Last news in Fakti

16 Февруари, 2012 14:09 1 479 0

Археолози искат още пари за разкопки край АМ „Хемус“

  • мррб-
  • магистрала-
  • шумен-
  • археолози

Лиляна Павлова ги кани на среща

Археолози искат още пари за разкопки край АМ „Хемус“ - 1
Снимка: БГНЕС

Шуменските археолози са поискали повече пари за проучването на терен, през който трябва да мине автомагистрала „Хемус“. Очакваме представители на археолозите на среща в Агенция „Пътна инфраструктура”, на която да обсъдим исканите от тях средства, за да бъде сключен договор и да започне работа по трасето, каза министър Павлова, която посети Шумен.

Министър Павлова потвърди поетите ангажименти за финансиране археологическите проучвания в участъка. По думите й в противен случай трябва временно да бъдат спрени строителните работи, за да не се попречи на проучванията, съобщават от пресцентър на МРРБ.

Актуализираната план-сметка на археолозите, получена в АПИ за предварителните проучвания на обектите по АМ „Хемус” в участъка, вече е на стойност 423 хил. лв. Това е с почти 100 хил. лв. над обсъжданите до този момент суми. Министър Павлова изрази готовност да подкрепи исканията на археолозите след провеждане на разговори и изслушване на доводите на двете страни.

Строителството на автомагистрала „Хемус” в участъка Шумен-Белокопитово обсъдиха на работна среща днес в областната администрация Шумен министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-областният управител Ралица Тодорова и председателят на групата съветници от ПП ГЕРБ проф. Добрин Добрев.

В рамките на работната среща беше обсъдена и възможността за подобряване на пътната инфраструктура в Шуменска област. Проф. Добрев и Ралица Тодорова поставиха въпроса за състоянието на пътя Шумен-Велики Преслав. Той е силно компрометиран и е необходимо извършването на основен ремонт. Министър Павлова счита, че в рамките на програма „Транзитни пътища V”, която представлява заем от Европейската  инвестиционна банка, би имало възможност за включване на трасето в ремонтната програма на региона.

Обсъдени бяха и темите, свързани с почистването на републиканската и общинска пътна мрежа в региона, извършващата се в момента проверка на състоянието на 24 потенциално опасни язовири в областта, както и управлението на държавната собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА