Last news in Fakti

9 Август, 2018 08:33 5 167 23

Регионалният министър е разрешил строителството върху плаж край Варна

  • варна-
  • плаж-
  • кв. аспарухово-
  • рибарско пристанище

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е нарушил закона, като е разрешил строителството върху морския плаж във варненския кв. "Аспарухово", където трябва да бъде изградено ново рибарско пристанище. Това разкрива в. „Дневник“.

Според текста на сигнала министърът на регионалното развитие е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така

плажът вече може да бъде застроен

като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.

Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като "морски плаж". Така той е отразен и в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Според конституцията, чиито текстове имат непосредствено действие, крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост, а Законът за Черноморското крайбрежие гарантира невъзможността за промяната на собствеността им от изключителна държавна собственост в частна и

не разрешава никакви строителни дейности върху тях, включително и пристанища.

Въпреки това със заповедта си, издадена на 29 юни м.г., Николай Нанков е дал градоустройствен статут на имота в кв. "Аспарухово", който представлява "морски плаж", без да посочва нормативно основание. Вероятната причина за това е, че в нормативната уредба на страната не съществува основание за застрояване на морски плажове.

Въз основа на заповедта, подписана от регионалния министър, община Варна е издала на 30 август м.г. и разрешение за строителство на морския плаж.

В сигнала, изпратен до Нанков, е обърнато внимание и на факта, че

Министерският съвет също е нарушил конституцията и законите,

тъй като на 1 септември м.г. е взел подвеждащо решение. С него на община Варна е дадено разрешение за "строеж върху имот, представляващ част от морското дъно в границите на вътрешните морски води на Република България в Черно море". В същото време в решението са цитирани и имоти, които се намират на сушата и по-голямата част от площта им е заета от морския плаж. Друга любопитна подробност от текста на правителственото решение е, че имотът "част от морското дъно", посочен в него, не съществува нито в кадастралната карта, нито в кадастралните регистри.

В сигнала до регионалния министър са посочени и още няколко нарушения на действащото в момента законодателство, извършени с издаването на документи за строителство върху плажната ивица край Варна.

Така например урегулирането на имотите, предвидени за строителството на рибарското пристанище, е извършено по реда на Закона за устройство на територията. Това обаче е недопустимо за имоти, които са собственост на държавата или общината.

От друга страна, законът разрешава строителството на пристанища и пристанищни съоръжения само

"извън територията на морските плажове".

"Освен това подробният устройствен план на имота е изработен върху грешна кадастрална карта, което е видимо с просто око при съпоставяне на границите му с тези на бреговата линия, пише още в сигнала до министър Нанков. Това прави одобрения план грешен, а при констатиране на такава грешка той се изработва отново, след като се отстрани грешката в кадастъра".

Назрява съмнението, че урегулираният за застрояване имот на територията на морския плаж в кв. "Аспарухово" всъщност е

подготвен, за да бъде придобит от частни лица,

както това се случи вече веднъж с "Алея Първа" във Варна.

В самия край на управлението на Тройната коалиция през 2009 г. тогавашният областен управител на Варна Христо Контров (ДПС) продаде без търг 122 дка крайбрежен терен на цена около 50 евро за кв.м на свързания с групата около "Химимпорт" "Холдинг Варна". Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев с мотива, че през 2007 г. холдингът е получил за проекта си "Алея Първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.

За да стане възможна сделката обаче, крайбрежните терени тихомълком и без санкция на Министерския съвет са били трансформирани от изключителна частна държавна собственост в частна, която за разлика от първата може да бъде продавана.

Сега случаят с плажа, на който трябва да бъде построено рибарско пристанище, удивително напомня сюжета от 2009 г. В Кадастрално-административната информационна система изключителната държавна собственост на плажа неизвестно защо е отразена като "публична". А съседният имот, включен в границите на новото "Рибарско пристанище", е записан в кадастралния регистър на недвижимите имоти като "частна държавна собственост".

"При това положение съществува реална опасност двата имота да бъдат обединени в един и няколко години след това да бъдат преобразувани в частна държавна собственост, за да бъдат продадени на частен инвеститор клас А по Закона за насърчаване на инвестициите, дори без търг".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    42 2 Отговор
    Видими резултати... И то незаконни, прокуратурата спи

    Коментиран от #7

  • 2 гост

    47 0 Отговор
    Поредните крадци от ГЕРБ и тоя мишок Нанков ги обслужва срещу тлъста комисиона...

    Коментиран от #4

  • 3 С.О.П.А

    20 2 Отговор
    Ма ноу удобно е пропуснато кой е подал сигнала.
  • 4 С.О.П.А.

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    С.О.П.А. - Сдружение за Оптимизация на Правосъдието и Администрацията.

    Не са от ГЕРБ. От ТИМ са.
  • 5 Ристе

    13 17 Отговор
    Много ясно че са от ТИМ, вероятно на руските блядове им трябва още едно пристанище освен бургаското. По големи нещастници от тях няма.

    Коментиран от #9, #18

  • 6 шоп

    21 0 Отговор
    Бря да му се невиди и джендъра Нанков започна с гешефтите..
  • 7 тримата братя

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Не спи, прокуратурата. Прай са, че спи. За заблуда на 80-те%.
  • 8 Невидим

    19 2 Отговор
    Радвам се, за съжаление, че бившата българска територия в Гърция не е останала българска , защото можете да си представите на какво щеше да прилича. Сега Беломорието е чисто, спокойно и без надути мутри и спасители!
  • 9 мотористо

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ристе":

    Я кажи кои не са "руски блядове" за по-лесно.
  • 10 ванката

    4 7 Отговор
    ако може да се построи във въздуха пристанището добре но какво ревете немога да разбера хората ще правят пристанище не хотелски комплек а и след като е толкова незаконно някой да е виждал хотелите по плажа в слънчев бряг те да не би да са законни но за тях никой нищо не казва ...???

    Коментиран от #12

  • 11 12345

    13 0 Отговор
    Каква прокуратура и какъв съд те играят в един отбор с МС на Р България.
  • 12 нормален

    13 0 Отговор

    До коментар #10 от "ванката":

    Правилно ли съм разбрал - понеже на други места грабежите не се преследват, да се съгласим навсякъде да е така!?
  • 13 Усмивката

    9 0 Отговор
    По тази схема се разграби държавата защото не се търси персонална отговорност, а няква партийна ,общинска ,инстетиционална и пр. размити кьорфишеци.Оди ги фани.Случайно ли.Оти там нема глупаи ора

    Коментиран от #17

  • 14 Истината

    10 1 Отговор
    Докато не асфалтират цялото Черномориеняма да мирясат. Накрая половината от строежите ще заприличат на мартвия град в Царево "Коста дел Кроко" /напишете името в гуглето за да разберете за какво става въпрос/.
  • 15 Биде

    19 0 Отговор
    Е ще влезе ли в затвора след като е нарушил конституция и закони най-безцеремонно, щото за къде по-дребни простъпки се озоваваш там???!!!И защо не е арестуван показно и окован до сега като Иванчева например???????
  • 16 Истината

    11 2 Отговор
    Крайно време е да започнат да падат глави на дърти комунисти.
  • 17 Miusuka Madoto

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Усмивката":

    Каква персонална отговорност бе, брат!? НЕ СЕ ТЪРСИ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ОТ НИКОЙ!! А и никой не търси отговорност, не се пита...нали знаете, че в тинята България всяко чудо е за три дни! След няколко дена никой няма и да се сеща за казуса, гаранция! Такава е Системата, такова племе сме.
  • 18 Кирил

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ристе":

    Интереси в този район само Дидо Дънката има, така че спекулата е излишна.
  • 19 Bubbles

    7 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето, всяка година падат по няколко такива имота първо по морето, после и в планинските курорти и после в новините се появяват от ония протестирашите лелки и чичковци дето реват че това било на дедо им и не им давали да строят, в крайна сметка получават разрешение и поредното късче от България бива залято с бетон...

    И както казаха някъде по-нагоре, няма да мирясат уродите, не и докато не залеят и последното парченце земя по курортите и по-големите градове(особено София) с бетон, просто се огледайте колко много строежи има и колко сгради след това стърчат полупразни...
    Тук където живея града не е малък но строежите са кът, а като дойда в София, на всеки ъгъл има строеж.
  • 20 Оставка

    3 0 Отговор
    Боко да му взема оставката и да го съдят
  • 21 ТИМ

    3 1 Отговор
    Е тим трябва да си направят яхтено пристанище в района и без това имат няколко сериозни сгради там... - Естествено че тиквата през регионалният министър е разпоредил какво трябва да се направи. На всички е ясно, че това е координирано действие, подготвено не от вчера.
  • 22 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Защо министЕра е министЕр ? Защото е чорбаджия и на него никой за нищо няма право да му търси сметка и отговорност !!!! Няма ги и мръсните комунисти...Червенковци, Юговци и прочие. Имало било Конституция ? На-а-а-а констентуция, рече най-големия Демократ, авторът на " Фашизмът" Философът и президентина от Веселиново и създаде ДПС. Те пък си направиха друга подобна......На-а-а , констентуция.На-а-а удобни поправки без Велико народно, на Референдум.... Че един плаж няма да осерим ? Колко му е ? Това не е нито Гърция, нито Испания..... Тук на края на Европа, ние аборигените можем да си правим каквото ни е КЕФ !!!!!........
  • 23 ДА СЕ УТОЧНИ

    0 0 Отговор
    ТОВА ""ТИХОМЪЛКОМ и без санкция на Министерския съвет са били трансформирани от изключителна частна държавна собственост в частна"" по време когато българските вестници гъмжаха и гърмяха от "информация" как личните и неприкосновенни имоти на царя ни "не" били "негови", били на "народа". Втората подлост в този цитат е "без санкция"!!! Тоест може да се трансформират и ще е законно стига да има "санкция". Нещастни рушители на България, слуги на нечестивия. За всяка педя земя българска кръв е пролята цели пет и половина века. НАД ГЛАВИТЕ ВИ ДА ТЕЖИ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове