Last news in Fakti

19 Февруари, 2012 11:31 1 947 0

Харманли, Любимец, Свиленград остават в бедствено положение

  • наводнение-
  • бисер-
  • харманли-
  • любимец

Остава обявеното бедствено положение в хасковските общини Харманли, Любимец и Свиленград, община Сливница в Софийска област и община Бойница във Видинско. Продължат и възстановителните дейности по дигите на река Марица в района на Свиленград.

През изминалото денонощие продължиха операциите по преодоляване на последиците от наводнението в област Хасково. Създадена е организация за провеждане на аварийно-възстановителните дейности, доставка на въглища и дърва за огрев в село Бисер. На населението се раздават и дезинфектанти, съобщиха от пресцентъра на МВР.

И днес ще продължат възстановителните дейности по дигите на река Марица в района на Свиленград и на река Харманлийска в границите на Харманли, както и по отводняването и възстановяването в хасковското село Бисер. Извършват се оценка и описване на щетите от наводненията. Осъществяват се проверки за установяване фактическото състояние на язовирите и проводимостта на речните корита в Хасковска област. Контролирано се изпускат язовирите Доситеево и Тракиец.

Постоянно се следи и анализира нивото на язовирите и на река Тунджа в нейните критични точки. Експертни групи от състава на Язовири и каскади при МИЕТ продължават огледа за състоянието на потенциално опасните язовири на територията на страната. Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Обемите се поддържат чрез работа на ВЕЦ. Няма преливащи язовири от каскада "Арда", нивото им продължава да спада. През последното денонощие водните нива на реките в Дунавския водосбор, както и на Черноморските реки, са останали без промяна или са се понижили.

Екипи на ГДПБЗН, съвместно с местната власт, продължават спасителните операции в 24 села и четири махали на територията на областите Видин, София, Перник, Смолян и Кърджали, до които все още е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. През изминалото денонощие спасителни екипи са работили по изтегляне на общо 18 закъсали транспортни средства в областите София град, Перник и Монтана. Без електрозахранване са две населени места - село Медешевци, община Грамада, и село Извор махала в община Кула.

На ГКПП - Дунав мост пропускането на автомобили в двете посоки е нормално. Поради снегонавяване продължава да бъде затворен пътят Кула – ГКПП-Връшка чука. Пропускателната дейност на граничния пункт е преустановена. 12 товарни автомобила и един микробус изчакват разчистване на пътната отсечка, за да влязат на територията на страната. По заявка чрез сръбските гранични власти се доставя храна и вода на чакащите на вход хора. Пропускателната дейност на ГКПП - Брегово е възстановена за всички видове автомобили и в двете посоки. Отпада ограничението за движение на МПС с вериги през ГКПП - Гюешево. През фериботите на ГКПП - Никопол и Свищов не преминават МПС поради спиране корабоплаването от българска и румънска страна.

Затворени за МПС са проходите "Златишки", "Твърдишки", "Върбишки", "Троянски". Движението на товарни МПС през "Дюлински проход" е забранено, а през "Вратник" и "Шипка" е забранено е движението на МПС над 10 тона. През "Айтоски" проход е забранено е движението на МПС над 20 тона. Проходът "Петрохан" е отворен и проходим при зимни условия. С вериги трябва да се движат всички автомобили през проходите "Рожен" и "Превала", а товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета през "Превала" и "Пампорово". Забранено е движението на МПС над 10 тона поради пропаднал участък от пътя в района на село Гинци. Товарните автомобили трябва да са без ремаркета и полуремаркета. Съществува е потенциална лавинна опасност.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА