсим правата, а не да мрънкаме и хулим по социалноте мрежи.
  • 22 Минчев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕТКО":

    Ако си бизнесмен и бандитите се докопат до тези данни, дали ще ти стане приятно? Ако знаят точно кога и къде пътуваш?
  • 23 Минчев

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ПЕТКО":

    Ако си бизнесмен и бандитите се докопат до тези данни, дали ще ти стане приятно? Ако знаят точно кога и къде пътуваш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове