22 Февруари, 2012 19:33 666 0

Депутатите замразиха заплатите си на нивото от 2009 г.

  • депутати-
  • заплати
Депутатите замразиха заплатите си на нивото от 2009 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатите замразиха заплатите си до края на 2012 г. на нивото от преди три години - 2196 лв. Предложението на ГЕРБ подкрепиха 133 народни представители, трима бяха против, един се въздържа.

Подобно решение депутатите взеха и през миналата година. Базата, върху която се определя заплатата на депутат е, като се вземат три месечни средни работни заплати за страната.

Актуализацията на месечните възнаграждения се извършва и по отношение на лицата, чиито основни заплати съгласно действащото законодателство, са обвързани с основните депутатски, включително ръководствата на парламента и на постоянните комисии, записа още НС.

И отдясно, и отляво по принцип подкрепиха замразяването на заплатите, но редица опозиционни предложения бяха отхвърлени от управляващите.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов предложи да се задължат и ръководителите на другите ведомства да приведат възнагражденията на служителите си в съответствие с това решение. Идеята не беше приета, тъй като от ГЕРБ видяха в предложението опит за уравниловка.

Антон Кутев от БСП предложи само заплатите на депутатите от ГЕРБ да бъдат намалени с 1000 лв., докато пенсиите не бъдат увеличени с 35%. "Вас ви избраха не за да намалите депутатските заплати, а за да повишите доходите на хората", обърна се той към управляващите. Те пък му напомниха за проекта "Водно огледало", хеликоптерите "Кугър" и други плащания, наследени от тройната коалиция.

Независимият депутат Георги Терзийски поиска икономиите от заплатите на депутатите да бъдат насочени към Фонда за лечение на деца. "Толкова популизъм набръчка жълтите павета", възмути се той. И добави, че депутатите намаляват заплатите си, а в края на годината чиновниците си раздават бонуси, с което всъщност се повишава размерът на средната заплата в обществения сектор.

"Популизмът е майка на мизерията. Колкото по-популистко правителството и мнозинството управлява, толкова повече мизерията ще се увеличава", заяви Четин Казак (ДПС). Според него е безгранична наглостта на тези, които се опитват да се харесат моментно на избирателите.

Асен Агов от ДСБ описа сцена "Как депутатите отиват на работа сутрин", която по думите му ще е достойна за филма "Амаркорд" на Фелини и когато обществото ще бъде най-щастливо. "Часът е 08:40, пристигат депутатите в редица по жълтите плочки, с вериги на вратовете, облечени само с един чувал, боси при минус 15 градуса. В дясната си ръка държат бич и се бият по гърба за радост на шепа късополи журналистки. Тогава обществото ще бъде щастливо. Аз си представям как в тази сцена ще спре един бял "Мерцедес", стъклото леко ще се свали и отвътре блондинка, вероятно за да спечели Божията милост да не й се спука некачественият френски силикон, ще подхвърли монета на депутатите и ще затвори и ще продължи със своя бял "Мерцедес". Обаче кой ще гласува за такива нещастници, уважаеми народни представители", обърна се Агов към колегите си.

Независимият Димитър Матов подкрепи Агов и иронично предложи само 100 депутати, които да са от София, за да не тежат на бюджета.

От ДПС пък поискаха временна анкетна комисия, която да установи случаите на изплащани бонуси в министерствата и държавните агенции. Христо Бисеров (ДПС) предложи комисията да е от 10 души и срокът й за работа да е месец, но идеята му беше отхвърлена.

Емил Василев (РЗС) обяви, че ще гласува против, защото не желае да е лицемер. "Против" гласува и Веселин Методиев от ДСБ, защото не е чул убедителен аргумент за временния резултат от тази антикризисна мярка. Тези популистки ходове - паркинги, заплати, коли, никога не са решавали проблема с рейтинга на институцията, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА