Last news in Fakti

14 Февруари, 2012 09:27 3 139 0

Без паника заради заплахата на „Анонимните“

  • анонимните-
  • acta
Без паника заради заплахата на „Анонимните“ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Видеообръщението, което изпрати хакерската група „Анонимните“ до българските власти с искане да оттеглят подкрепата си за споразумението ACTA, не е повод за паника. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията за информационна сигурност Николай Недялков.

Това, което те казват, не е нещо ново, не е нещо, което трябва да се разглежда отделно от всяка друга потенциална заплаха, която има по отношение на информационната сигурност. Информационната сигурност, според мен, трябва да се разглежда като компонент от националната сигурност, подчерта експертът.

От тази гледна точка, ако разгледаме такава заплаха, то би следвало да се приложат всички мерки и средства за защита. Това не е само наш проблем. България е член на НАТО и ЕС, в тях има такива институции, в които се координира противодействието срещу кибератаките, припомни Недялков.

Целенасочени атаки, които компрометират определени услуги или водят до щети и загуби, са крайна мярка и не бива да се толерират, подчерта още той.

Здравей, България! Вярвам, че знаете кои сме ние, но ако не знаете, ние сме „Анонимните“ (Anonymous).Така започва съобщението, качено в YouTube, и адресирано до властите в България, за което се твърди, че е от международната хакерска група.

Съобщението е публикувано на сайта за видеообмен ден след протестите срещу АСТА, които обхванаха редица европейски градове, включително и София.

Хакерите припомнят, че АСТА не може да бъде подписана с „резерви”, както заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков. Страните, подписали споразумението, са задължени да се придържат към него в борбата срещу пиратството и нарушаването на авторските права, както на дигитални, така и на физически носители.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА