8 Юни, 2018 15:06 1 473 3

АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР

  • абв-
  • незабавни мерки-
  • мвр-
  • оставка

От партията продължават да настояват за оставката на вътрешния министър Валентин Радев

АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР - 1

АБВ предлага пакет от незабавни мерки за подобряване на работата на МВР. От партията продължават да настояват за оставката на вътрешния министър Валентин Радев, заради очевидната му неспособност да се справя с проблемите в повереното му ведомство и бездействието му по отношение на необходимостта от спешни мерки за преодоляването на проблемите в РУ Ботевград, където преди дни бе извършено и поредното знаково престъпление, разтърсило българската общественост.

„Не може управляващите да обещават във всяко село полицай, а в Ботевград полицейското управление в продължение на няколко години да е разполовено и заради липса на личен състав да е доведено до неспособност да изпълнява елементарни правоохранителни функции. На практика там има няколко полицейски автомобила, но заради размера на личния състав само един може да бъде ползван за патрулно-постова дейност. Тук имаме демонстративно нежелание от страна на вътрешния министър да се реши този въпрос. При положение, че неговият зам.-министър господин Балабанов още преди време му е предложил поне два варианта. При тази неспособност на вътрешния министър да решава тези въпроси, Ботевград се възприема от престъпния контингент там като зона, свободна от полиция“, посочи лидерът на АБВ Румен Петков.

Думите му допълни председателят на АБВ – Ботевград Веселин Василев. „Правоохранителната дейност в града се изразява от едно РУ, което по числен състав е около 60 човека, от които само 11-12 са ангажирани с охранителната дейност в общината. С такъв числен състав на полицията е практически невъзможно да бъде осигурена надеждна охрана. Давам един пример. През март месец медения ламаринен покрив на най-известната в града сграда, намираща се в центъра на града беше откраднат. Ламаринените плоскости се крадат в продължение на три дни. Един уикенд, образно казано, беше ангажиран с тази кражба. И това се случва под непосредственото наблюдение на камерите на съда в града, тъй като сградата на Съдебната палата е съвсем близко и на 200 метра от районното управление“, посочи той.

Отношение по темата взе и зам.-областният председател на АБВ за област София и председател на общинската структура на АБВ в Правец Венцислав Николов. „На фона на обещанието за полицай във всяко село, при нас реално се получава един униформен за няколко села. Последният пример е от с. Скравена, близо до Ботевград, където има един криминален контингент от близо 50 човека роми, които непрекъснато тормозят местните жители. Говорим за битова престъпност, тормоз, насилие над възрастни хора. Там положението е страшно. Другият пример е с главен път Е79 в участъка Ботевград-Враца, по който има засилен трафик и отбивки за паркинги. Там има системна кражба на гориво, на стоки и др.“, посочи той.

Според Константин Проданов, член на НС на АБВ, партията е провеждала множество консултации по темата с представителите на местната власт, но въпреки общите усилия проблемите със сигурността на Ботевград са останали неразрешени. „Преди време още сме алармирали за проблема на най-високо ниво в МВР и беше поет ангажимент, че той ще бъде решен. Няколко месеца по-късно, както се вижда, нищо не е решено. Напротив, проблемите се задълбочават. В тази община нормалните хора страдат от това неглижиране на проблема им всеки ден“.

Във връзка с темата председателят на АБВ Румен Петков заяви, че случая с РУ Ботевград не е изолиран пример, затова, по думите му, е необходимо предприемането на серия от мерки за гарантиране на способността на МВР да извършва правоохранителната си дейност и да гарантира сигурността на гражданите на България.

„Това са пет стъпки, които ръководството на МВР много забави във времето, но сега вече трябва да предприеме незабавно. Първо, незабавни мерки за преодоляване на недокомплекта в МВР, който възлиза на около 3500 полицаи.

Второ, предлагаме специален акцент в подбора, подготовката и преподготовката на личния състав на вътрешното ведомство и много по-засилено място и роля на Академията на МВР и на системата за подготовка и преподготовка по време на работния цикъл.

Третото наше предложение е, анализ и адекватно разположение на състава на Министерството на вътрешните работи. През 2007 година започна такъв процес по анализ на разположението на състава на МВР и преразпределението му според адекватните нужди в страната, но за съжаление, по една или друга причина, този процес не беше завършен и реализиран.

В резултат днес разположението на състава не е по-различно от това, което бе заварено през далечната 1989 г. Т.е. живите сили на МВР не се преразпределят така, както диктува криминогенната обстановка. Друго наше предложение е предприемането на спешни мерки по ангажирането на сътрудници и агентурна мрежа, за които има основание да твърдя, че в момента са сведени до минимум и то много под критичния.

Не на последно място трябва да се работи за мотивацията на служителите и обществото. Защото случаят в Ботевград например показа, че обществото не е мотивирано, информационно и логистично, да подкрепя правоохранителната система на страната ни. Що се отнася до служителите - мотивацията им далеч не е свързана само със заплащането, тя е свързана с осигуряването на материално-техническа база, въоръжаване, атмосфера на работа.

И когато министърът на вътрешните работи, след няколкомесечни протести на полицаите, излиза и казва, че не вижда основание да им се вдигат заплатите, а няколко месеца по-късно министър-председателят заявява, че ще се увеличи заплатата на служителите, тогава те разбират, че техният министър всъщност не ги обича.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    3 4 Отговор
    Новият председател на АБВ, който като бивш министър на МВР не можа да изкара един мандат на този пост в кабинета Станишев, сега седнал да дава акъл, как се управлява МВР!
  • 2 Пешо

    4 4 Отговор
    Личи си, че и тези не са в час! Не малка част от малоумията в МВР са заслуга именно на Академията на МВР. Останалите проблеми идват от допускането на военни в МВР.
  • 3 Гошо

    2 0 Отговор
    В МВР са повече спортистите и статистите хихихи. Някой може ли да познае тези които са завършили академията на МВР или бивши военни колкоса ааааа. В пъти по малко от калинките. И между другото в МО заплатата е доста по-висока от МВР с около 200 лв
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове