Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 08:12 926 1

Има проблем с полицейското насилие

  • мвр-
  • вучков-
  • полицейско насилие

Не можеш да предотвратиш престъпление, причинявайки вреда

Има проблем с полицейското насилие - 1
Снимка: БГНЕС

Още май месец миналата година, когато в МВР направихме голяма обществена дискусия, споделих, че има проблем с полицейското насилие. Това каза пред Нова телевизия заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Дискусията съвпадна точно с ескалацията на напрежението с няколко конкретни случаи, които разбуниха обществото.

В някои от случаите може би има превишаване на полицейските правомощия, в други случаи сигурно няма, но това ще покаже разследването – става дума за случаите "Кленовски", "Скравена" и "Мировяне". Има опасност след известно време да се забравят тези случаи и отново да се появи проблем за това, че не сме били приели системен подход. Трябва да се промени законът, допълни Вучков.

За това, че според главния секретар на МВР Калин Георгиев полицейското насилие у нас е мит, Вучков каза, че промяната на закона не се прави конкретно заради тези случаи. "Решенията на съда в Страсбург многократно споменават, че има проблем с правната уредба в България. Нашата уредба позволява в момента прекомерна употреба на оръжие на сила. А текстът позволява употреба на оръжия и сила, включително причиняване на смърт. По дефиниция полицията трябва да се бори с престъпниците, но има един праг, който не бива да се прекрачва – когато има нападение срещу полицаи или към други граждани, тогава ще се разреши използването на животозастрашаваща сила. Текстовете са внимателно разписани в кои случаи полицаите могат да употребяват сила.

Въвеждаме забрана да се използва животозастрашаваща сила при документни престъпления, акцизни стоки. Сила, която може да убие човек от страна на полицай, не може да се ползва, освен ако лицето не застрашава здравето и живота на друг човек, или други хора, включително и полицая", подчерта Веселин Вучков.

"Не можеш да предотвратиш престъпление, причинявайки вреда, която е несъизмерима със силата, която употребяваш. За някой изнасилвач или убиец, когато полицай го задържа и той тръгне да бяга, в тези случаи полицаят има право да стреля и да ползва животозастрашаща сила. Целта на полицейските действия не е раздаване на правосъдие и възмездие, а да се залови дадено лице и да се изправи пред съда", отбеляза Вучков.

За Катуница имаше въпроси към нас защо охранявахте Рашков, никой не го е евакуирал, просто решихме да ползваме НПК, разпити на свидетели, събиране на веществени доказателства, след няколко седмици той получи присъда, някой видя ли това, попита зам.-вътрешният министър.

За това, че на записа при ареста на Стефан Кленовски след поставяне на белезниците на Кленовски са му ударени две шамарчета, Вучков каза, че не е редно да се удрят шамари при арест. "Не е редно при поставени белезници да се бият шамари. Този случай се проверява също", поясни Вучков.

Той добави, че принципно всички хора очакват респект "и ето той дойде вчера срещу Златко Баретата в съда"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПИЧ

    0 0 Отговор
    и как па полицая ще определи,какъв е престъпника,като не е осъден в това му качество???