22 Февруари, 2012 12:51 1 731 1

Нов софтуер е причина за опашките на Дунав мост

  • дунав мост-
  • опашка-
  • тир

Както съобщихме, колоната от ТИР-ове в района на Дунав мост стигна 8 км, а шофьорите чакат с часове да минат границата с Румъния. Тежкотоварните автомобили вече са запълнили пътя до град Мартен и се редят по бул."България", предаде БГНЕС от Русе.

Причината за забавянето е новата система за обработка на документите, която е въвела румънската страна. Според новите изисквания на румънските власти е необходима и информация за товара, като за целта всеки документ се сканира допълнително и това удължава пропускането на камионите.

Освен регистрацията на ТИР-овете се въвежда и информация за пренасяния товар, което допълнително удължава времето им за престой на границата. Промените обхващат само камионите с товароносимост над 10 тона, свободно се пропускат автобуси и леки коли.

Новият софтуер е въведен пилотно от понеделник следобед за тестови изпитания на Дунав мост, като от днес новият режим на пропускане на товарните автомобили ще се пусне на всички граници на съседна Румъния.

През днешния ден пропускането на ТИР-овете става само след съгласуване с румънците, които определят кога да тръгне следващата порция на камиони от Дунав мост. За час средно преминават по 15 камиона. По информация от пристигащи камиони в Гюргево положението е още по-сериозно, тъй като там опашката е над 20 км.

В понеделник Дунав мост е бил посетен и от специална комисия, която да огледа състоянието на съоръжението във връзка с леда, обхванал основите му. Било е преценено, че конструкцията е пренатоварена от ТИР-ове, която създава опасност за целостта й. Затова има предписание да се разтовари с по-малък поток от камиони.

Заради задръстването камионите се спират превантивно още край Велико Търново, Бяла и разградското село Осенец, където има изградени и временни КПП-та. Полицията съветва шофьорите да използват обходни маршрути към Румъния през пунктовете във Видин, Оряхово, Кардам и Дуранкулак.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 .,,, ,,

    0 0 Отговор
    софтуер друг път... правят обстойни проверки ТИР по ТИР..