16 Юни, 2018 16:29 1 766 4

Бисер Петков: Явно е трудно да се оттеглиш дори и да искаш

  • бисер петков-
  • хора с увреждания-
  • оставка

Министърът на труда и социалната политика

Бисер Петков: Явно е трудно да се оттеглиш дори и да искаш - 1
Снимка: БТА

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков сподели, че подал оставка в понеделник след разговор с премиера, защото смятал, че е в невъзможност да овладее разрастващия се протест на майките на деца с увреждания.

Това призна самият той в предаването "Седмицата" по "Дарик". На следващия ден премиерът му се обадил и му казал, че не приема оставката и той трябва да остане министър.

"Оказа се, че е трудно да се оттеглиш от министерския пост дори когато го искаш", сподели Петков, който остана в кабинета "Борисов 3".

"Подадох оставка в понеделник след разговор с премиера, на който присъстваше и финансовият министър, по разрастващия се протест на майки на деца с увреждания.Премиерът поиска обяснение защо след като за тази година средствата за политиката по интеграция на хората с увреждания в бюджета на министерството са нараснали с 80 млн. лв., има такъв протест и поиска от мен действия, с които да се реши проблемът. Споделих, че затова е необходим и допълнителен ресурс. Коментирахме, че за 2018-а бюджетът на министерството за тази политика е 268 милиона, а точният ми израз беше, че вероятно трябва да се удвои", каза Петков.

Министърът посочи, че в пряк текст от премиера не му е искана оставката, но той преценил, че в тази ситуация е в невъзможност да овладее този протест и това била причината да подаде оставка.

"Оказа се, че е трудно да се оттеглиш от министерския пост дори когато го искаш", каза Петков. Той сподели, че във вторник сутринта премиерът му се обадил и казал, че не приема оставката и Бисер Петков трябва да остане на работа и да се решат проблемите. "Аз имах своето възражение, но вие разбирате, че една оставка, за да бъде приета, трябва да бъде приета от Народното събрание, а за да отиде в НС, трябва да бъде внесена от министър-председателя", каза Петков и допълни, че той е депозирал оставката си при премиера писмено и по думите му тя остава "актуална".

Протестът на родителите на деца с увреждания е срещу цялата система, каза министърът. По думите му те искат коренна промяна на системата, започвайки от медицинската оценка, преминавайки през правата, които се дават, органите, които правят оценка на потребностите, но концентрират своето искане в приемане на закон за личната помощ.

Увеличението на бюджета, което споменах, основна част - 68 млн., е за финансиране на асистентски услуги, които до миналата година се финансираха чрез проекти по ОП "Развитие на човешките ресурси", каза Петков.

Понастоящем обхватът на тези услуги се е запазил, като те се заплащат вече с държавни пари, но според родителите на деца с увреждания средствата и грижата не са достатъчни. 23 000 души получават асистентска услуга, като половината са хора с увреждания, а другата част са възрастни хора, на които е невъзможно да се обслужват сами. Заделената сума за тази услуга на годишна база доближава 80 млн. лева. Има и хора, заявили необходимост от такава услуга, които са били оценени, но поради ограничения ресурс не я получават, стана ясно от думите на министъра. Той напомни, че личните асистенти подпомагат нуждаещите се хора в домашна среда. За да бъде осигурен човек до всеки нуждаещ се и да се финансира тази услуга според индивидуалните потребности на всеки един, се изисква сериозен финансов ресурс, каза Петков.

По проекта за закон за личната помощ, внесен чрез омбудсмана Мая Манолова, ще се изисква допълнителен финансов ресурс, като министърът не се ангажира с оценка. Той посочи, че максималният брой потенциални ползватели на асистентската услуга са около 80 000 човека. Броят се свързва с този на пенсионерите над 16 години, получаващи добавка за чужда помощ по данни на НОИ към края на март. Част от тези хора - около 2700 души, са в домове. Асистентската услуга е почасова и се осъществява в домашна среда. Спорен момент идва именно тук, ако се разпише всички потенциални ползватели да имат тази услуга, то нуждата на всеки би трябвало да се установи чрез оценка. Понастоящем усреднената стойност за продължителността на услугата сред тези, които я ползват, е четири часа на ден, каза министърът.

Той обясни, че подопечното му ведомство е започнало реформа в сферата в началото на тази година в две направления, едното от които е подготовка на закон за социалните услуги. Петков изтъкна, че към настоящия момент има 720 услуги за хората с увреждания, сред които и тази за асистент. Предвидено е откриването на още 100 социални услуги, насочени към хора с увреждания и възрастни хора. Това е един от инструментите за подкрепа и интеграция на тези хора.

Петков каза по повод проектозакона за личната помощ, че той е бил представен в края на миналата седмица, а министерството го получили в началото на настоящата седмица. За вторник е свикано заседание на съвета за интеграция, който министърът председателства. Там ще бъде обсъден този законопроект. Във вторник би трябвало да се проведе дебатът, каза министърът. Той допусна, като се базира и на разговори с омбудсмана и майките, че предложението може да претърпи промени, така че да бъде реалистично и изпълнимо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майор Костов

    12 2 Отговор
    Така е! Не можеш да се оттеглиш от мафията.
  • 2 goni

    6 1 Отговор
    Ами,да! Кат си се хванал на хорото ще го играеш! Каквото и да означава това!
  • 3 А защо ти е трудно

    8 2 Отговор
    А защо ти е трудно да се оттеглиш бе пич? Защото господарите не разрешават, а те не разрешават. защото и мекеретата, които ги обслужват са на свършване, като се оттеглиш, къде да търсят друго мекере! Я се погледнете бе - от Иван Костово време все едни и същи ни разкатавате мамицата, само ви въртят на различни постове, скрият ви да ви позабравят хората, после ви извадят, поотупат ви от нафталина и пак, и пак и пак - едни и същи! Е - положението ни е такова, защото толкова си можете, толкова си знаете и такива са нарежданията на господарите ви, обърнали сте собствения си народ в роби и това ви прави щастливи и доволни.
  • 4 ТОЧКАТА

    3 2 Отговор
    Трудно е ,човече,труднооо...Първо искат да си обършат задника с теб,а после да те пуснат в канала.....А не, ТИ ДА ИМАШ ДУМАТА И ДОСТОЙНСТВОТО....Системата е такава от 3о г.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове