Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 09:21 933 0

Станишев: Знам какво направих за БСП

  • бсп-
  • сергей станишев
Станишев: Знам какво направих за БСП - 1
Снимка: БГНЕС

„Който желае може да се яви като кандидат за председател на БСП. Аз имам достатъчно самочувствие какво съм направил като лидер в БСП". Това каза пред „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев за бъдещата лидерска битка между него и Георги Първанов.

47,4% за нашия кандидат на президентските избори не е слаба позиция. Много хора ни дадоха доверие заради последователност в нашето поведение.

Не може да се прави устойчива политика, без последователност. Всеки от партиите, който е заигравал с ГЕРБ, е губил доверието. РЗС, Сините, Атака, всички имаха двойнствено отношение към ГЕРБ и бяха наказвани от хората. БСП след парламентарните избори беше в тежък шок, беше в ъгъла изтласкана. Успяхме да устоим на невероятна пропаганда", обясни Станишев.

"Не приемам начина, по който Първанов, бившия президент, човек, който винаги ще има влияние в БСП, подхожда към част от проблемите. Защото ако говорим защо имаме 40 депутата в този парламент, добре е да поставим въпроса тогава защо имахме мажоритарни избори, кой предложи и кой настояваше за това, определено не съм аз.

Когато влизаш в политиката наново в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент. Трябва да има разговор за политика, за това какво предлагаме ние като алтернатива на ГЕРБ. Не бих казал, че има много различие в БСП. Надявам се линията на Първанов, която той държи през последната седмица, да бъде последователна, говоря за анти ГЕРБ линията.

Нямам притеснения, далеч преди ГЕРБ да бъдат на власт, съм се борил открито срещу това ГЕРБ да вземат властта. Защото техният модел на управление е порочен", добави Станишев. Той заяви, че БСП се е очертала на тези избори като реалната алтернатива на ГЕРБ. "Въпросът е за следващите избори да имаме достатъчно сила и конкретни идеи. Смятам, че съм научил много повече отколкото преди 5 или 10 години. Мога да дам повече на моята партия и имаме много по-силна позиция и вътре в страната, и навън, в това число чрез президентството ми на ПЕС", каза още Станишев.

За ACTA Станишев коментира, че пътят към ада е постлан с добри намерения. АCТА отива отвъд нормалното и въвежда регулации и задължения, нaрушаващи личното пространство и свободата за достъп до информация, комуникацията и правата в интернет. Вменява се на интернет доставчиците да наблюдават какво прави всеки един интернет потребител. И по този начин, според Станишев, съществуват много основания за потенциални злоупотреби. "Джордж Оруел пише в своя роман "1984" за подобни неща и това не е нещо, за което аз си мечтая или всеки си мечтае – общество на Биг Брадър – благодаря много", подчерта Станишев.

На въпрос дали ще подкрепи инициатива за вот на недоверие заради наводненията в Южна България, Станишев каза, че най-важно е сега държавата как да помогне на хората. "Само след няколко седмици като започнат да се топят големите снегове, има сериозен риск тази трагедия да се повтори на много места. Настоявам да се формира незабавно на високо политическо ниво антикризисен щаб. Той трябва да представи пред НС какво възнамерява да прави и какви мерки за превенция се предприемат сега.

Трябва да се направи анализ на рисковите точки. Има доклади и от 2008 и от 2009 г., в които са направени сериозни анализи на базата на ландшафта и за това къде са най-рисковите точки. Село Бисер е в този анализ", обясни лидерът на БСП. Той подчерта, че в мандата на неговото правителство е имало цялостна система за реагиране, която е включвала всякакви структури.

Било е започнато и изграждането на система за ранно оповестяване. Станишев заяви, че 1/3 от населението тогава са били покрити с такава система в рамките на мандата на предишното правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА