Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 08:56 1 548 3

От лидерска битка Първанов-Станишев никой няма да спечели

  • ивайло калфин-
  • бсп-
  • първанов-
  • станишев-
  • избори

Противодействието на гражданското общество може да спре изкривяването на гласовете на изборите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От лидерска надпревара между Георги Първанов и Сергей Станишев никой няма да спечели - дори този, който ще стане председател на БСП. Най-добре е двамата да обединят силите си. Това означава да са готови на компромиси. В противен случай ще чуваме призиви за единство, но двамата ще разединяват.

Това заяви в ProИнтервю евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Ивайло Калфин.

Партийното лидерство не е свещена крава - то е и отговорност. Защо ти е да бъдеш начело на една партия, ако не си способен да я доведеш до победа? Дали ще успеят да надмогнат личното его и да разберат какво очакват избирателите - силна, динамична, отворена БСП, която може да печели изборите и която да може да управлява честно и справедливо, пита Калфин.

Той е категоричен, че този път не участва в кулоарни битки. Готов е да участва в отбор, който иска и може да победи - не в БСП, а на следващите избори.

За разлика от съседна Гърция, например, където освен социалистическата ПАСОК има и силна комунистическа партия, в България БСП се стреми да заема цялото ляво пространство и се бори против всеки претендент за място в него.

„Смятам, че това е грешка, защото много по-добре е да бъдеш в общо правителство с комунисти, зелени, либерали, социалдемократи, отколкото да се бориш с тях за избиратели, които вече започват да се отчайват от липсата на способност за създаване на убедителна и силна алтернатива на ГЕРБ“, заявява Ивайло Калфин.

Избори миналата година не бяха честни и действително е много вероятно близкият резултат да се обърне, ако имаше повече справедливост, смята кандитат-президентът на Коалиция за България. По думите му проблемът с т. нар. фантоми в избирателните списъци е стар.

Според него обаче в случая проблемът не са самите фантоми, а използването им за повод за създаване на „забранителни“ списъци. „На над 450 хил. души беше забранено да гласуват на местни избори на основата на информация от МВР. На огромната част от тях не беше позволено и гласуване за изборите за президент, въпреки че това е още една огромна нелепост. Много хора бяха лишени от правото на глас и нищо не може да ме убеди, че това е станало случайно“, припомня той.

„Ако прибавим заплахите, изнудването, купуването на гласове пи административния натиск, виждаме че изборите не бяха справедливи. Не заради моето участие, но наистина съм възмутен от лишаването на хората от основното им право на глас“, възмущава се евродепутатът. 

Несъмнено ГЕРБ ще повтори всички тези порочни практики на следващите избори, пророкува Калфин. Според него противодействието на това се нарича гражданско общество, включително и политическите партии. „Само те могат да спрат изкривяването на гласовете. От една точка нататък обществото е много по-силно от политическите лостове“, посочва той.

Волно или неволно ДПС игра за ГЕРБ за втори пореден път на изборите. Или в най-добрия случай не игра за никого. „Грубите сметки показват, че при около 320 хил. гласа за съветници на ДПС, седмица по-късно те дадоха към 110 хил. гласа за нас със Стефан Данаилов и към 70 хил. гласа за г-н Плевнелиев. Което затвърди впечатлението, че ДПС е силен фактор при избора на президент“, допълва той. 

Цялото интервю в Probook
Всеки от вас може да зададе своя въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румен

    1 0 Отговор
    има даси мечтаете много дълго време да вземете влвста .хората които гласуват за вас измират ,лектората ви оредява, а сражнението с гърция се вижда комонистите докаде я докараха.госпот ни помогна в криза че не бияхте на влас.

    Коментиран от #2

  • 2 xxx

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "румен":

    @ 1
    Прав си, дано никога повече не се оставя властта на тумора БСП.
    Не съм против да ги има, но не и да управляват!
    И да, електората им загива, малко по-малко се стопяват.

    п.п. Нито Георги Първанов нито Сергей Станишев имат нужда от подобни изказвания на Калфин. А че нещо ще се случи в БСП скоро съм готов да се обзаложа!
  • 3 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    tozi mnogo se e razmechtal.nikoi veche ne iska komunistite.