Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 12:57 765 1

Ще обясним причините за цените на лекарствата

  • стефан константинов-
  • лекарства
Ще обясним причините за цените на лекарствата - 1
Снимка: БГНЕС

В следващите дни много ясно ще бъде обяснено на хората - какви са причините за цените на лекарствата и какво може да се направи. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в Министерски съвет.

Според него, когато става дума за конкретни медикаменти в различни страни, трябва да се даде конкретен отговор на въпроса, защо цената е по-ниска или по-висока и това ще бъде направено.

„Трябва да има прозрачност и да се каже на кой какъв му е пазарният дял. След това да видим цените и много ясно да се обясни на хората поради каква причина цените тук са такива, а другаде са по-различни“, коментира Стефанов.

По думите му търговете са били направени единствено и само с идеята тези лекарства да минат към Здравната каса и хората да ги получават по-бързо. Според него – пациентските организации са били доволни от това решение.

„Идеите са направени от добри чувства, ако някъде по трасето добрите чувства са използвани от някого, за да реализира неправомерно печалба, много ясно ще го кажем, нямаме никакво намерение в министерството да скриваме истината“, увери той.

Според него, НЗОК от тази година има могъщ инструмент – да договаря по-ниски цени от тези, които са в Позитивния лекарствен списък. Министърът заяви, че въпросът с цените на лекарствата не опира до един човек или едно ведомство.

По думите му - 90 % от сумите, които са раздадени, не са отишли за администрация на министерството. За цялата спешна помощ сумата е над един милион лева. Най-големият дял е за София–град – 787 525 лева. Министърът заяви, че парите се вземат не като награда, а заради незаети места.

Регионалните здравни инспекции са вършили някаква контролна функция или са правили измервания или сертификация и от тези допълнителни приходи са си увеличили мизерните заплати, заяви той.

Константинов каза, че ще коментира исканията на Коалиция за България да подаде оставка, когато разбере причината за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони-София

    0 0 Отговор
    ----Бе какво има да обяснявате! То е ясно! Няма контрол за тях /медикаментите/и народът изнемогва от шоковите им цени! Вие-СОФАРМА, продавате на максимална печалба! Не само лекарствата и с всички стоки в страната ни е така и най лошото е че данъци,ток вода хранителни продукти са непосилни за Българинът ,който взима доста мижава заплата! Ми тези волни кокошки,прасенцата с играчките ,всичко води до по високи цени! За работещият Българин става ад България! Ставаме за смях пред съседите си -примерно Сърбите,където много продукти са по ефтини от нашите ! Скоро ми донесоха Вегета от там тя е почти три пъти по ефтина от цената в Кауфланд в България! Доходите им са повече от нашите и стоките им са по ефтини и най вече тези от 1-ва необходимост! За смях ставаме ,защото излиза, че да има ефект у нас трябва да има и "АКТА-2 ; АКТА-3: АКТА-4....и т.н.! Нима това е начинът,сега да показваме на Европа с протести ,че сме изоставени от държавата си на произвола на монополистите?